//Térden állva?
Az amerikai szenátus demokrata törvényhozói térdelnek George Floyd tiszteletére a Capitol Hillnél Washingtonban 2020. június 8-án Fotó:EUROPRESS/AFP/Brendan Smialowski #moszkvater

Térden állva?

MEGOSZTÁS

Heti tükör. A világrend ledöntésének kísérlete a Minneapolis utáni globális mozgósítás. A hanyatló rend erői a morális fegyvert hatalmi eszközként bevetve lendültek ellentámadásba, amelyben a kulturális, nemzeti identitást a rasszok szembenállásával váltanák fel. Ezért a térdre ereszkedés most az identitás feladásához vezethet.

Az amerikai szenátus demokrata törvényhozói térdelnek George Floyd tiszteletére a Capitol Hillnél Washingtonban 2020. június 8-án Fotó:EUROPRESS/AFP/Brendan Smialowski #moszkvater
Az amerikai szenátus demokrata törvényhozói térdelnek George Floyd tiszteletére a Capitol Hillnél Washingtonban 2020. június 8-án
Fotó:EUROPRESS/AFP/Brendan Smialowski

Tombolnak az indulatok Amerikában, miután egy fehér rendőr brutális fellépése következtében meghalt a fekete bőrű George Floyd. A gondatlanságból elkövetett gyilkosságra válaszul kezdett, azonnal politikai színezetet öltő, rasszizmus és a rendőri erőszak elleni tiltakozások hamar fosztogatásba csaptak át. A tüntetések átterjedtek Európára is, és egyre abszurdabb jelleget öltenek. Térdre ereszkedik már szinte mindenki. Holllywood celebjei, a Bundesliga meccsei előtt a játékosok a kezdőkörben, a rendőrök a tüntetők előtt.

„A bűntudatkeltés, a politikai, ideológiai megfontolásokból táplált morális revolverezés kényszerítette térdre a civilizált világ egy részét. Ha azonban a Minneapolis utáni globális mozgósítás világméretű huntingtoni típusú szembenállássá fajul, ez az öngyilkos térdre ereszkedés a fehér ember vereségét jelentheti”

Az eddig is burjánzó politikai korrektség immár morális ítélőszékké változott. Olyan hatalomtechnikai eszközzé, amelyben a rasszista bélyeget rásüt(het)ik mindenkire, aki másképp gondolkodik, és szembe megy a fősodorral. Ha a történések ebben a mederben hömpölyögnek tovább, akkor a moralitás hatalmi érdekeket (ki)szolgáló fegyvere nemcsak egyéneket lehetetlenít el, de lebonthatja az államot is. Ehhez vezető veszélyes lépés a rendvédelmi szervek Amerikában folyó ellehetetlenítése. De mindezt továbbgondolva a világ rossz esetben eljuthat oda, hogy

„e hamis moralitás abszolutizálása jegyében a nemzetek szembenállását felülírja a rasszok szembenállása. A kulturális, történelmi, nemzeti identitást felváltja a fehér vagy fekete identitás, a rasszok identitása. S ez soha nem vezetett jóra!”

S hogy nem a levegőbe beszélünk, nézzünk két példát. Az egyik, hogy egy vitatott főcím miatt lemondásra kényszerült Stan Wischnowski, a Philadelphia Inquirer főszerkesztője. Az újságíró Az épületek is számítanak címet adta egy cikknek, amelyben arról is szó esik, hogy a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalom szervezte tüntetéseken üzleteket gyújtottak fel és épületeket, műemlékeket is megrongáltak. James Bennet végzete az lett, hogy a New York Times véleményrovatának vezetőjeként közölte Tom Cotton írását közölte, amelyben a republikánus szenátor azt sürgette, vessék be a hadsereget a szélsőségek ellen. Ez a liberális véleményterror egyrészről felmenti a randalírozókat, másrészről a fent leírt moralitás szellemében bélyegzi meg, lehetetleníti el a másképp, nem mellesleg normálisan gondolkodókat.

„Ezzel valamiféle vélt igazság nevében kivonja a társadalom egyes rétegeit a törvény hatálya alól, lovat ad alájuk, és táplálja a történelmi, etnikai alapú bosszút, miközben bűntudatot kelt a társadalom másik rétegeiben. Közben az állítólagos morális felsőbbrendűség nevében szűkíti a szólás és a vélemény szabadságát. Éppen a kirekesztést kiáltók lesznek a kirekesztők, a rasszizmus ellen fellépők a rasszisták”

Érdemes ennek kapcsán a libanoni származású, Kanadában élő evolúciós viselkedéstannal foglalkozó tudóst, Gad Saadot idézni. A médiában rendkívül aktív, a politikai korrektséget, a posztmodern filozófiát, az iszlám ideológiát és az áldozat mentalitást bíráló, ismertségét részben a marketing és vásárlói viselkedés terén az evolúciós pszichológia alkalmazásával elért professzor szerint

„az a társadalom, amely az önutálatot progresszív erényként magasztalja fel, nem fog túlélni”

Amerika e jelenlegi lázálomban amúgy sem több száz éves történelmének egy részét a kommunista időket idézve törölné el. S szellemileg leigázva, e gondolkodást átvéve a múltat végképp eltörölnék már egyesek Európában is. Rasszistává válik előbb Nelson admirális, majd Churchill, leveszik a képernyőről az Elfújta a szél című klasszikust, aztán szép lassan ellehetetlenítenek mindenkit, aki a liberális álom globális uralmának útjában van. E szétesés jegyében már Európában is járványként terjed a világrend jelképeinek felszámolása, és a már említett moralitást fegyverként használva az értékrend átalakítása.

„A jelenlegi szembenállásnak van egy amerikai szintje, azzal a konkrét céllal, hogy a polgárháborús helyzet, egy helyi színes forradalom szításával megakadályozzák Donald Trump újraválasztását. Ez a meccs még nem dőlt el. De van egy globális terepe is, amely a visszaszorulóban lévő liberalizmus, a gyengülő transznacionális tőke uralkodásán alapuló kapitalizmus ellencsapásaként is értelmezhető az erősödő illiberalizmussal és az államkapitalizmussal szemben”

Ezt a logikát követi még a republikánusok egy csoportja is, amelyik egyfajta ellen nemzetbiztonsági stratégiát adott ki. Eszerint a világrend javíthatatlan ellenségeit – Oroszországot, Kínát és Iránt – terrorista országgá nyilvánítanák, példátlan szankciókat róva ki rájuk, és felszámolnák a nemzetközi szervezeteket, mert azok hasznavehetetlenek, és új nemzetközi szervezeteket létesítenének, amelyekben csak a „demokráciák” lehetnének tagok.

Hát ide vezet a Minneapolisban történtek nyomán teret nyert gondolkodás. Kell ez nekünk?

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.