//II. Szvjatopolk
Orosz Történelmi Podcast #moszkvater

II. Szvjatopolk

MEGOSZTÁS

A legyengült és kivéreztetett birodalom vezetését a kunok folyamatos fenyegetésének árnyékában a jelöltek közül talán a legalkalmatlanabb veszi át. Lássuk, mi lehet ennél is rosszabb. Podcast a #moszkvatéren. Hallgassanak minket!

Mayer Márton podcastja a #moszkvater.com-on

A múlt héten átbeszéltük, hogy hogyan próbálkozik Oleg, Vszevolod és Izjaszlav, hogy még nehezebbé tegyék népük sorsát, és kellően legyengítsék birodalmukat. Folyamatos viszálykodásuk, melynek célja újra meg újra a személyes hatalom és vagyonszerzés volt, eredményezte végül ezt, és egy kivéreztetett Ruszt hagytak maguk után.

„Nem csoda, hogy hirtelen senki nem igazán szeretne Kijev és minden ruszok nagyfejedelme lenni, így a mai epizódot uralkodó-választással kezdjük”

A választott fejedelem nem éppen hadászati rátermettségével vonul be a történelembe, viszont II. Vak Béla királyunk nagyapja is lesz egyben.

A kunokkal megpróbál diplomáciai kapcsolatba lépni egy érdekházasság formájában, de sajnos csak annyit ér el, hogy mindenki számára világossá válik, semmit nem ért meg a kunok gondolkodásából.

Végre valahára sikerül tető alá hozni egy hadjáratot más rusz városokkal közösen. Ám az egyetértés a vezetők között messze nem teljes, így a Sztugna folyó partján újabb hatalmas vereségbe szalad bele a rusz haderő, és ezúttal a drága Rurik vér kiontását sem sikerül elkerülni.

„Meglepő fordulat, hogy a látszólag végóráiban vergődő rusz állam pont egy korábbi ellenségétől, egy nomád sztyeppei néptől kap segítséget, így lélegzetvételnyi időt nyer”

Ekkor lép színre a rodoszi üdüléséből stílusosan sok pénzzel és kun zsoldossereggel visszatérő Oleg, aki el is foglalja Csenyihiv városát és ezzel beáll a teljes patt helyzet történetünkben itt az Orosz Történelmi Podcastben, melyet mindig megtaláltok a #moszkvater.com oldalán.

A facebookon találtok az egyes epizódokhoz kapcsolódó képeket, térképeket, érdekességeket: https://www.facebook.com/orosztortenelmipodcast

Iratkozzatok fel a népszerű ingyenes podcast platformok egyikére és hallgassátok a műsort akár offline is: https://kite.link/orosztortenelmipodcast19

Spotify, Apple Podcast, Google Podcast, YouTube, stb.

MEGOSZTÁS