//Ortodox nagyböjt

Ortodox nagyböjt

MEGOSZTÁS

Hihetetlenül hangzik és igen tiszteletreméltó, hogy a hitükben szilárd ortodox keresztények évente 200 napot is böjtölnek. A hívők többsége azonban csak a nagyobb ünnepek előtt böjtöl. De nem is lehet könnyű annyi napon, összesen több mint fél éven keresztül betartani a szigorú étkezési korlátozásokat. A hétköznapi hívők a húsvét előtti nagyböjtöt, a nyári Uszpenszkij-böjtöt és a karácsonyt megelőző böjti időszakot tartják.

Jelenleg a velikij poszt /nagyböjt/ esedékes. A nagyböjt 48 napos és mindig húsvét előtt 7 héttel kezdődik. A hívők számára ez a periódus a test és a lélek felkészítése Jézus feltámadásának megünneplésére. Ez az időszak  a hívő ember megtisztulásáról, megnyugvásáról, imádkozásról és istenhez történő közelebb kerüléséről szól. A szigorú böjt idején nem szabad sem húst és állati zsíradékot, sem tejtermékeket, de még tojást sem fogyasztani. A hal esetében van némi kivétel, az ugyanis vasárnaponként fogyasztható. A vallási ünnepek gasztronómiájában mindig nagyon érdekes az ételek szimbolikája.

„Így a kerülendő ételek közé sorolják a paradicsomot, a céklát és minden olyan ételt, amelynek vérre emlékeztető színe van”

Manapság már könnyebb betartani a böjti szokásokat, a nem szezonális  élelmiszerek széles választéka miatt, hiszen nem gond a legkülönfélébb zöldségek és gyümölcsök beszerzése. Legtöbbjük egész évben kapható. Az ételek nyersanyagainak számtalan módon történő elkészítése, még akár élvezetessé is teheti a böjti menüket.

Az ortodox keresztények asztalán a velikij poszt ideje alatt több hajdina, rizs, burgonya kerül az asztalra, de az amúgy is népszerű káposztából, gombából, sárgarépából, babból is több fogy. Az ünnepi hangulatot szolgálja és a böjt illatát, ízvilágát fokozza a dió, mák, aszalt gyümölcsök és a méz fogyasztása is.

„Jellemzően sok levest készítenek ilyenkor”

A scsí leves (receptjeink között megtalálható), már csak tartalma miatt is ideális böjti eledel, persze ha hús nélkül készítik el. A tésztafélék esetében  a pirog, a kalácsok, a kenyerek fogyaszthatók, de elkészítésükkor mellőzni kell a tojást és a tejet.

A velikij poszt, azaz a nagyböjti időszak alkalmából egy könnyen elkészíthető gombalevest szeretnék bemutatni Önöknek.

Burgonyás gombaleves

Kартофельный суп с грибами

Hozzávalók: 2 liter zöldségleves alaplé, 30 dkg csiperke gomba, 1 fej vöröshagyma, 2 darab sárgarépa, 6 szem héjában főtt burgonya, 1 csomag petrezselyem,  feketebors, só.

Készítsünk a hűtőnkben található zöldségekből egy zöldség alaplevet. Közben főzzük meg héjukban a burgonyákat, majd hámozzuk meg azokat. A sárgarépát, a hagymát és a felszeletelt gombát forró olajban pirítsuk meg. Az előre elkészített zöldség alaplébe helyezzük bele a hozzávalókat. Lassú tűzön forraljuk, rakjuk bele a hámozott és felkockázott burgonyákat is. Petrezselyemmel, sóval és borssal is ízesítsük, még a levest elkészülte előtt.

Az ilyen módon elkészített burgonyás gombaleves – a nálunk megszokott gombaleveshez képest – teljesen más ízvilágot tár elénk. Érdemes kipróbálni! Jó levesezést!

CÍMKÉK:
MEGOSZTÁS