//Cafe Blini – egy budai kávézó mindennapjai

Cafe Blini – egy budai kávézó mindennapjai

MEGOSZTÁS

Nemrégiben nyílt meg a Cafe Blini Budán, a Keleti Károly utcában. A két tulajdonosnak, Ékes Katának és Váradi Orsinak, akik nem mellesleg közgazdászok, a főzés és a sütés iránti szeretete jóval korábbra nyúlik vissza. Mindkettőjüknek évtizedek óta kedvenc időtöltése a sütés-főzés, a konyhai kikapcsolódás, kreativitás. Az üzlet megnyitását megelőzően multicégeknél dolgoztak. A vágy azonban egyre erősödött bennük, hogy álmaikat megvalósítsák és megnyissák első kávézójukat. A praktikus kialakítású, barátságos Cafe Blini egy olyan hely, ahol egyedi házi ízekkel ismerkedhet meg a hozzájuk betérő vendég. Ételeik nem csak utánozzák a házias ízeket, hanem a tulajdonosok valóban maguk készítik el a fogásokat. Igazi kuriózum, hogy egy étel kivételével minden helyben készül! Kata és Orsi ars poetikája, hogy a jó vendéglátás a konyhában kezdődik. Nézzünk hát be hozzájuk, tartsanak velünk!

– Miért pont a Blini nevet kapta a kávézó? Az orosz kapcsolódást sugallja. Valóban így van?

– Csak részben. Az egész karácsonykor kezdődött, amikor az ünnepre készülődvén a karácsonyi menü része volt a lazacos blini is, amit nagyon szeretünk. Ez időtájt fogant meg bennünk egy kávézó nyitásának gondolata. A névválasztáskor az egyik fő szempont volt, hogy ételnevet válasszunk, méghozzá olyan ételét, ami a kínálatban is szerepelni fog.

– Ezek szerint a blini egy állandó szereplő a menüben. Miket kínáltok még?

– Törekszünk rá , hogy ételválasztékunk nemzetközi legyen. Ételkínálatunkban orosz, svéd, francia, spanyol, portugál és török specialitások is szerepelnek. Inkább a sós ízek dominálnak, de – úgy látjuk – vendégeink visszajelzése alapján is erre van nagyobb igény. Legnépszerűbbek a quiche sós piték, melyek különböző ízesítéssel kaphatók. Tartunk lazacos-kapros, spenótos, túrós, tonhalas, sütőtökös, cukkinis, gombás quiche-t, de különleges, báránysonkás változatban is kínáljuk. Ezen kívül fogyasztható nálunk croissant, angol muffin és török acma is, mely egy kalácsszerű péksütemény. Sokan szeretik a croque monsieurt, a portugál pasztel de natat és különböző házi kekszeinket is. Természetesen a szendvicsek sem hiányozhatnak a portékánkból. És persze ott van a névadó blini is. Vannak vendégeink, akik kizárólag ezt keresik. Gondolunk az ebédelőkre is, így napi leves is szerepel a választékunkban. Leginkább tartalmas, krémes leveseket készítünk.

– Mi a ti személyes kedvencetek a kínálatból?

– Nehéz lenne, csak egyet mondani. Olyan ételeket kínálunk, amiket mi is szeretünk, de ha ki kell ragadnunk valamit, mindketten inkább levesesek vagyunk.

– A vendégek mit favorizálnak?

– Ez egyértelműen napszaktól függ. Reggel 7-kor már nyitva vagyunk, így napkezdéskor a munkába, iskolába igyekvők a friss, hajnalban sütött péksütiket, szendvicseket preferálják és viszik magukkal leginkább. A napi leveseket a környéken dolgozó irodai alkalmazottak és a nyugdíjasok szeretik nagyon, ami főként délidőben fogy. Az összes többi ételre egész nap igény van.

– Említettétek, hogy mindent magatok készítetek el.

– Szigorúan mi készítjük ételeinket, egy kivétellel. Ez a croissant, aminek elkészítését még tökéletesítjük.

– Kávézóról lévén szó, essen szó a kávékról, italokról.

– A kávé minősége fontos számunkra. Kávénk kis pörkölőtől vásárolt, brazil vagy el salvadori és az igazi, új-hullámos kávék közé tartoznak, telt aromákkal és közepes intenzitású pörköléssel. Kiemelnénk széles szálas teaválasztékunkat is: tartunk zöld, fekete és rooibos teákat,  és kóstolhatnak vendégeink különleges keleti alma, gyümölcs, indiai citromfű vagy gyömbér teákat is. Vannak díjnyertes soltvadkerti háziszörpjeink, melyeket érdemes megkóstolni. Sokan keresik a jó öreg klasszikus málna és bodza szörpöket, de a manapság divatos levendulát is.

– Hadd kérdezzek rólatok is. Régóta ismeritek egymást?

– A gyerekeink jártak egy közösségbe, onnan az ismerettség és a barátság,  ennek már idestova 10 éve. Egy közös bulizáskor határoztuk el, hogy belevágunk életünk nagy álmába. A közös pálinkázás, amivel feltettük a pontot az i-re, meghozta a maga gyümölcsét: megnyitottuk életünk első vendéglátóipari egységét. És azt mondhatjuk, hogy a döntés nem volt felelőtlen. Szeretjük, élvezzük, amit csinálunk.

– Miért pont erre a környékre esett a választás?


– A hely kiválasztásánál arra törekedtünk, hogy elkerüljük a személytelen kiszolgálásra szakosodott vendéglátóhelyek környékét. Több városrész is szóba jött, többek között ez is. Az igazat megvallva, megfogott minket az utca egyedisége, kulturáltsága. Vendégeink 90%-ban visszatérők, aminek mi nagyon örülünk. Többségük a közelben lakik, dolgozik. Közvetlen, kedves nyitott emberek, ahogyan mi is azok vagyunk. Igazi életközösség van itt a környéken, és ebbe jól beleillik a Cafe Blini.

– Milyen nehézségekkel találkoztatok a megnyitáskor? Volt egyáltalán ilyesmi?

– Természetesen itt sem minden úgy volt, mint a mesében. Óriási átalakítást igényelt a helyiség, amiben most ülünk, hogy komfortossá, ízlésessé varázsoljuk. És persze bürokratikus akadályokkal is meg kellett küzdenünk mint mindenütt. Szerencsére, most már mosolyogva emlékszünk vissza a kezdeti nehézségekre.

– Mik a terveitek, távlati céljaitok?

– Ami megvalósult már, az az álmunk, hogy saját kávézónk lett. Örömmel tölt el minket, hogy az általunk szeretettel készített ételekre és italokra nagy igény van annak ellenére, hogy még csak két hónapja nyitottunk. Már-már megvalósulni látszik az is, hogy a Blini saját branddé válik. Fülbemászó a név is, amit a vendégek könnyen megjegyeznek. Egy biztos, ha egyszer úgy alakul, hogy több kávézót is üzemeltetnénk, az ételek készítését nem adnánk ki a kezünkből. Ettől is Blini a Blini!

MEGOSZTÁS