//Meddig tart ki Pasinjan?
„Pasinjan szokása szerint a utcára szólította a híveit, ahol már ott voltak az ellenzék támogatói” #moszkvater

Meddig tart ki Pasinjan?

MEGOSZTÁS

Szintet lépett a karabahi kapituláció óta állandósult belpolitikai válság Örményországban. Az ellenzék után immár a hadsereg vezetése is Nikol Pasinjan kormányfő lemondását követeli. A miniszterelnök puccsról beszél, Jereván központjában farkasszemet néznek egymással az ellenzék és a kormány hívei. A parlament körül barikádokat építenek, a helyzet feszült. Bekövetkezik-e a posztszovjet térség első klasszikus katonai puccsa?

„Pasinjan szokása szerint a <forradalom megvédésére> utcára szólította a híveit, ahol már ott voltak az ellenzék támogatói” #moszkvater
„Pasinjan szokása szerint a utcára szólította a híveit, ahol már ott voltak az ellenzék támogatói”
Fotó:EUROPRESS/Aram Nersesyan/Sputnik/Sputnik via AFP

Felforrósodott a jó ideje már feszült hangulat Jerevánban. A tavaly a karabahi háborúban a Törökország által támogatott Azerbajdzsántól elszenvedett vereség miatt sokan a kapitulációt aláíró örmény miniszterelnök távozását követelik. Az ellenzék előrehozott parlamenti választásokban gondolkodik, és Vazgen Manukjan személyében már a miniszterelnök-jelöltjét is megnevezte. De aktivizálódtak a korábbi elnökök, Robert Kocsarjan és Szerzs Szargszjan is. A 2018-as utcai demonstrációk nyomán a háttérbe szorított úgynevezett karabahi klán elérkezettnek látja az időt a revánsra. Nikol Pasinjan azonban ezidáig kitartott. Végig azt hangsúlyozza, hogy lemondása nem oldaná meg a helyzetet, míg a csalódott örmények és politikai ellenfelei szerint a felelősséget vállalnia kell.

„Az örmények által nemzeti tragédiaként megélt kapituláció árnyékában ráadásul Pasinjan szembe megy a békekötés tető alá hozásával a Hegyi-Karabah maradékának megőrzését garantáló Moszkvával és a hadseregnek vereségért a kormányfőt hibáztató vezetésével is”

Előbb az orosz Iszkander rakéták állítólagos hibáit kezdte el emlegetni a háborús vereség kapcsán, majd menesztette a vezérkari főnök ezen kijelentést nevetségesnek tartó helyettesét. Erre válaszul a 40 tábornok támogatását maga mögött tudva a vezérkari főnök lemondásra szólította fel Pasinjant, aki válaszul leváltotta Onik Gaszparjan vezérkari főnököt is. A kormányfő döntését államellenesnek és felelőtlennek, Pasinjant és kabinetjét pedig az ország vezetésére alkalmatlannak tartó hadsereg szemében ez az utolsó csepp volt a pohárban.

„Pasinjan szokása szerint a <forradalom megvédésére> utcára szólította a híveit, ahol már ott voltak az ellenzék támogatói”

A helyzet pattanásig feszült, a kormányfő a népre hivatkozva ragaszkodik a hatalomhoz, ám ez a taktika most a korábbiaknál is kockázatosabbnak tűnik. Nem tudni ugyanis, hogy a rendőrség meddig lesz képes szétválasztani a szembenálló tüntetőket, ezzel megakadályozni a vérontást. Az is kérdéses, hogy egy kétes kimenetelű játszmában meddig akarnak részt venni. A tábornokok felhívását ugyanis néhány rendőri vezető is aláírta. Egyértelmű tehát, hogy az erőszak szervezetek köreiben már nem egyértelmű a miniszterelnök támogatottsága.

„Ebben a helyzetben egyre többen gondolják úgy Örményországban, hogy Pasinjannak ideje lenne elmenekülnie”

A kormányfő azonban azt hangoztatja, hogy kitart, és nem áll szándékában elhagyni az országot. Pedig, most hősként távozhatna, hiszen a vérontás megakadályozásával indokolhatná a lépését. A hatalomvágy azonban egyelőre erősebb. De az is elképzelhető, hogy Pasinjan már inkább csak a retorikában harcias és már a menekülést készíti elő. Minden esetre keveseket lepett meg az a hír, hogy egy magángép elindult Moszkva felé, az orosz légtérbe azonban nem engedték be, így aztán Tbilisziben landolt. Hogy ennek a repülőnek köze volt-e Pasinjanhoz vagy a családjához, nem tudjuk. A hírre adott reakció azonban nagyon árulkodó.

„Vannak, akik szerint Pasinjan már azért van csak Jerevánban, mert Moszkva egyelőre nem adott engedélyt a menekülésre. Komolyra fordítva a szót, az egyelőre magát az konfliktustól látványosan távol tartó, a történteket belügynek nevező Oroszország beavatkozik-e az eseményekbe”

Moszkva nincs egyszerű helyzetben, hiszen a karabahi béke garantálójaként kellemetlen helyzetbe kerülne, ha elveszítené a béke megállapodás egyik aláíróját, Nikol Pasinjant. Aki kiszolgáltatott helyzetben van ugyan, ám egyáltalán nem lojális partnere Oroszországnak. De a Kremlnek aligha hiányozna most egy újabb „forradalmi” hatalom váltás a posztszovjet térségben. Ráadásul egy katonai puccs útján. Még úgy sem, hogy ezzel Pasinjannál Moszkvához jóval lojálisabb erők kerülnek hatalomra. Ők azonban nem ismernék el a karabahi kapitulációt, és reváns vágyuk csak fejfáját jelentene Moszkvának.

„A Kreml visszafogott reakcióiból egyelőre az olvasható ki, hogy jogi mederben tartanák a folyamatokat”

Nem érdekelt egy katonai hatalomátvételben a térségben a befolyását az elmúlt években megnövelő Törökország, és természetesen Azerbajdzsán sem. Ezt azonban a belső folyamatok dinamikája könnyen felülírhatja. A hadsereg vezetése ugyanis már túl messze ment, ráadásul enélkül is keringtek hírek tábornokok készülő letartóztatásáról. Ha pedig Pasinjan marad, a katonák bizton számíthatnak retorziókra.  De nem megnyugtató az sem, hogy a kormányfő eddig nem bizonyult túl jó stratégának, így most sem lát előre két lépés, ezért aztán ismét hibázhat, ami megint sokba kerülhet az országnak.

„Egy biztos, ha a hadsereg bármilyen okból kifolyólag beavatkozik az eseményekbe, akkor bekövetkezik a posztszovjet térség első klasszikus katonai puccsa”

Voltak ebben a régióban már forradalmak, színesek és fekete-fehérek egyaránt, működnek diktatúrák és demokráciák, valamint hibrid rezsimek, kitört már polgárháború és háború az államok között, zajlottak palotaforradalmak és volt dinasztikus hatalomátadás, klasszikus katonai puccs azonban még nem volt.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.