//Snowden akár börtönbe is vonulna
Edward Snowden 2015. október 21-én Moszkvában, a svéd Dagens Nyheter újsággal készített interjú során Fotó:EUROPRESS/Lotta Gardelin/Dagens Nyheter/AFP #moskvater

Snowden akár börtönbe is vonulna

MEGOSZTÁS

Hazatérne az Egyesült Államokba, és börtönbe is vonulna Edward Snowden, amennyiben tisztességes eljárásban részesül. Erről a világ nagy részén hősként tisztelt kiszivárogtató önéletrajzi könyvének megjelenése kapcsán adott interjúinak egyikében beszélt.

Edward Snowden 2015. október 21-én Moszkvában, a svéd Dagens Nyheter újsággal készített interjú során Fotó:EUROPRESS/Lotta Gardelin/Dagens Nyheter/AFP #moskvater
Edward Snowden 2015. október 21-én Moszkvában, a svéd Dagens Nyheter újsággal készített interjú során
Fotó:EUROPRESS/Lotta Gardelin/Dagens Nyheter/AFP

Már be is perelte az amerikai igazságügyi minisztérium Edward Snowdent a Permanent Record (Állandó Nyilvántartás) címmel most megjelent önéletrajzi kötete miatt. A 2013-ban az NSA  megfigyelőprogramjairól titkos hírszerzési dokumentumokat kiszivárogtató volt CIA-alkalmazottnak az Egyesült Államokban kémkedésért és hazaárulásért kell felelnie, de a világ nagy részén hősként tisztelik. A minisztérium közleménye szerint

„Snowden a könyv megjelenés előtti bemutatásának elmulasztásával, és a közelmúltban adott interjúival megszegte ezt a titoktartási kötelezettségét”

A kötet megjelenése kapcsán Snowden interjúk sorát adta. A amerikai CBS tévécsatornának arról beszélt, hogy végső célja hazatérni az Egyesült Államokba. „Haza akarok térni, de ha emiatt az életem hátralévő részét börtönben is kell töltenem, a legkevesebb, amiben meg kell állapodnunk, hogy legalább tisztességes eljárás keretében történjen így” – fogalmazott. Snowden Snowden megemlítette azt is, hogy Németországtól és Franciarországtól is remél menedékjogot, miután januárban lejár oroszországi tartózkodási engedélye.

„Snowden 2013 nyara óta tartózkodik Oroszországban, miután 2013 májusában Hongkongba utazott a CIA hawaii bázisáról titkos dokumentumok millióival, de sehol máshol nem fogadták be”

A volt CIA alkalmazott a német ZDF műsorában bírálta Európát, amiért az nem áll ki az Egyesült Államok rovására kiszivárogtatók mellett, miközben rossz üzenetet küldve a világnak azokat megvédi, akik Szaúd-Arábiával, Oroszországgal vagy Kínával teszik ugyanezt. A számítógépes szakember azzal vált közismertté, hogy nyilvánosságra hozott szigorúan titkos NSA dokumentumokat, amelyekből kiderül, hogy az amerikai titkosszolgálatok széles körben figyelik az emberek hívásait és internetes tevékenységét az Egyesült Államokban és világszerte.

Nem véletlenül kérdezték tehát arról, hogy harcol-e Oroszországban a digitális jogokért. Mint fogalmazott,

„nem támogatja a Telegram blokkolását”

A döntés előzménye, hogy Szövetségi Biztonsági Szolgálat arra kötelezte  a Telegramot, hogy adják át az orosz fejlesztésű üzenetküldő alkalmazás kommunikációjának dekódolásához szükséges kulcsokat, de ezt a cég megtagadta. Snowden kifejtette, fellép az ellen,  hogy az állam totálisan megfigyeljen mindent. Ám mint megjegyezte, ez nem csak Oroszország problémája, hiszen az adatok gyűjtése az Egyesült Államoktól az Európai Unióig a világon mindenütt folyik.

Edward Snowden 2015. október 21-én Moszkvában, a svéd Dagens Nyheter újsággal készített interjú során Fotó:EUROPRESS/Lotta Gardelin/Dagens Nyheter/AFP #moszkvater
Edward Snowden 2015. október 21-én Moszkvában, a svéd Dagens Nyheter újsággal készített interjú során
Fotó:EUROPRESS/Lotta Gardelin/Dagens Nyheter/AFP

Snowden a Die Zeit német hetilap által szervezett egyenes adásban beszélt oroszországi életéről is. A száműzetésben élő egykori CIA alkalmazott csupán évente egyszer látja a családját, ám ennek ellenére úgy érzi, hogy szerencséje volt. Megjegyezte, hogy

„egész Európában csupán egyetlen ország van, ahol egy amerikai informátor szabadon beszélhet”

Mint hozzátette, az elmúlt hat évben nem egyszer megengedte már magának, hogy bírálja Putyin rendszerét, vagy a választási rendszert.

Snowden beszélt arról is, hogy szökése után nem a saját életéért, sokkal inkább a családja miatt aggódott. Kifejtette, hogy nem jelent veszélyt az Egyesült Államok kormányára, és a kiszivárogtatásaival egyetlen embert sem hozott hátrányos helyzetbe.

„Megölhetnek, elküldhetnek Guantanamora, befoghatják a számat, ezzel azonban csak azt bizonyítanák, hogy helyesen cselekedtem”

– üzente hazájának Snowden.

Snowden – elmondása szerint – Oroszországban meglehetősen hétköznapi életet él. Ül a számítógép előtt, sétál a parkban a feleségével, elmennek moziba vagy étterembe. A sportolást abbahagyta, erre egyelőre nincs ideje. Kiderült az is, hogy korábban epilepsziában szenvedett, ám a gyógyszerek stabilizálták az állapotát, és manapság nincs problémája az egészségével.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.