//Bébicsalán

Bébicsalán

MEGOSZTÁS

Ősidők óta ismert gyógynövény a csalán. A természetben járva a turisták azonban kikerülik, ami nem csoda, hiszen bőrrel érintkezve átmenetileg kiütést és kellemetlenül csípő érzést okoz. Vannak, akik nem félve a szúrós növénytől, begyűjtik és hasznosítják, értékesítik azt. Gondoljunk csak a drogériák polcaira, melyek telis-tele vannak csalánból készült  gyógytermékekkel: Legyen szó teákról, samponokról, vagy gyógyhatású krémekről. De vajon mi a helyzet a konyhában? Ehető a csalán?

Napjainkban kifejezetten keressük az egészséges és nem szokványos ételeket, és ebbe a kategóriába tökéletesen beleillik a csalán is. Amellett, hogy nagyon egészséges, többféleképpen fogyasztható. A csalánt elkészíthetjük turmixnak, levesnek, salátának és párolt köretnek egyaránt. A növény beszerzése viszont városlakóknak nem egyszerű. A piacon vagy a sarki fűszeresnél esélytelen, hogy kosarunkba kerüljön a csalán. Legalábbis egyelőre. De ki tudja, egyszer még divatba jöhet a fogyasztása. Addig is, a természetben járva számtalan útmenti helyen szedhetünk egy csokorral valamelyik tisztás szélén. Legfinomabb a zsenge, első hajtás, amit a bébispenót analógiájára nevezhetünk bébicsalánnak. Ilyet találni kincs! Érdemes jókor beszerző útra indulni.

A növény elfogyasztásáig pedig még gyönyörködhetünk annak különleges, méregzöld színében, a tányérunkra kerülve pedig üde látványt és ízt kölcsönöz a feltálalt ételnek. Az elkészített csalán íze páratlan, de mindent nem árulok el, inkább kóstolják meg! Egyszóval, ha velem tartanak, először irány a természet, aztán pedig a konyha!

Fonnyasztott csalán 

Vannak köretek, amelyek számtalan ételhez kitűnően passzolnak, ilyen a csalán is. Legideálisabb egy egyszerűen elkészíthető rántott hús vagy fasírt mellé, köretként tálalni. Próbálják ki párolva, fonnyasztva, meglátják úgy a legfinomabb.

Hozzávalók:

1 kg csalán, 0,5 dl tejszín, 3 gerezd fokhagyma, olívaolaj, szerecsendió, só, bors

A csalán szedésénél és elkészítésénél használjunk kesztyűt, mivel az könyörtelenül szúr. Sajnos kesztyűnek most – a járvány idején – nem vagyunk híján otthon, így ehhez nem is szükségeltetik külön előkészület. Azt mondják, hogy egy idő után immunissá válik a bőrünk a csípéssel szemben, ha rendszeresen érintkezik a növénnyel. Én – elárulom -, ezt nem vártam meg.

Ha a csalán beszerző utunkon túl vagyunk, mossuk meg alaposan a leszedett termést. Legjobb, ha egy negyed órára beáztatjuk egy nagyobb tálba. A csalán leveleit szedjük le egyenként a szárairól, mivel a szára nem kerül felhasználásra. Fonnyasszuk meg a leveleket egy kevés olívaolajon. Ha ezzel megvagyunk, rakjuk bele az apróra vágott fokhagymát, és kerüljenek bele a fűszerek is. Mielőtt levesszük a tűzről, öntsük nyakon egy kevés tejszínnel. Készen is van ez a nem mindennapi garnír! Néhanapján, ha úgy hozza a kedvünk és lehetőségünk, érdemes feldobni egy ilyen különleges körettel az ételünket. Friss és tavaszi zöldség. Jó étvágyat hozzá!

MEGOSZTÁS