//Vlagyimir és Msztyiszláv
Orosz Történelmi Podcast #moszkvater

Vlagyimir és Msztyiszláv

MEGOSZTÁS

Mai főszereplőinknek a kunokon kívül egy új, lassan felemelkedőben lévő európai szuperhatalomhoz, és Putyin elnök 50 éves születésnapi ajándékához is közük lesz. Podcast a #Moszkvatéren. Hallgassanak minket!

Mayer Márton podcastja a #moszkvater.com-on

Az előző héten kiderült, hogy II. Szvjatopolk sajnos nem váltotta be népeinek várakozását a kijevi trónon, mint nagyfejedelem. Nézzük csak, milyen további lehetőségek nyílnak Szvjatopolk halála után? Bizony, ott van még a korábban emlegetett Vlagyimir, Vszevolod fia, akinek a neve rejtélyes oknál fogva nagyon nem oroszos, hiszen Vlagyimir Monomahról beszélünk itt természetesen. Na, ez hogy sikerülhetett? Egy görög családnév egy ízig-vérig Rurikovics utódnak?

„Vlagyimirünkhöz kapcsolódik a közmondásosan nehéz Monomah-sapka is, lássuk, honnan is jön a szólás és vajon maga a fejfedő”

Vlagyimirt fia, Msztyiszláv követi a trónon, mondhatni átveszi a stafétabotot a kunokkal folytatott csatározásokban, azonban az ő korában egy új ellenség is feltűnik. Pontosabban csak formálódik még, ezúttal azonban a rusz földek nyugati határai mentén.

„Bizony, a Skandinávia felé tartó folyókon a Balti-tengerre kiérő gazdagon megrakott kereskedelmi hajók túlságosan csábító zsákmányok ahhoz, hogy ne jelenjenek meg itt is a portyázók”

Sztyeppei „kollégáikkal” ellentétben, ők viszont majd képesek lesznek az együttműködésre, és egy ütőképes állam kialakítására Novgorod szomszédságában.

Erről is szól majd mai történetünk itt az Orosz Történelmi Podcastben, melyet mindig megtaláltok a #moszkvater.com oldalán.

A facebookon találtok az egyes epizódokhoz kapcsolódó képeket, térképeket, érdekességeket: https://www.facebook.com/orosztortenelmipodcast

Iratkozzatok fel a népszerű ingyenes podcast platformok egyikére és hallgassátok a műsort akár offline is: https://kite.link/orosztortenelmipodcast20

Spotify, Apple Podcast, Google Podcast, YouTube, stb.

MEGOSZTÁS