//Jaroszláv fiai
Orosz Történelmi Podcast #moszkvater

Jaroszláv fiai

MEGOSZTÁS

Vajon mennyit örököltek a Rurik dinasztia újdonsült örökösei apjuk, Bölcs Jaroszláv erényeiből, és vajon hogyan függ ez össze az új krími híddal, vagy Ózd városával? Podcast a #moszkvatéren. Hallgassanak minket!

Mayer Márton podcastja a #moszkvater.com számára

Bölcs Jaroszláv saját hatalomra kerülésének véres fordulataiból okulva megreformálta az utódlás rendjét Kijev trónusán. Ez mind szép és jó, csak senki nem kérdezte meg fiait arról, hogy ők ezt az újonnan bevezetett hagyományt szeretnék-e, tiszteletben tartják-e. Azt hiszem, itt a kérdésben foglaltatik a válasz, és egy hallgató sem lepődik majd meg az újabb intrikák, testvérharcok és árulások során.

„Most talán annyival forróbb a ‘nemzetközi helyzet’, hogy a rusz birodalom keleti végein már ott ólálkodnak a birodalom eddigi legádázabb ellenségei, a kunok”

Persze a trónörökösök még itt is képesek egy csavart belevinni az eseményekbe, és ők vonnak bele a harcokba egy új szereplőt, az oguzokat (úzokat), amikor éppen nem az egymás elleni merényletek sorozatával vannak elfoglalva.

Megismerkedünk a birodalom egy új szegletével is, a távoli Tmutarakánnyal, ahol kaukázusi nomádokból, grúzokból, iráni íjászokból és hétpróbás sztyeppei nomádokból álló horda gyülekezik, egy az örökségét követelő Rurik fiú körül.

„A mai epizóddal szép lassacskán megindul az elmúlt évszázadban stabilan teljesítő Kijevi Rusz lejtmenete, és mi ölbe tett kézzel nézzük, vagy inkább hallgathatjuk, hogy az egymással marakodó uralkodó osztály hogyan kótyavetyél el egy valaha virágzó birodalmat”

Minden vég egy kezdet is, a lejtmenetek után jönnek az újabb felvirágzások, szóval ne csüggedjünk tartogat majd még dicső pillanatokat az Orosz Történelmi Podcast, melyet mindig megtaláltok a #moszkvater.com oldalán.

A facebookon találtok az egyes epizódokhoz kapcsolódó képeket, térképeket, érdekességeket: https://www.facebook.com/orosztortenelmipodcast

Iratkozzatok fel a népszerű ingyenes podcast platformok egyikére és hallgassátok a műsort akár offline is: https://kite.link/orosztortenelmipodcast16

Spotify, Apple Podcast, Google Podcast, YouTube, stb.

MEGOSZTÁS