//Ortodox nagyböjt

Ortodox nagyböjt

Hihetetlenül hangzik és igen tiszteletreméltó, hogy a hitükben szilárd ortodox keresztények évente 200 napot is böjtölnek. A hívők többsége azonban csak a nagyobb ünnepek előtt böjtöl. De nem is lehet könnyű annyi napon, összesen több mint fél éven keresztül betartani a szigorú étkezési korlátozásokat. A hétköznapi hívők a húsvét előtti nagyböjtöt, a nyári Uszpenszkij-böjtöt és a karácsonyt megelőző böjti időszakot tartják.

Jelenleg a velikij poszt /nagyböjt/ esedékes, ami idén a március 2. és április 18. közötti időszakra esik. A nagyböjt 48 napos és mindig húsvét előtt 7 héttel kezdődik. A hívők számára ez a periódus a test és a lélek felkészítése Jézus feltámadásának megünneplésére. Ez az időszak  a hívő ember megtisztulásáról, megnyugvásáról, imádkozásról és istenhez történő közelebb kerüléséről szól. A szigorú böjt idején nem szabad sem húst és állati zsíradékot, sem tejtermékeket, de még tojást sem fogyasztani. A hal esetében van némi kivétel, az ugyanis vasárnaponként fogyasztható. A vallási üneppek gasztronómiájában mindig nagyon érdekes az ételek szimbolikája: ementén a kerülendő ételek közé sorolják a paradicsomot, a céklát és minden olyan ételt, amelynek vérre emlékeztető színe van. Manapság már könnyebb betartani a böjti szokásokat, a nem szezonális  élelmiszerek széles választéka miatt, hiszen nem gond a legkülönfélébb zöldségek és gyümölcsök beszerzése. Legtöbbjük egész évben kapható. Az ételek nyersanyagainak számtalan módon történő elkészítése, még akár élvezetessé is teheti a böjti menüket.

Az ortodox keresztények asztalán a velikij poszt ideje alatt több hajdina, rizs, burgonya kerül az asztalra, de az amúgy is népszerű káposztából, gombából, sárgarépából, babból is több fogy. Az ünnepi hangulatot szolgálja és a böjt illatát, ízvilágát fokozza a dió, mák, aszalt gyümölcsök és a méz fogyasztása is. Jellemzően sok levest készítenek ilyenkor. A scsí leves (receptjeink között megtalálható), már csak tartalma miatt is ideális böjti eledel, persze ha hús nélkül készítik el. A tésztafélék esetében  a pirog, a kalácsok, a kenyerek fogyaszthatók, de elkészítésükkor mellőzni kell a tojást és a tejet.

A velikij poszt, azaz a nagyböjti időszak alkalmából egy könnyen elkészíthető gombalevest szeretnék bemutatni Önöknek.

Burgonyás gombaleves

Kартофельный суп с грибами

Hozzávalók: 2 liter zöldségleves alaplé, 30 dkg csiperke gomba, 1 fej vöröshagyma, 2 darab sárgarépa, 6 szem héjában főtt burgonya, 1 csomag petrezselyem,  feketebors, só.

Készítsünk a hűtőnkben található zöldségekből egy zöldség alaplevet. Közben főzzük meg héjukban a burgonyákat, majd hámozzuk meg azokat. A sárgarépát, a hagymát és a felszeletelt gombát forró olajban pirítsuk meg. Az előre elkészített zöldség alaplébe helyezzük bele a hozzávalókat. Lassú tűzön forraljuk, rakjuk bele a hámozott és felkockázott burgonyákat is. Petrezselyemmel, sóval és borssal is ízesítsük, még a levest elkészülte előtt.

Az ilyen módon elkészített burgonyás gombaleves – a nálunk megszokott gombaleveshez képest – teljesen más ízvilágot tár elénk. Érdemes kipróbálni! Jó levesezést!

CÍMKÉK:

MEGOSZTÁS

Pályafutásom mindvégig Oroszországhoz, illetve a posztszovjet térséghez kötődött és kötődik mindmáig. Tanulmányaimat Oroszországban végeztem, majd a légiközlekedés területén helyezkedtem el, kezdetben a Malév moszkvai külképviseletén, később a Malév FÁK térségbeli piackutatásáért feleltem. Egy szakmán belüli váltást követően a Pulkovo légitársaságot, majd annak jogutód cégét, a Rossiya Airlinest képviseltem Budapesten. Dolgoztam az Ukrán-Magyar Üzleti Klub vezetőségében is, annak – az ukrajnai elhúzódó válság miatt bekövetkezett – megszűnéséig. Az utóbbi években kisvállalkozóként folytatom pályafutásomat, különböző cégekben vagyok jelen. A moszkvater.com társalapítója és stratégiai tanácsadója vagyok. Hobbim a főzés, régi álmom egy vendéglátóipari egység üzemeltetése.