//Kórházban ápolják a kovidos Zsirinovszkijt
Vlagyimir Zsirinovszkij #moszkvater

Kórházban ápolják a kovidos Zsirinovszkijt

MEGOSZTÁS

Állítólag nyolc oltást kapott, mégis lélegeztetőgépen van az orosz politika talán legszínesebb alakja. A politikát sajátos humorával szókimondásával évtizedek óta az átlagember számára elviselhetőbbé tevő Vlagyimir Zsirinovszkij még él, örökségéért, az Oroszországi Liberális Demokrata Pártért (LDPR) azonban felerősödött az évek óta folyó küzdelem.

Vlagyimir Zsirinovszkij #moszkvater
Vlagyimir Zsirinovszkij
Fotó:EUROPRESS/Alexey Kudenko/Sputnik/AFP

Lélegeztetőgépre került Vlagyimir Zsirinovszkij, az Oroszországi Liberális Demokrata Párt elnevezésű nemzeti konzervatív parlamenti párt vezetője, akit koronavírus-fertőzéssel szállítottak kórházba – közölte az RBK orosz gazdasági lap és az URA.ru hírportál szerdán a párthoz közel álló forrásra hivatkozva.

„Az RBK szerint Zsirinovszkij súlyos, válságos állapotban van – tüdeje 50-70 százalékban roncsolódott -, amit kísérőbetegségek is súlyosbítanak. A Mash.ru úgy tudja, hogy a 75 éves pártvezetőnek kétoldali tüdőgyulladása van. Végül az egészségügyi minisztérium is megerősítette, hogy a politikust február 2. óta a koronavírus omikron variánsával kórházban kezelik, azonban az állapota stabil”

Ami tehát biztos, Zsirinovszkijt a moszkvai Központi Klinikai Kórházban kezelik, arról azonban egymással ellentétes hírek láttak napvilágot, hogy lélegeztetőgépre tették-e. A párthoz közel álló források szerint igen. Az URA.ru-nak a kommunista honatya, Alekszej Kurinnij elmondta, az utóbbi hetekben Zsirnovszkij már a fertőzés előtt rosszul érezte magát. Nehezen járt, problémáit s az omikron csak elmélyítette. Közben az is kiderült, hogy Zsirinovszkij kórházba szállítása előtt két hétig titkolta a betegségét, mert nem akart ártani az oltási kampánynak. Az LDPR-hez közel álló források a hírügynökségnek elmondták, hogy amennyiben állapota romlik, Zsirinovszkijt Németországba vagy Izraelbe szállíthatják kezelésre. Ugyan az orosz egészségügy mindent megtesz Zsirinovszkijért, ám a család komolyan fontolgatja ezt a lehetőséget.

Az orosz közvéleményt megdöbbentette a hír. Egyrészt azért, mert Zsirinovszkij nemcsak ismert, de rendkívül népszerű alakja is az orosz politikának.

„Legfőképpen azonban azért döbbentek meg sokan, mert Zsirinovszkij az orosz elit leghangosabb oltáspárti politikusaként maga nyilatkozta, hogy már nyolc védőoltást kapott. Ezt ismerősei is megerősítették”

Virológusok ezzel kapcsolatban úgy vélik, hogy a sok oltás tönkre vághatja az immunrendszert, ezért nem is ajánlják, míg más szakemberek szerint az adott esetben fontos lehet az életkori faktor. Az omikronnal kórházba kerültek többsége ugyanis 60 éven felüli.

A pártot a hírek szerint az elnök hosszabb ideig tartó kiesése esetén átmenetileg a duma alelnöke, Borisz Csernyisov irányítja, Zsirinovszkij kórházba kerülése azonban láthatóan aktivizálta az LDPR körüli mozgásokat. Kiesése ugyanis intenzívebbé tette a kék-sárgák köreiben a Zsirinovszkij örökségéért már évek óta zajló, és eddig a pártvezető fiának Igor Lebegyevnek a kiszorításával végződött csatározásokat. Az utódlás körüli harcba komoly erőkkel szállt be a párt egyik erős embere, Leonyid Szluckij és köre, de ott mozog a Kreml udvari ellenzékének tartott párt körül természetesen a hatalom is.

„Felmerült az is, hogy az LDPR-t megkapja Dmitrij Medvegyev, és a párt nemcsak a nevében lesz liberális”

Arról már egy ideje folynak a találgatások, hogy át kellene fazonírozni a jelenlegi formájában Zsirinovszkij nélkül értéktelennek, szürke masszának tartott, sokak szerint retorikájával az 1990-es években ragadt, maradék ideológiáját is elveszített, ennek helyébe az oltás támogatását helyező pártot. Ennek jegyében merült fel a klasszikus liberális erővé alakítása, összevonása az Új Emberek nevű alakulattal. Érvként emellett felmerül, hogy az orosz politikai palettán lenne igény egy az amerikai republikánusok gondolkodásához hasonló, a magántulajdon és a tőke mellett kiálló erőre. Ezt az elképzelést eddig az erős vezető, a senkivel közösködni nem akaró Zsirinovszkij blokkolta.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.