//Világkormánynak ágyaz a COVID-19?
„A világ Mihail Kovalcsuk szerint válaszúthoz érkezett, és el kell döntenie, hogy tovább halad-e az embert semmibe vevő amerikai úton. Úgy véli, a hatalmas tartalékokkal rendelkező Oroszországnak a saját útját kell járnia” #moszkvater

Világkormánynak ágyaz a COVID-19?

MEGOSZTÁS

Nagy keletje van a mai bizonytalan helyzetben az összeesküvés-elméleteknek. Komoly koponyák is ezekben találják meg sokszor a magyarázatot a körülöttünk eluralkodó káoszra. Tényleg hihetetlen, hogy nem állnak sötét erők a járvány mögött?

„A világ Mihail Kovalcsuk szerint válaszúthoz érkezett, és el kell döntenie, hogy tovább halad-e az embert semmibe vevő amerikai úton. Úgy véli, a hatalmas tartalékokkal rendelkező Oroszországnak a saját útját kell járnia” #moszkvater
„A világ Mihail Kovalcsuk szerint válaszúthoz érkezett, és el kell döntenie, hogy tovább halad-e az embert semmibe vevő amerikai úton. Úgy véli, a hatalmas tartalékokkal rendelkező Oroszországnak a saját útját kell járnia”
Fotó:EUROPRESS/Sergei SUPINSKY/AFP

Nem találtak Oroszországban bizonyítékot arra, hogy az új típusú koronavírust mesterségesen hozták volna létre, ám ha egy vírus karanténba tudja ültetni az egész világot, akkor az azt jelenti, hogy nem uraljuk a helyzetet. Mihail Kovalcsuk akadémikus beszélt erről a Rosszija 1 csatorna Az este Vlagyimir Szolovjovval címen futó népszerű politikai talk show-jában. A professzor szerint a COVID-19 megállította az egész világ működését. Ezzel rendkívüli lehetőséget teremtett arra, hogy a halálfélelemre alapozva globális irányítás alá lehessen vonni a Földet. A koronavírus mindent áthat, és ez ideális helyzet a világ átrendezésére.

Mihail Kovalcsuk véleményére érdemes odafigyelni, mert Oroszország vezető kutatási és fejlesztési műhelyét, a Kurcsatov Intézetet irányítja. De talán még ennél is fontosabb, hogy az akadémikus tudományos kérdésekben Vlagyimir Putyin egyik legfontosabb tanácsadója. Nem mellesleg az elnök szűk környezetéhez tartozó, a Bank Rossziját vezető milliárdos Jurij Kovalcsuk bátyja.

„A professzor nem először beszél a világot irányító háttérhatalomról, és Szolovjov műsorában egyébként is gyakran előkerül ez a téma”

Mihail Kovalcsuk is gyorsan rátért a talk show kedvenc témájára, hogy miként gyűrte maga alá a világot az Egyesült Államok. Az akadémikus úgy vélte, hogy Amerika óriási hibát vétett, amiért most fizetnie kell. Nem mondta ki, ám sugallta, hogy a koronavírust akár Amerika is kifejleszthette. Az Egyesült Államoknak ugyanis érdekében áll a most kialakult általános káosz, amelyen keresztül fenntarthatja azt a globális erőforrásokra rátelepülő, azokból táplálkozó gazdasági rendszert, amellyel a világot irányítja. Ezt azonban Kovalcsuk szerint nem lehet a végtelenségig fenntartani. A tartalékok ily módon történő kiszipolyozása összeomláshoz vezet. Ezzel egyet is érthetünk, hiszen általános vélemény, hogy tényleg a vége Amerika egyeduralmának.

„A világ Mihail Kovalcsuk szerint válaszúthoz érkezett, és el kell döntenie, hogy tovább halad-e az embert semmibe vevő amerikai úton. Úgy véli, a hatalmas tartalékokkal rendelkező Oroszországnak a saját útját kell járnia”

A tudós beszélt még arról is, hogy a globális rendben az emberre egyre kevésbé van szükség, és 50 éve zajlik a népesség tudatos csökkentése. Nem volt nehéz asszociálni arra, hogy szerinte a mostani járvány is valahol erről szól. Kovalcsuk szerint Oroszországnak az embert kell a középpontba állítania, és az erre alapozott fejlődési utat kell választania.

