//Biden még mindig Trumppal vív?
Wonder Woman fogja Donald Trump levágott fejét egy ünneplő tartotta plakáton egy utcai tüntetésen San Franciscoban 2020. november 20-án, Joe Biden megválasztásának bejelentése után #moszkvater

Biden még mindig Trumppal vív?

MEGOSZTÁS

Heti tükör. Az elmúlt héten mindent vitt, hogy Joe Biden gyilkosnak nevezte orosz kollégáját. Vlagyimir Putyin erre elegáns riposzttal vágott vissza, mintha csak azt akarná igazolni, hogy az Egyesült Államok az új Szovjetunió. Egyben nyilvános tárgyalásra hívta ki Bident, aki elfoglaltságára hivatkozva eddig nem mondott igent az ajánlatra. Hát, ez a hét nem Amerikáé volt, és Joe Biden sem igazolta, hogy jobb lenne, mint a kiszámíthatatlan Donald Trump, akivel még mindig vív. Sőt, ha így megy tovább, még visszasírjuk a Twitter-királyt.

Mike Picot amerikai művész tartja plakátját, amelyen Wonder Woman fogja Donald Trump levágott fejét Joe Biden megválasztásának bejelentése után San Franciscoban egy utcai tüntetésen 2020. november 20-án #moszkvater
Wonder Woman fogja Donald Trump levágott fejét egy ünneplő tartotta plakáton egy utcai tüntetésen San Franciscoban 2020. november 20-án, Joe Biden megválasztásának bejelentése után 
Fotó:EUROPRESS/JOSH EDELSON/AFP

Jó egészséget kívánt Vlagyimir Putyin orosz elnök Joe Bidennek egy nappal azután, hogy amerikai partnere gyilkosnak minősítette őt. „Hogy mit felelnék neki? Jó egészséget! Egészséget kívánok neki. Ezt irónia nélkül mondom” – replikázott Putyin egy élő tévéműsorban. Aztán a székben hátradőlve mély megvetéssel a szemében azt fejtegette, hogy mások megítélésében mindenki önmagából indul ki.

„Amikor gyerekkorunkban az udvaron összevesztünk, azt mondtuk egymásnak: aki mondja másra, az mondja magára. És ebben mély pszichológiai értelem rejlik”

– vélekedett az orosz elnök. Putyin emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államokban indián törzseket irtottak ki, és a rabszolgaság következményei ma sem múltak el nyomtalanul. Rámutatott: az Egyesült Államok az egyetlen olyan ország, amely bevetette az atomfegyvert. Hozzátette még mindehhez, hogy az az oroszokat más fából faragták, más a genetikai, kulturális-morális kódjuk, de Oroszország ennek ellenére kész együttműködni az Egyesült Államokkal, de csak a saját feltételei szerint.

„Így oktatta a szokásos iróniával az orosz elnök amerikai kollégáját, leütve a magasra feladott labdát. Csodálkozunk, mikor a Szovjetunió utolsó másfél évtizedét kísérték olyan kínos figurák, mint Joe Biden? Ezt Putyin pedig tudja a legjobban!”

S miközben az elnök a „jó rendőr”, a felelősségteljes államférfi szerepében tette helyre elegánsan a világ egyelőre még első számú hatalmának hibát hibára halmozó vezetőjét, miközben a képviselők és a sajtó „rossz rendőrként” durva hangnemben osztották ki Bident. Vitalij Milonov, a duma képviselője nemes egyszerűséggel gazembernek nevezte az amerikai elnököt, aki idóta módon a tűzzel játszik, a csecsen vezető Ramzan Kadirov pedig azt üzente Bidennek, hogy nem egy országot kellene vezetnie, hiszen ténykedése veszélyes a világra, hanem orvoshoz kellene fordulnia, s meghívta gyógykezelésre Csecsenföldre. Andrej Turcsak szenátor mindezt azzal toldotta meg, hogy a demenciából eredő politikai őrület ül tort Washingtonban. Alekszej Puskov szenátor közbe azt olvasta ki Biden szavaiból, hogy

„ez a durva személyeskedése új, konfrontatív irányt jelez az amerikai külpolitikában”

Konsztantyin Koszacsev a felsőház elnök-helyettese ezt megerősítve arról értekezett, hogy a gorombaság azt igazolja, hogy Washington nem akar javítani az enélkül is megromlott kapcsolatokon, és elnézést vár a Fehér Háztól.

Moszkva ezután minden esetre hazahívta konzultációra Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövetet. Biden közben egyáltalán nem bánja, hogy az ABC amerikai televíziónak adott interjújában, kérdésre válaszolva, egyetértőleg gyilkosnak minősítette Putyint, és kilátásba helyezte, hogy az orosz vezető meg fog fizetni a 2020-as amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozásért.

„S miközben a világ nagy része döbbenten csócsálta Biden minden diplomáciai finomságot nélkülöző, ugyanakkor az ideológiai alapú politizálásba beleillő kijelentését, az Európai Unió hosszan sorolva Putyin „halállistáját”, lelkesen felsorakozott az amerikai elnök mögé. Hogy miért nem lepődünk meg ezen?

