//Horvát foci és albán pop
Dua Lipa régi álma volt, hogy megváltoztassa a Koszovóról kialakult nemzetközi képet, ezért is szervezte meg a Sunny Hill fesztivált #moszkvater

Horvát foci és albán pop

MEGOSZTÁS

A horvát futballválogatott sikerei mellett idén vált mindenki számára egyértelművé, hogy a nyugati zenei életben átvették az uralmat a koszovói albán énekesnők

Dua Lipa régi álma volt, hogy megváltoztassa a Koszovóról kialakult nemzetközi képet, ezért is szervezte meg a Sunny Hill fesztivált #moszkvater
Dua Lipa régi álma volt, hogy megváltoztassa a Koszovóról kialakult nemzetközi képet, ezért is szervezte meg a Sunny Hill fesztivált
Fotó:EUROPRESS/Valery HACHE/AFP

A hagyományos diplomáciai és politikai befolyásszerzést és lobbit régóta kiegészíti a kulturális javak és termékek révén való terjeszkedés. A három legfontosabb kulturális területből (film, zene, sport) kettőben elképesztő sikereket arattak a balkáni vagy balkáni származású zenészek és sportolók.

Az év sporteseménye egyértelműen az oroszországi labdarúgó-világbajnokság volt, amelyen a balkáni országok a vártnál jobban teljesítettek. A vb egyik legtöbbet emlegetett jelenetsora az lett, amikor a svájciak koszovói albán származású játékosai gólörömük közben az albán sast formálták a kezükkel. Ezért büntetést kaptak, ráadásul Xherdan Shaqirit végül nem vitte el új klubja, az angol Liverpool a csapat belgrádi vendégjátékára sem.

„A világbajnokság egyértelmű balkáni győztesei azonban a horvát válogatott lett, amely jó játékkal a kontinens legnagyobb sikerét aratta azzal, hogy részt vett a vb döntőjében”

Ugyan ott alulmaradtak délnyugati szomszédaink, de a remek szereplés a világ lakosságának több mint fele által követett sporteseményen sokak szimpátiáját kiváltotta. A csapat kapitányának, Luka Modricnak ráadásul karrierje legsikeresebb éve lett 2018. A Real Madrid már 33 éves középpályása Cristiano Ronaldo és Lionel Messi tízéves uralmát törte meg azzal, hogy idén elnyerte a világ legjobb focistájának járó Aranylabdát. Modric egyébként rengeteg díjat besöpört, a közelmúltban az év legjobb balkáni sportolója is ő lett – nem érdemtelenül.

Bár a sportban inkább botrány kötődik a nevükhöz, a koszovói albánok idén igazán nagyot robbantak a zenében. Az elmúlt években sorra bukkantak fel az onnan származó sztárok a showbiznisz ezen szegmensében. A még jugoszláviai születésű Rita Ora már évek óta a legnagyobb sztárok közé tartozik. Az ország tízéves születésnapján ő adott nagyszabású koncertet a fővárosban Pristinában, ahol májusi látogatásomkor még róla elnevezett pizzériát is láttam.

„Rita Ora hírneve megkérdőjelezhetetlen, az elmúlt években pedig további két koszovói albán énekesnő zárkózott fel mellé, hogy 2018-ra nyilvánvalóvá váljon az albán előretörés a nyugati zenében”

A Brooklynban született, de szintén koszovói származású, már 29 éves Bebe Rexha négy esztendősen kezdett énekelni, de zenél zongorán és trombitán is. Eredendően operaénekesnek készült, de egy zeneszerzői tehetségkutató megnyerése után a populárisabb irányba fordult. Eleinte dalszerzőként dolgozott olyan sztárokkal, mint Eminem vagy Rihanna (The Monster), majd szólókarrierje is magasabb fokozatba kapcsolt. Olyannyira, hogy az elmúlt években bekerült a legkeresettebb női előadók közé, akinek dalait százmilliók hallgatták meg a YouTube-on.

Talán még nála is nagyobb sztár lett az elmúlt években Dua Lipa. A Nagy-Britanniában született és zenei- és modellkarriert is ott befutó énekesnő idén a Sziget fesztivál egyik húzóneve volt, de sokkal komolyabb hatása volt annak, hogy édesapjával közösen fesztivált szervezett a 2008-ban függetlenné vált országban.

Dukagjin Lipa nappal kommunikációs ügynökséget vezet, éjjel pedig rockénekesként tevékenykedik. Régi álma volt, hogy megváltoztassa a Koszovóról kialakult nemzetközi képet, ezért is szervezte meg a Sunny Hill fesztivált. Nem volt könnyű dolga, mert az efféle rendezvények szervezésében járatos cégek nem vállalták a feladatot. Szerintük ugyanis az nem kecsegtetett profittal, emellett logisztikai rémálomnak titulálták az ötletet. Ő azonban nem adta fel, Romániából bérelt hangtechnikát, behajtott néhány ígéretet és szívességet, így augusztusban megtartották a háromnapos fesztivált, amelynek fő előadója nem más volt, mint a gyerekként négy évig Pristinában élt lánya, Dua.

„A rendezvény egyébként valóban nagyot szólt, talán a leginkább követett balkáni kulturális esemény volt 2018-ban. A koszovói–szerb kapcsolatokat tekintve ingadozó év volt az idei, ugyanakkor a kulturális diplomácia terén Koszovó jelentősen növelte a szimpatizánsok táborát – ebben egyébként az albánok amúgy is rendkívül ügyesek”

A 2019-es év feltehetően nem tartogat majd akkora sikereket – főleg a sport terén –, mint az idei. Az őszi kosárlabda-világbajnokságra a Balkánról csupán Görögország jutott ki, az exjugoszláv válogatottak közül egyik sem. Vízilabdában a Világliga küzdelmei kecsegtethetnek sikerrel, egyéni sportágakban pedig talán Novak Djokovic tűnhet ki idén a balkáni sportszcénából.

Zenei téren tovább folytatódhat az albán előadók előretörése. Koszovó folyamatosan újabb és újabb tehetségeket ad a világnak. A következő nagy sztár Era Istrefi lehet, aki idén már a foci-vb hivatalos dalának előadójaként észrevétette magát, de a fenti előadókhoz hasonló nagy nemzetközi áttörés egyelőre még várat magára.

MEGOSZTÁS