//Újabb próba előtt a moldovai koalíció
Az október 20-ra kiírt helyi választások újabb megpróbáltatást jelentenek a koalíció számára #moszkvater

Újabb próba előtt a moldovai koalíció

MEGOSZTÁS

Egymás ellen harcolnak a hét végi önkormányzati választásokon a moldovai koalíció pártjai, de ez a remények szerint csak átmenetileg befolyásolja a kormány stabilitását

Az október 20-ra kiírt helyi választások újabb megpróbáltatást jelentenek a koalíció számára #moszkvater
Az október 20-ra kiírt helyi választások újabb megpróbáltatást jelentenek a koalíció számára
Fotó:EUROPRESS/Daniel MIHAILESCU/AFP

A szocialisták jelöltje, Ivan Ceban lehet Chisinau következő főpolgármestere. A CBS-AXA közvélemény-kutató friss felmérése szerint Ceban támogatottsága jelenleg 41,7 százalékos, míg a nyártól a szocialistákkal (PSRM) koalícióban kormányzó ACUM nevű választási blokk társelnöke Andrei Nastase mögött a választók 30,8 százaléka áll, míg a korábban e tisztet betöltő liberális Dorin Chirtoacára a fővárosiak 8,3 százaléka szavazna.

„Ha az előzetes felmérésekhez hasonlóan alakul a végeredmény is, akkor Ceban lehet Chisinau első baloldali főpolgármestere, míg a tavaly nyáron győzelmétől az akkori hatalom által megfosztott Nastasénak mindössze 12 nap jutna Moldova fővárosának az élén”

A Büszkeség és Igazság nevű, nyugatos irányultságú párt vezetőjének tavalyi sikerét ugyanis csak néhány napja ismerte el a bíróság. Az őt akkor a győzelemtől megfosztó Demokrata Párt elnökét Vladimir Plahotniucot közben egy parlamenti vizsgálóbizottság hallgatná ki. Az országot éveken át „saját cégeként” irányító, az idei parlamenti választásokat azonban elvesztő oligarcha azonban elmenekült Moldovából, miután nem sikerült megakadályoznia a hatalom átadását.  A demokratákat jelenleg vezető volt miniszterelnök Pavel Filip eközben otthon Maia Sandu kormányának megbuktatásával próbálkozik, sikertelenül.

Ebből a helyzetképből is látszik, hogy a két, korábban egymással farkasszemet néző politikai erő, a nyugatos ACUM és az inkább Oroszországgal jó kapcsolatokat ápoló PSRM alkotta, meglehetősen törékeny koalíció helyzete nem egyszerű. Az Európa egyik legszegényebb országának számító Moldova működése, fejlődése szempontjából kulcskérdés a kormányzó koalíció stabilitása.

A szocialisták és az ACUM érdekeit eleve nem volt egyszerű összeegyeztetni, ám a választások utáni kritikus helyzetben a régióban érdekelt hatalmak, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország a stabilitást szem előtt tartva az összefogás felé terelte a két pártot. Azóta Amerika a saját külön játszmáját játszva már újra a megbukott demokratákkal kokettál, és kihátrálni látszik a koalíció mögül, amelyet Brüsszel és Moszkva továbbra is támogat.

Az október 20-ra kiírt helyi választások azonban újabb megpróbáltatást jelentenek a koalíció számára. A kampány logikája ugyanis azt diktálja, hogy a koalíció két, sőt három pártja a saját bázisát erősítse, ez pedig – remélhetőleg csak átmenetileg – gyengíti a szocialisták és a liberálisok összefogását. Ráadásul, mint az éppen most beterjesztett bizalmatlansági indítvány is mutatja, a Demokrata Párt a kormányon belüli ellentéteket kiprovokálva megpróbálja kihasználni ezt a helyzetet.

„Ezzel együtt mind a PSRM, mind pedig az ACUM látja, hogy milyen kockázatokkal járna a koalíció felbomlása. A liberálisok népszerűségét például már most érezhetően megkoptatta a kormányzati szerep, de a szocialisták is tisztában vannak azzal, hogy az együttműködésnek nincs alternatívája”

Ezért aztán különösen ügyelniük kellett arra, hogy a kampányban korrekt módon versenyezzenek. Ez többé-kevésbé sikerült is, mély sebeket nem ejtettek, ám a kormány stabilitását az erősítené meg igazán, ha a figyelem középpontjában lévő főváros közgyűlésében a választások után együttműködnének a szocialisták és a liberálisok. S hogy erre van esély, azt jelzi, hogy ezt többször is helyeselte mind a PSRM mögött álló államfő Igor Dodon, mind pedig a kormányfő Maia Sandu.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.