Mihail Kovalcsukot hallgatva nehéz elhinni, hogy az oroszországi innováció egyik legfontosabb intézményét vezeti, és komoly befolyása van a tudományos életre. Pedig így van. A professzor biztos kiváló tudós a maga szakterületén, ám fenti fejtegetésében keverednek a valós elemek és a klasszikus összeesküvés elméletek. Arról nem is beszélve, hogy érvelése több esetben köszönő viszonyban nincs a tényekkel.

„Vegyük például a Föld népességének csökkenéséről mondottakat. Ennek például éppen az ellenkezője az igaz. Mert amíg 1974-ben 4 milliárdan, addig ma már majdnem 8 milliárdan élnek a Földön”

Szó sincs tehát arról, hogy a nyugati világban csökkent volna a népesség. Fél évszázados visszatekintésben biztosan nem. Amerika lakossága például az elmúlt 50 évben 203-ról 329 millióra, azaz 62 százalékkal nőtt, és a járvány kirobbanása előtti állapotot tekintve a munkanélküliség is alacsonyabb volt (3,6 százalék), mint Oroszországban (4,7 százalék). Arról nem is beszélve, hogy Oroszországban, ahol Kovalcsuk szerint a Nyugattal ellentétben az ember a legfontosabb, ugyanezen idő alatt mindössze 12,8 százalékkal – míg 1970-ben 130,1, addig 2019-ben 146,7 millióan lakták – nőtt a népesség. Ráadásul 2000-ben nagyobb volt az ország lakossága, mint ma.

„De a mostani járvány kapcsán a munkahelyek fenntartására költött összegekből sem az derül ki, hogy Oroszországban nagyobb érték lenne az ember, mint a „hanyatló Nyugaton”

Az Európai Unió a munkájukat elvesztő emberek munkahelyeinek megmentésére 100 milliárd eurós hitelkerete nyitott, a legtöbb tagállama pedig a válság idejére a bérek 60-80 százalékos kifizetését vállalja át. Franciaország például erre a célra 45 milliárd eurót költ, a cégek számára pedig állami garanciával 300 milliárd eurós hitel keretet nyitott. Németország még ennél is többet. Az Egyesült Államok a gazdaság élénkítésébe 2,2 trillió dollárt pumpál, ezen belül havonta alanyi jogon 1200 dollárt kap például mindenki, akinek az éves jövedelme nem haladja meg a 75 ezer dollárt. A kisvállalkozások megsegítésére 367 milliárd dolláros program indult. Oroszországban ugyanakkor a több mint egy hónapos kötelező munkaszünet alatt a béreket a cégeknek kell fizetniük, a foglalkoztatást fenntartó, segítő programra pedig a kormány soványka 31 millió eurónyi összeget biztosít.

„Szóval, ennyit a politikai talk show-król, amelyekben a valósággal köszönő viszonyban nem lévő dolgok hangzanak el”

A kiváló koponyák egymás szavába vágva beszélnek sokszor zöldségeket, durrognak a hangzatos kijelentések, dől a propaganda. Félreértés ne essék, nem csak Oroszországban. Mint ahogy nem csak errefelé szeretik verni a nemzeti büszkeségtől dagadó mellüket. S persze nem csak itt van most nagy keletje az összeesküvés-elméleteknek. A manapság körülöttünk történtekre ugyanis nem mindig van ésszerű magyarázat. Azzal azonban veszélyes dobálózni, még sugallni sem érdemes, hogy a Föld népességének „szabályozására” fejlesztette volna ki Amerika a koronavírust. A tanácstalanságot nézve egyáltalán nem úgy néz ki. Vagy éppen a saját elnöküket akarnák egyesek így megbuktatni? Ne is folytassuk. Szabályozza magát maga a természet! Az ember nélkül is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.