//Oroszország táplálkozási szokásai
Az oroszországi lakosságról általánosságban elmondható, hogy jóval kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak az elvárhatónál #moszkvater

Oroszország táplálkozási szokásai

MEGOSZTÁS

Sokan gondolják az orosz konyháról, hogy ódivatú, egészségtelen és nehéz ételek sokaságából tevődik össze. Persze kétségtelen, hogy a fogások többsége kalóriadús tápanyagokból áll, mint a burgonya, a cékla, a tészták, a húsok, a füstölt halak, a tejföl és a majonéz, melyek az orosz konyha alapjai.

Az oroszországi lakosságról általánosságban elmondható, hogy jóval kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak az elvárhatónál #moszkvater
Az oroszországi lakosságról általánosságban elmondható, hogy jóval kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak az elvárhatónál
Fotó:EUROPRESS/AFP/Evgenya Novozhenina/Sputnik

De használnak könnyebb, kalóriaszegényebb alapanyagokat is. Gondoljunk például a sokunk számára ismeretlen gombafajokra. Fantasztikus, könnyű eledelek készíthetőek belőlük, ráadásul szabadon teremnek a végelláthatatlan erdőkben. A gombák esetében valóban egészséges bioárukról beszélhetünk. A vadvízi halakat se hagyjuk ki a felsorolásból, hiszen ízük és egészségre gyakorolt hatásuk megkérdőjelezhetetlen. A szláv konyha sokféle zöldséget is használ, nem csak a fent említett táplálóbb burgonyát és céklát, ami kétségtelenül sok receptben szerepel, hanem kevés kalóriát és sok vitamint tartalmazó zöldségeket is. Egyik legnépszerűbb a káposzta, de ott van még a répa, a különböző tökfélék, a borsó és az egyéb hüvelyesek. Vannak régen ismertebb, mára feledésbe merült zöldfélék is. Képzeljék el, a spárgának, ennek a nem mindennapi zöldségnek, már 500 éve kultúrája volt orosz földön. Mégsem találunk manapság orosz spárgás recepteket. És mi a helyzet a gyümölcsökkel? Már a 17. században próbálkoztak sárgadinnye termesztésével, a Kreml falaitól nem is olyan messze. De említhetjük a temérdek erdei bogyós gyümölcsöt is.

„A tudatosabb életforma és az étkezési szokások megváltozásával Oroszországban is  igény mutatkozik arra, hogy a feledésbe merült recepteket felelevenítsék”

A gasztronómia iránt érdeklődők lelkesen dolgoznak ezen, az előkelőbb éttermek nagy örömére. Mint világszerte oly sok helyen, Oroszországban is divatossá vált a helyi alapanyagokra épülő étkezés. A világ legnagyobb országában hatalmas érintetlen területek vannak, melyek teret adhatnának a biogazdálkodás felvirágoztatásának. Ez, mint tudjuk, Oroszországban egy merőben új szemléletet jelentene, de nagy potenciál rejlene benne.

És akkor jöjjenek a száraz tények, amelyek önmagukért beszélnek: A statisztikák szerint az oroszok 60 százaléka túlsúlyos. A kalóriabevitel tekintetében kiderült, hogy a szibériaiak a legnagyobb „kalóriafogyasztók”. Nincs ebben semmi furcsa, hiszen a hideg időjárás, a hosszan elnyúló tél szinte megköveteli a kalóriadús étkezést a helyiektől. Szibériában 2650 kalóriát is fogyaszt egy felnőtt naponta, ami jóval meghaladja az átlagos kalóriabevitelt. A baj csak azzal van, hogy az Urálon túl nyáron sem esznek kevesebbet és így bizony sokakat érint a túlsúlyosság problémája. Ezt csak fokozza a mozgáshiányos életmód és az alkoholos italok magas kalóriatartalma.

A legegészségesebb táplálék köztudottan a zöldség és a gyümölcs. Éljünk akárhol a világban, az előbbiből évente 120 kg-ot, utóbbiból 100 kg-ot illene évente fogyasztanunk. Az oroszországi lakosságról általánosságban elmondható, hogy jóval kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak az elvárhatónál. A statisztikák elszomorítóak, hiszen még a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag régiókban, mint például az Észak-Kaukázus, sem fényesek az eredmények. Ott például több zöldséget esznek a kelleténél, viszont 40 százalékkal kevesebb gyümölcsöt fogyasztanak.

„Egy biztos, amiből az oroszok mindig sokat ettek, azok a húsféleségek”

Egy átlag orosz el sem tud elképzelni egy ebédet hús nélkül. A legtöbb húst Oroszország európai részén fogyasztják, kiemelten sokat a belgorodi körzetben. Igen népszerűek a kolbászfélék és a felvágottak is. Az orosz távolkeleten viszont sokkal több halat esznek, amit a tenger, óceán közelsége és persze a megfizethetőbb ár is indokol, mivel szállítási díj nem terheli az árut.

Az édességek szintjén sem túl rózsás a helyzet. Az országon belül Oroszország európai részét, különösen a dél-oroszországi és az észak-kaukázusi régiót nevezhetjük az édesszájúak mekkájának. A helyiek a szükségesnél 57 százalékkal több cukrot fogyasztanak.  A cukorbevitel összetett kérdés, mert elég lenne a szervezet számára, ha csak a gyümölcsökből származó fruktóz szívódna fel. De ennél sokkal több fajta és nagyobb mennyiségű cukrot fogyasztanak oroszországszerte. Elég csak a kenyérféleségekre gondolni, a cukrozott italok valamelyikére, vagy a süteményfélékre, tortákra, és akkor az alkoholról még nem is beszéltünk.

„Ha már szóba került az alkohol, akkor nem árt frissíteni tudásunkat, miszerint az oroszok már nem tartoznak az alkoholfogyasztók élvonalába”

Talán meglepő, de valahol a középmezőnyben helyezkednek el. Legalábbis a statisztikák ezt mutatják. A sztereotípia, miszerint az oroszoknál a csapból is vodka folyik, ezek szerint már a múlté. Az elmúlt tíz évben a vodka fogyasztás – úgy hírlik – a felére csökkent. Azt azonban nem említik, hogy a megemelkedett szeszesital árak miatt egyre többen készítenek házi pálinkaszerű alkoholt, szamagont, ami nem legalizált formában kerül forgalomba, így nem is mérhető és nem képezi a statisztikák részét. Véleményem szerint a statisztikák így nem fedik a valóságot, de az is igaz, hogy ez nem lenne helyi sajátosság. Mivel Oroszországgal kapcsolatban sokak fantáziáját az alkohol foglalkoztatja, maradjunk még egy gondolat erejéig az alkoholfogyasztásnál.

„Tény, hogy manapság az alkoholos italok közül a vodka mellett hasonló népszerűségnek örvend a sör is”

Ennek rövid története az, hogy a 2000-es években a tömény alkohol okozta problémákat úgy próbálták visszaszorítani, hogy állami kampányokkal igyekeztek népszerűsíteni az alacsony alkoholtartalmú sört. Az eredmény persze nem az lett, hogy vodka helyett sört vásároltak az emberek, hanem ezentúl sörrel kísérték a vodkákat. A kampány csúnyán megbukott. De mára talán megáll vagy idővel visszafordítható lesz ez a tendencia, ami a világ fokozott mobilitásával, a felgyorsult információáramlással és a tudatosabb, egészségesebb életmódra való törekvéssel függhet össze, mely utóbbi a nagyvárosokban és a magasabb társadalmi rétegekben kifejezettebb lehet. Addig is „na zdarovje”!

CÍMKÉK:
MEGOSZTÁS