//Sztálin áldozata lett az “igazi” Tito?

Sztálin áldozata lett az “igazi” Tito?

MEGOSZTÁS

Az amerikai titkosszolgálatok egy időben biztosak voltak abban, hogy az egykori kommunista vezér, Joszip Broz Tito nem is az eredeti Tito volt – állítja egy horvát lap. Az „igazi” Tito állítólag a sztálini tisztogatás áldozata lett

Érdekes fényképet fedezett fel a múlt héten a horvát Express.hr az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) Twitter-oldalán. A „hét műalkotásaként” tálalt dokumentumot a CIA belső hírügynöksége, a FBIS készítette annak idején arról, hogy meghalt Joszip Broz Tito, a kommunista Jugoszlávia elnöke. Érdekes, hogy a hír felett az áll, hogy a hír forrása a Bukaresti Rádió volt, miközben a politikus halálhírét nyilvánvalóan a Belgrádi Rádióból vehették csak át – így nem kétséges, hogy a CIA egykori ügynöke egyszerűen összekeverte a fővárosok nevét.

A CIA twitter-oldalán közzétett távirat #moszkvater
A CIA twitter-oldalán közzétett távirat

Az angol nyelvű szöveg további részében a dokumentum Miroszlav Lilicset, a Zágrábi Televízió bemondóját idézi, aki a következő szöveget olvasta fel a hallgatóknak:

„A Jugoszláv Kommunista Párt Központi Bizottsága és a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság elnöksége jelenti Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság munkásosztályának, az összes polgárának, a nemzeteinek és nemzetiségeinek, hogy meghalt Joszip Broz Tito elvtárs, a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság és a JKP elnöke.”

Mindebben eddig semmi különleges nincs. A horvát portál szerint ugyanakkor az amerikai titkosszolgálatok biztosak voltak abban, hogy Tito nem is az „igazi” Tito. Ezt a véleményüket pedig Marijan John Markul véleményére alapozták, aki többször is találkozott Titóval.

Markul – aki 1909-ben született Livnóban – 1936-ban költözött az Egyesült Államokba, majd két év után pedig az állampolgárságot is megkapta, mert a hadseregben szolgált. A férfi később azt állította, hogy a húszas évek végén az igazi Titoval beszélt Jugoszláviában, majd erre ismét sor került Párizsban. Viszont amikor 1953-ban ismét találkozott Titóval Zágrábban, a politikus már egyáltalán nem ismerte fel. De más is feltűnt Markulnak: az „igazi” Titónak szerinte hiányzott a mutató- és középső ujja, ám ami igazán meglepte később, hogy ez a Tito már zongorázni is tud – pedig az „eredeti” nem is tudott volna hol megtanulni játszani ezen a hangszeren.

Így a gyanú szerint a későbbi partizánvezér, a kommunista politikus valójában egy orosz ügynök volt, aki miután az „igazi” Tito eltűnt Oroszországban 1937-ben, magára öltötte a mozgalmár szerepét.

Tito személyazonosságával kapcsolatban természetesen nem ez az első híresztelés, ami napvilágot látott az elmúlt évtizedekben. Egyes (összeesküvés)elméletek szerint három Tito is volt, annyira más volt a kommunista politikus a különböző életszakaszaiban. A mostani elmélet persze alapvetően sántít: ha Tito valójában „orosz ügynök” volt, akkor miért szakított később, 1948-ban a sztálini Szovjetunióval?

MEGOSZTÁS

Külpolitikai elemző, közgazdász, politológus. Korábban a Magyar Nemzet napilap, jelenleg a Magyar Hang hetilap külpolitikai újságírója, emellett számos tudományos cikk szerzője. Angolul, szerbül és horvátul beszél. Elsődleges területe a Balkán és annak politikai-gazdasági viszonyai, különös tekintettel az ex-jugoszláv országokra. Másodlagos területe a Közel-Kelet, emellett a világ konfliktus-övezeteivel foglalkozik. Tudományos tevékenységének fókuszában a politikaelmélet áll, ezen belül a politika matematizálási módszereit kutatja.