//Rurik hercegtől Putyin elnökig
Orosz Történelmi Podcast #moszkvater

Rurik hercegtől Putyin elnökig

MEGOSZTÁS

A ruszkik tényleg mind komcsik? Tényleg diktatúra van Putyinéknál? Ott fent tényleg mindig hideg van, medvék járják az utcákat, esetleg néhány orosz is vodkával a kézben?  Ilyen, és ehhez hasonló sztereotípiákkal gyakran szembesülünk, ha felmerül Oroszország. Az Orosz Történelmi Podcast az orosz történelmen keresztül heti 15 percben szerdánként a #Moszkvatéren is az oroszokat igyekszik közelebb hozni. Hallgassanak minket!

Mayer Márton podcastja a #moszkvater.com számára

Papírjaim szerint közgazdász vagyok, de lassan 10 éve már, hogy érdeklődésem középpontjában az orosz és a posztszovjet régió áll. Nyizsnyij Novgorodban éltem és dolgoztam, de felfedező túráim során bejártam Szibéria távoli sarkait, a közép-ázsiai posztszovjet -isztán országokat és a Kaukázust. Jelenleg kalandtúra vezetőként dolgozok, és lelkes honfitársaimmal kirándulok, utazgatok olyan helyekre Oroszországban, amelyekről a kedves olvasó esetleg még nem is hallott.

„Ezúttal nem a téli Bajkál-tó jegére, vagy Kamcsatka vulkánjai közé kalauzolom utasaimat, hanem a történelem útvesztőjébe. Csatlakozzanak hozzám az egykori barbár szláv törzsek útján, amely a ma ismert orosz szuperhatalommá válás felé vezet”

Érdekel ez a régió, a nyelv, a  kultúra, a gasztro vonal, a népek, a földrajz, és ami mindezeket összeköti, a történelem. Évek óta tartok előadásokat orosz témában felderítő utazásaimról, de sajnos a kérdések újra meg újra ugyanazok, az előítéletek pedig csak erősödnek, annak megfelelően, hogy a hazai aktuálpolitika éppen hogyan tálalja az oroszokat.

Éppen ezért egy ideje törtem a fejem azon, hogyan is lehetne az oroszokat közelebb hozni egy picit a magyar emberhez. Hogyan érthetjük, vagy inkább csak sejthetjük meg a valódi русская душа-t, a híres orosz lelket, 1956, Csernobil, vagy éppen Paks II. átpolitizált árnyékában.

„Az Orosz Történelmi Podcast egy próbálkozás ebbe az irányba”

Az Orosz Történelmi Podcast egyéni non-profit projekt, az epizódokhoz a hozzáférés minden esetben ingyenes. Az egyes epizódok Gareth C. hasonló című angol nyelvű műsorának, valamint orosz nyelvű és nyugati források felhasználásával készülnek.

A műsor célja az orosz, rusz népek történetének bemutatása időrendben, a kezdetektől, korai szlávok, vikingek, finnugor törzsek korától napjaink modern orosz államáig. Úgy gondolom, ahogyan a magyar gondolkodás sem érthető meg a honfoglalás, Szent István, Mohács, vagy éppen Kádár ismerete nélkül, úgy napjaink orosz világához is hozzátartozik a Kijevi Rusz, a Kazanyi Kánság, vagy éppen a Romanov család története.

„Az időrendben egymás követő epizódok a #moszkvatéren minden héten szerdán jelennek meg”

Hosszukat igyekszem egy kellemes 15-20 perc körül tartani, és a történelmi pontosság mellett saját szórakoztató véleményezéssel, személyes élményekkel megtoldani. Remélem, ahogyan nekem ezekben a koronavírus sújtotta időkben nagy élményt jelent a felkészülés az egyes részekre, úgy a hallgatók is értékelik a heti negyed óra tanulás-szórakozás egyveleget, amelyben a világ legnagyobb, de kevéssé ismert országának történelmét dolgozom fel. A műsor a 2021-es év elején indult 4 bevezető epizóddal.

„Az első évad azt a történelmi helyszínt mutatják be, ahová hódító viking hercegünk, Rurik érkezik majd, hogy megalapítsa Novgorodot és ezzel kezdetét vegye a nagybetűs orosz történelem. Megjelennek itt besenyők, kazárok, a bizánciak krími gyarmatai és arabok a Kaukázuson túlról. Sőt, portyázó magyar törzsek is”

A következő, második évad nyolc része a korai Rurik dinasztia uralkodóiról szól. Ez az időszak hasonlít a magyar Árpád-korhoz, és nem szűkölködik testvér háborúkban, orv gyilkosságokban, portyázó hadjáratokban és trónviszályokban. Az államalapítás alapkövei végül helyükre kerülnek, hogy ezekre építve Nagy Vlagyimir herceg elhozza a ruszok földjére a keresztény hitet, mely a következő évszázadok eseményeit döntően befolyásolja majd.

„Jelen összefoglaló megírásakor itt tart történetünk és Bölcs Jaroszláv korában vesszük fel az idővonalat a következő keddi epizódban”

Bátorítom a kedves olvasót, tartson velünk, ezzel a podcast kapcsán kialakult kis közösséggel és szánjon rá heti negyed órát az orosz történelem megismerésére. Reményeim szerint hallgatóim a tanultak alapján képesek lesznek különböző társaságokban, beszélgetésekben, vagy ne adj’ Isten adott hírportál komment szekcióban tájékozottan, értelmesen és megalapozottan hozzászólni, véleményt nyilvánítani, érvelni orosz ügyekben.

A műsor elérhető itt, a #moszkvater.com felületén.

A facebookon találnak az egyes epizódokhoz kapcsolódó képeket, térképeket, érdekességeket: https://www.facebook.com/orosztortenelmipodcast

Iratkozzanak fel a népszerű ingyenes podcast platformok egyikére és hallgassák a műsort akár offline is: https://kite.link/orosztortenelmipodcast1

MEGOSZTÁS