//Köztársaság Novgorodban, káosz Kijevben
Orosz Történelmi Podcast #moszkvater

Köztársaság Novgorodban, káosz Kijevben

MEGOSZTÁS

A ruszok földjeinek hatalmi központja északra tolódik, Novgorod virágzik és gyarapodik, Kijeven pedig teljesen úrrá lesz a mostanra állandósuló káosz. Mayer Márton podcastja a #moszkvatéren. Hallgassanak minket!

Mayer Márton podcastja a #moszkvatéren

Történelmi korszakváltáshoz érkezett a ruszok történelme, ezért folytatjuk a múlt héten megkezdett körutazásunkat ebben a világban. A későbbiek megértéséhez megismerünk néhány rusz várost és eseményt. Így ellátagatunk a ruszok ékkövének számító Velíkij Novgorodba. Említettük már, hogy Novgorod abban különbözött a többi, összesen ötmillió embert számlóló rusz várostól, hogy a többi jóval nagyobb területeket egyesítő mintegy egymilliós városállam működtetésébe szokatlanul nagy mértékben vonták be a város lakóit.

„Itt a népnek tényleg volt beleszólása a dolgok menetébe. A többi középkori államnál sokkal szélesebb volt a választásra jogosultak köre. Maguk választották például a tisztségviselőket, beleértve a fejedelmet is, és amennyiben nem voltak megelégedve a munkájával, akár le is válthatták”

Novgorod hercege egyébként alapvetően a külkapcsolatokért felelt, így a kereskedelmi vitákban képviselte a várost. Novgorod életébe bepillantva hallhatunk arról, hogy a nőknek azért itt sem volt választójoga. Megtudhatjuk, hogy kik azok a „feketék” – annyit elárulhatunk, hogy nem a bőrük színéről nevezték így őket, pontosabban mégis -, és a herceg leváltásának jogát gyakorolták is, Msztyiszlav fiát például elbocsájtották. Utódja Bölcs Jaroszlav leszármazottja.

„Az adás második részében megtudhatjuk, hogy miközben a kereskedelemre alapozva északon Novgorod virágzik, addig Kijevben megbomlik az egység, és a város hanyatlik”

Egymást váltják, és sokszor buktatják meg az uralkodók. A Rusz egykor dicső központjában így a stabilitás a 12. század közepére már csak szép emlék. Nem lepődhetünk meg hát azon, hogy erős központi hatalom nélkül állandósul a polgárháború a kis rusz városok között. Itt jön a képbe Vak Béla, aki rokoni alapon 30 ezres hadsereggel tartja a hatalomban Jaropolkot. De hallhatunk még bizonyos Jurijról, aki nélkül nincs Moszkva.

Emellett még sok érdekességről is szó esik az Orosz Történelmi Podcast mostani részében, melyet mindig megtaláltok a #moszkvater.com oldalán.

A facebookon találtok az egyes epizódokhoz kapcsolódó képeket, térképeket, érdekességeket: https://www.facebook.com/orosztortenelmipodcast

Iratkozzatok fel a népszerű ingyenes podcast platformok egyikére és hallgassátok a műsort akár offline is: https://kite.link/orosztortenelmipodcast23

Spotify, Apple Podcast, Google Podcast, YouTube, stb.

MEGOSZTÁS