Az EU külügyi főbiztosának szóvivője Nabila Massrali arra a kérdésre, hogy egyetért-e Josep Borrell Biden szavaival, Szergej Szkripaltól Alekszej Navalnijig hosszasan sorolta az orosz ellenzékiek és függetlenek ellen elkövetett, Oroszországhoz kötött merényleteket. Felrótta Moszkvának, hogy a nemzetközi jogot megsértve lépett fel Ukrajnában, végezetül megjegyezte, hogy Vlagyimir Putyin elnökként felelősséget visel Oroszország cselekedeteiért.

Hasonló hangnemben kommentálta a Biden kijelentésére tett orosz reakciókat Andrew S. Weiss az amerikai Carnegie Központ alelnöke a BBC-nek. Mint fogalmazott ezzel Moszkva csupán át akarja hárítani a felelősséget Washingtonra a kétoldalú kapcsolatok megromlásáért. Ez sokkal egyszerűbb – folytatja -, mint vállalni a felelősséget az olyan hibás és öngyilkos lépésekért, mint például a Krím annexiója, Nvalanij meggyilkolásának kísérlete, vagy a beavatkoz a 2016-os és a 2020-as amerikai választásokba.

„Weiss szerint Moszkva reakciója a hazai közvéleménynek szól, és azt akarja csak bizonyítani, hogy mindenért Biden a hibás. Azért csendesen tegyük hozzá, hogy a híres Carnegie egyik vezetőjeként azért értékelhette volna az elnök kijelentését is. Vagy csak így kerülte ki a kínos szituációt?”

Az európai elenmzők azért nem ilyen megértők Joe Biden minden határt átlépő kijelentésével szemben. A Le Monde azt feszegeti, hogy az európaiaknak ugyan meg van a véleménye Moszkva egyre aktívabb megosztó politikájáról, a Bidenéhez hasonló durva kirohanásokhoz a brüsszeli politikusok azonban nincsenek hozzászokva. A stratégiai autonómia jegyében ezúttal is igyekeznek minél távolabb tartani magukat az orosz-amerikai szócsatától.

„A Die Welt arra figyelmeztet, hogy Joe Biden mintha elfeledkezett volna a hidegháború elemi szabályairól, és leckét kérhetne a 97 éves Henry Kissingertől”

Mint a lap felveti, aki egy atomhatalom vezetőjét gyilkosnak nevezi, annak tisztában kell lennie e támadás pontos céljával. Az elemző nem biztos abban, hogy az amerikai elnök átgondolta, mit csinál. Hiszen egy tapasztalt külpolitikus nem mond olyat, ami után kínos lenne leülni a partnerével. Hogyan ül így le Biden Putyinnal? – teszi fel a kérdést a lap, megjegyezve, hogy a párbeszéd fenntartása továbbra is nagyon fontos. Megdöbbentő látni – jegyzi meg a lap -, hogy a hidegháború győztese elfelejti e korszak elemi szabályait. Egy másik német lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung úgy értékel, hogy Biden butaságot csinált, és a Kremlnek minden alapja megvan arra, hogy keményen vágjon vissza. Ehhez képest az FAZ szerint Moszkva reagálása nagyon visszafogott.

„A francia Liberation közben arra jut, hogy Biden kijelentése nem is Moszkvának, hanem az amerikai közvéleménynek szól, és ezzel is igazolni akarta, hogy különbözik Donald Trumptól, aki négy éve ugyanerre a kérdésre teljesen más választ adott”

Mikor egy tévéinterjúban megkérdezték Trumptól, hogy tiszteli-e Putyint, ő igennel válaszolt, és amikor az okokat firtatták, elmondta, hogy egy másik ország vezetőjéről van szó, és jobb kijönni Oroszországgal, mint nem. Trump ehhez még hozzátette, a tisztelet ugyanakkor nem jelenti azt, hogy össze is akarna simulni vele. Ekkor szegezték neki, hogy Putyin azért mégis csak egy gyilkos. Mire Donald Trump azzal vágott vissza, hogy sokan vannak a gyilkosok, és Amerika sem ártatlan. Az iraki háborút említette, megjegyezve, hogy épp elég gyilkos van körülöttünk is. Hát így is lehet!

„Nagyjából erre jut az ismert orosz külpolitikai elemző Fjodor Lukjanov is, aki szerint valójában az új elnöki adminisztráció lépéseit is a belpolitikai szempontok dominálják”

A Valdaj Klub tudományos igazgatója mindehhez még hozzáteszi, hogy sajnos a szavaknak ma már a politikában nincs igazán súlya, és arra lassan már fel sem kapja a fejét senki, ha egy politikus durván szólal meg. Ez igaz, ám Joe Biden szavain azért még sokan megrökönyödtek. Sokat romlott a világ, ám valahogy nem ezt várják a világ első számú hatalmának vezetőjétől. Azért az mégis megnyugtató, hogy amennyiben Lukjanovnak igaza van, akkor azért nem eszik olyan forrón a kását, és Amerika keménykedésének is vannak határai. Sőt, Biden igazából még mindig Trumppal harcol.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.