//Mozart és a koronavírus
Vlagyimir Szpivakov #moszkvater

Mozart és a koronavírus

MEGOSZTÁS

A világhírű orosz karmester és hegedűművész Vlagyimir Szpivakov szerint a fertőzés megelőzésében az immunrendszer megerősítésével segíthet a klasszikus zene.

Vlagyimir Szpivakov #moszkvater
Vlagyimir Szpivakov
Fotó:EUROPRESS/Iliya Pitalev/Sputnik

„Mozart erre nagyon jó! Hallgassanak Mozartot! Ha a teheneknek segít, az embernek miért ne segítene?! De jók még az olasz operák is!”

A világhírű orosz karmester és hegedűművész Vlagyimir Szpivakov a komolyzene jótékony hatásáról Minszkben, a róla elnevezett fesztivál előtt tartott sajtóértekezletén a koronavírus terjedése kapcsán beszélt. A Maestro szerint a klasszikusok erősítik az immunrendszert, így nagy szolgálatot tesznek a fertőzések megelőzésében.

„Csak ne Wagnert! Wagner zenéje erre nem alkalmas! Nemrég kénytelen voltam még egy felkérést is lemondani. Egyszerűen képtelen vagyok közel kerülni Wagner zsenialitásához”

 – tette hozzá Szpivakov, megjegyezve, hogy a hang fizikai jelenség, és a vibrációja révén hat az emberi szervezetre. A 2010 óta kétévente megrendezett fesztiválra rátérve a Mestro Mahlert idézte, aki szerint a tradíció nem hamu, hanem tűz.

„Ezt a tüzet semmilyen koronavírus nem bírja ki! Nem tudják, hogyan kell gyógyítani! Hát, a művészetekkel!”

 – fogalmazott Vlagyimir Szpivakov. Ehhez csak annyit tehetünk hozzá, hogy tényleg hallgasson mindenki Mozartot és olasz operákat, de most inkább otthon!

Szpivakov 13 évesen elnyerte Moszkvában a nagy karmesterverseny első díját. Tanulmányait a Moszkvai Konzervatóriumban végezte Jurij Jankelevicsnél, de 1979-ben a Chicagói Szimfonikus Zenekarral debütált. Ugyanebben az évben megalapította a Moszkvai Virtuózok kamarazenekart, amelynek azóta is művészeti vezetője és vezető karmestere. Leonard Bernstein 1984-ben neki adta karmesteri pálcájat. 1989-ben emigrált Spanyolországba, 1991-ben azonban már megkapta a Szovjetunió Művésze kitüntetést. Három évvel később megalapította a Vladimir Spivakov Nemzetközi Jótékonysági Alapítványt, hogy segítsen az orosz árvákon. Szpivakov generációja egyik legnagyobb hegedűművésze. Több nemzetközi versenyen díjazták, jelenleg az Orosz Nemzeti Filharmonikusok művészeti vezetője és vezető karmestere.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.