//Csúcson a szovjet nosztalgia
A múlt utáni nosztalgia mindig a szociális helyzet romlásával erősödik fel #moszkvater

Csúcson a szovjet nosztalgia

MEGOSZTÁS

A szociális problémák erősödésével időről időre megszépül a múlt

A múlt utáni nosztalgia mindig a szociális helyzet romlásával erősödik fel #moszkvater
A múlt utáni nosztalgia mindig a szociális helyzet romlásával erősödik fel
Fotó:EUROPRESS/Kirill KUDRJAVCEV/AFP

Tíz éves csúcson a Szovjetunió utáni nosztalgia. A Levada Központ által megkérdezettek 66 százaléka sajnálja a Szovjetunió felbomlását. Ez a mutató az ezredfordulón volt a legmagasabb, amikor az oroszok 75 százaléka sírta vissza a Szovjetuniót. Nosztalgiát azonban nem a kommunista rendszer, hanem a birodalmi nagyság iránt éreznek az oroszok, de az áruhiányról és a jegyrendszerről elfeledkezve irracionális elképzelések élnek sokakban a gazdaság hatékonyságával és a jóléttel kapcsolatban is.

Az is szemmel látható, hogy ez a hangulat mindig a szociális helyzet romlásával erősödik fel. Most a nyugdíj korhatár felemelése hozta elő a múltat megszépítő érzéseket. A Krím visszatérése és a Nyugattal megnövekedett feszültség idején kisebb volt ez a nosztalgia, mert ezek az események a nagyhatalomhoz tartozás érzését sugallva kompenzálták a birodalom széthullását. Érdekesség ennek fényében, hogy az 1991. augusztusi, az ortodox kommunisták által kirobbantott puccsot a legtöbben (38 százalék) tragikus eseményként, a szétesés szimbólumaként értékeli, míg a többség azt sem tudja, mikor van Oroszország Napjának az ünnepe.

„A felmérésből kiderül, hogy Vlagyimir Putyin tökéletesen ráérzett a társadalom hangulatára, amikor 2005-ben a 20. század legnagyobb geopolitikai tragédiájának nevezte a Szovjetunió felbomlását”

Az elmúlt tíz évben a hasonlóan gondolkodók aránya soha nem haladta meg a 61 százalékot, és a mostani 66 százalékos mutató a legutóbbi felmérés óta 8 százalékos növekedést jelent. Emellett a megkérdezettek 60 százaléka véli úgy, hogy a Szovjetuniót egyben lehetett volna tartani. A legtöbben az 55 év feletti korosztályban éreznek nosztalgiát a Szovjetunió után, ami alapvetően érthető, de figyelemre méltó, hogy a 18 és 24 év közöttiek körében is erősödik ez a hangulat. A legtöbben (52 százalék) az egységes gazdasági rendszer szétrombolását nevezték meg a nosztalgia okaként, míg 36 százalék a nagy birodalomhoz tartozásra vágyik, 31 százalék pedig a kölcsönös bizalmatlanság és a népek közötti feszültség növekedését kifogásolták.

A tudományos akadémia szociológiai intézetének tavaszi felmérése alapján a megkérdezettek 58 százaléka úgy látta, hogy Oroszország legfőbb célja a 21. században, hogy a világ gazdasági értelemben legfejlettebb és politikailag legbefolyásosabb körébe jusson. Ezen kívül még 31 százalék úgy vélte, hogy Oroszországnak törekednie kell a szovjet időkben meglévő szuperhatalmi státus visszaszerzésére. A megkérdezettek 7 százaléka gondolta úgy a cél a posztszovjet térség vezető hatalmává válni, míg 4 százalék szerint az országnak egyáltalán nem kell globális célokat maga elé kitűzni. Ezzel egyidejűleg 36 százalék meggyőződése szerint Oroszország az Egyesült Államok és Kína mellett már most is a globális folyamatokra komoly befolyással bíró nagyhatalom, míg ennek ellenkezőjét 19 százalék állította.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.