//A Kijevi Rusz bukása
Orosz Történelmi Podcast #moszkvater

A Kijevi Rusz bukása

MEGOSZTÁS

A cím szenzációhajhász, a mai epizód eseményei kevésbé, mindenesetre mégis csak egy korszak határhoz érünk és bekövetkezik az elkerülhetetlen: egységes állam helyett önálló városállamok.

Mayer Márton podcastja a #moszkvater.com számára

Szegény Msztyiszlav már a múlt héten is háborúzott kunokkal, litván portyázókkal, azonban a mai epizódban egy újabb nyugati ellenségét is megismerjük, a történelemben jobbára elfeledett csúdokat.

Ha elképzeljük a térképet, rögtön megértjük, miért nem alhatott szegény uralkodó nyugodtan élete nagy részében. Éppen birodalma két végében támadták folyton amúgy is a széthullás szélén táncoló államát. Keletről a kunok, nyugatról litván, csúd portyázók háborgatták a rusz földek lakóit és mindenekelőtt a folyókon zajló kereskedelmet.

„Miközben háborúit vívja, Msztyiszlav nagyszámú gyermek apja is lesz, köztük magyar királyné is akad majd”

Azonban úgy tűnik, hogy egy örököse sem volt elég rátermett ahhoz, hogy erős kézzel összetartsa a most már évtizedek óta válságban lévő, de mindeddig mégis politikailag egységes államot, a Kijevi Ruszt.

„Így hát ma elbúcsúzunk az eddig megismert államformától, ha lehet ezt így nevezni, és áttérünk az egymástól nagyon is független rusz városállamok korára, melyek önállóan döntenek az uralkodóikról, és persze háború és béke kérdésében”

A lényeg, hogy új vizekre evezünk az Orosz Történelmi Podcast mai részében, melyet mindig megtaláltok a #moszkvater.com oldalán.

A facebookon találtok az egyes epizódokhoz kapcsolódó képeket, térképeket, érdekességeket: https://www.facebook.com/orosztortenelmipodcast

Iratkozzatok fel a népszerű ingyenes podcast platformok egyikére és hallgassátok a műsort akár offline is: https://kite.link/orosztortenelmipodcast2121

Spotify, Apple Podcast, Google Podcast, YouTube, stb.

MEGOSZTÁS