//Szoljánka, ahogy én szeretem

Szoljánka, ahogy én szeretem

MEGOSZTÁS

A szoljánka a kedvenc orosz levesem. Nem véletlenül, mert tartalmas, változatos akár egytálételként is fogyasztható leves. Az étel neve eredetileg szeljánka volt, szabad fordításban „falusinak” mondanám. A falusi emberek eledele volt, már a 15 században is. Később, a 19. század környékén a neve szoljánka lett. Talán azért, mert az előkelő éttermek étlapján nem túl hangzatos a „falusi” leves megnevezés. Maga a szoljánka elnevezés a só szóból származik, mert sós ízű hozzávalókat tartalmaz, mint például a füstölt hús vagy a sós uborka.

Az életben az idő múltával minden átalakul egy kicsit. Nincsen ez másképp az ételek, fogások esetében sem. A leves napjainkban – a hagyományos összetevőkön kívül – kapribogyót, olajbogyót és paradicsomsűrítményt is tartalmaz. Az uborka, a citrom és a tejföl miatt ízvilága savanykás, sós, ami egyedülállóvá teszi. Különböző módokon elkészíthető: az alapja lehet húsos, halas, vagy gombás. Eredetileg a halas és gombás változata volt népszerűbb, talán azért mert könnyebb volt a helybélieknek a hozzávalókhoz hozzájutniuk. Eldönthetjük, hogy milyet főzzünk, akár kedvünk vagy akár aszerint, hogy az alapanyagok közül mit találunk éppen a hűtőnkben.

„Régen amúgy a szoljánka ünnepi ételnek számított. Tálaláskor vodkát is kínáltak, kínálnak mellé. A leves a másnaposok egyik kedvence is”

Hamarosan december van, itt a tél, úgy gondolom, itt az ideje, hogy megismerkedjenek kedvenc orosz levesemmel. Milyen jó is lenne sűrű havazás közepette elfogyasztani egy forrón gőzölgő szoljánkát egy hangulatos faházban, valahol Oroszországban! Na de addig is készítsük el otthon!

Én a húsos változatra esküszöm, de mivel az előkészületek közepette hóesést és faházat vizionáltam, valahová Szibériába képzelve magamat, ami a gombafélék birodalma, így arra gondoltam, belerejtek egy keveset belőle. Ha kedvet kaptak hozzá, tartsanak velem!

Szoljánka

Cолянка

Hozzávalók: 1kg csontos marhalábszár (lehet lapocka vagy comb), 3 liter húsleveslé, 20 dkg füstölt oldalas (sonka), 3 pár virsli, 2 paradicsom, 4-5 szem gomba, 1-2 sárgarépa, 3 evőkanál paradicsompüré, 5-6 kovászos uborka, 10-15 szem olajbogyó, 2 fej vöröshagyma, kapribogyó (nálam kimaradt, mert nem volt itthon), babérlevél, petrezselyem, 2-3 citromkarika, bors, tejföl a tálaláskor

Javaslom, hogy a marhahúst, amit feltesznek főni, tartalmazzon csontos részt is. Jobb lesz az alaplé belőle. Tehát a húst készre főzzük, majd kiveszük a lábasból és hűlni hagyjuk. Serpenyőben egy kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát. Hozzátesszük a csíkokra vágott répát, az apróra vágott füstölt oldalast, paradicsomot és az egészet készre dinszteljük. A kihűlt marhahúst csíkokra vágjuk. Ha ezzel kész vagyunk, a húst a megdinsztelt hozzávalókkal és a feldarabolt gombákkal együtt a húslevesbe rakjuk, majd borsozzuk. Ne felejtsük el belerakni a babérleveleket és a paradicsompasztát sem! Amikor felforr a leves, belehelyezzük a felkarikázott virsliket, olajbogyókat, kovászos uborkákat, citromkarikákat, majd forraljuk további öt percig. Miután levettük a tűzről, hagyjuk legalább 20 percig pihenni a tálalás előtt. A szoljánka is azokhoz az ételekhez sorolható, amelyek másnap még finomabbak. Vágott petrezselyemmel és tejföllel kínáljuk. Aki szereti a csípős ízeket, tehet bele szárított csípős paprikát is. Remélem, elkészítik ezt a pompás levest a közelgő hideg téli napok valamelyikén! Jó étvágyat hozzá!

MEGOSZTÁS