//Shaqiri kihagyja a belgrádi meccset
Fotó:EUROPRESS/AFP/Paul Ellis #moszkvater

Shaqiri kihagyja a belgrádi meccset

MEGOSZTÁS

A világbajnokságot követően aprópénzért megszerzett Xherdan Shaqirit elővigyázatosságból nem viszi a Liverpool Szerbiába. A koszovói albán származású svájci játékos egyike volt a szerbek ellen sas kézjelzéssel ünneplőknek a vb-n.

Fotó:EUROPRESS/AFP/Paul Ellis #moszkvater
Xherdan Shaqiri
Fotó:EUROPRESS/AFP/Paul Ellis

Biztosan emlékeznek – hiszen a Moszkvatér.com is írt erről  –, amikor a nyári labdarúgó-világbajnokságon, a szerbek és a svájciak meccsén utóbbi albán származású játékosai a kezükből az albán sast megformálva ünnepeltek. Az ügy akkor komoly hullámokat vetett, rövid ideig a potenciális koszovói–szerb területcserével kapcsolatos tárgyalásokat is visszavetette, de Xherdan Shaqiri és Granit Xhaka élete valószínűleg sosem lesz már olyan, mint tettüket megelőzően.

Shaqiri a világbajnokságot követően az angol Premier League-ből kiesett Stoke Cityből a liga egyik élcsapatához, a Liverpoolhoz szerződött aprópénznek számító 14,7 millió euróért. A csapatot ezt követően összesorsolták a belgrádi Crvena Zvezdával a Bajnokok Ligájában. Aki ismeri a Vörös Csillag drukkereit, tudhatja, hogy Szerbia egyik legmegátalkodottabb bajkeverői, így sejthető volt, hogy Shaqiri nyári tette kiveri majd náluk a biztosítékot. Már akkor elkezdtek pletykálni arról, hogy a Liverpool a november 6-án esedékes belgrádi csoportmeccsre nem viszi magával a koszovói albán származású szélsőt – aki egyébként a Vörösök játékában egyre meghatározóbb szerepet tölt be –, a múlt hétvégén ezek felerősödtek.

Végül hétfőn a klub közölte a hivatalos honlapján, hogy Shaqiri nem utazik Belgrádba. „Hallottunk és olvastunk arról, milyen fogadtatás várna Shaqirira, és bár nem tudjuk pontosan, mi történne, úgy akarunk odamenni, hogy száz százalékban a futballra koncentrálunk, semmi másra. Mi vagyunk a Liverpool FC, egy nagy klub, egy futballcsapat, de ezen felül nincsen további üzenetünk. Egyáltalán nincsen politikai üzenetünk” – jelentette ki a csapat honlapjának Jürgen Klopp, a Liverpool német, amúgy köztudottan baloldali érzelmű vezetőedzője. Ott lesz ugyanakkor a keretben a horvát Dejan Lovren, aki szintén nem lesz a szerb közönség szíve csücske.

A Liverpool döntése tökéletesen érthető, hiszen a brandre is rossz hatással lehetne, ha egy ilyen politikai ügyben megnyilvánulna azzal, hogy játszatja a futballistáját egy olyan közönség előtt, amely akár meg is lincselné a játékost. Mindazonáltal szomorú, hogy Jürgen Klopp a futballistájának korábbi akciója miatt adott esetben nem tudja a leghatékonyabb csapatot pályára küldeni, ahogy az is, hogy egy ilyen politikai ügy árnyékot vet egy futballmeccsre.

MEGOSZTÁS