//Konzervatív győzelem Horvátországban
Andrej Plenković kormányfő ünnepel a horvát választások megnyerése után Zágrábban 2020. július 5-én #moszkvater

Konzervatív győzelem Horvátországban

MEGOSZTÁS

Meglepetésre a jelenleg kormányzó koalíció nagyobbik tagja, a konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) győzött a vasárnapi választásokon Horvátországban. A szavazatok 93 százalékának összeszámlálása alapján 66 mandátumot szerezett a 151 tagú horvát parlamentben, legnagyobb ellenlábasa, a Szociáldemokrata Párt (SDP) 41-et. A kormányalakítás az eredmények tükrében nem lesz nehéz. A részvétel 46,9 százalékos volt.

Gyetvai Mária írása a #moszkvater.com számára

Andrej Plenković kormányfő ünnepel a horvát választások megnyerése után Zágrábban 2020. július 5-én #moszkvater
Andrej Plenković kormányfő ünnepel a horvát választások megnyerése után Zágrábban 2020. július 5-én
Fotó:EUROPRESS/Damir SENCAR/AFP

Alaposan rácáfolt a vasárnapi voksolás az előzetes  közvélemény-kutatási eredményekre, amelyek fej-fej melletti versenyt, sőt, az SDP csekély előnyét jövendölték. Ehhez képest a HDZ Andrej Plenković kormányfő és pártelnök irányítása alatt 1995 óta legjobb eredményét produkálta. Bejött a  számítása, amikor a 2020-as év  meglehetősen zsúfolt programja – Európai Tanácsi elnökség, tisztújítás a HDZ-ben, koronavírus-járvány, földrengés – ellenére az előrehozott választások mellett döntött. Sikerrel vett szinte minden akadályt. Megszilárdította elnöki pozícióját, leszámolt riválisaival a HDZ-ben. A horvát elnökség a járvány miatt kevésbé volt látványos, de a balkáni bővítést sikerült ideig-óráig fókuszba állítani.

„A földrengés által okozott károk szanálása Zágrábban vontatottan halad, de a járvány sikeres kezelése, valamint hogy annak negatív gazdasági hatásai várhatóan majd csak a nyár elmúltával tetőznek, fontos érv voltak amellett, hogy Plenković lemondjon néhány hónap kormányzásról, egy bizonytalannak tűnő, de az őszinél kedvezőbb eredménnyel kecsegtető voksolás kedvéért”

Ezt megkönnyítette számára a baloldali-liberális ellenzék folytonos gáncsoskodása és „performance” politizálása a Száborban. Nem hiába mondta a győzelem estéjén, hogy a HDZ nehéz időszakon van túl. Azt is hangsúlyozta azonban, hogy a lezárult törvényhozási ciklus problémái eltörpülnek a jövő kihívásai mellett, és a nagyarányú győzelem kötelez. „Horvátországnak olyan kormányra van szüksége, amely korszerű szuverenista politikát folytat, őrzi a HDZ és első elnöke, Franjo Tudjman által meghatározott értékeket,” – mondta – „mi az elmúlt évek során a politikai spektrumon oda helyeztük a HDZ-t, ahová ő maga is mindig akarta ….”

„Az SDP érthetően csalódott, hiszen a 2016-os 54 helyett most sokkal kevesebb képviselői hellyel kell megelégednie”

Ha figyelembe vesszük, hogy a választási koalícióba maga mögé sorakoztatott kispártok „miriádját” is ki kell elégítenie, jó, ha 30 képviselője lesz az új összetételű parlamentben. Davor Bernardić pártelnök benyújtotta lemondását. Bárki kerül is az SDP élére meg kell tapasztalnia, hogy a szociáldemokrácia Horvátországban is leszálló ágba került, ezért nemcsak a konzervatív, nemzeti elkötelezettségű pártokkal, hanem az új típusú baloldallal is meg kell küzdenie, mert az ő csillaguk van most emelkedőben.

„Az előzetes számításoknak megfelelően a harmadik helyre, a HDZ-től jobbra álló kispártokat tömörítő Hazafias mozgalom (Domovinski pokret) futott be”

A vártnál kevesebb mandátumot (16) szerzett, ezért nem valószínű, hogy a kormányalakításban ő lesz a „királycsináló”, amire pedig számított. Tekintettel arra, hogy meglehetősen heterogén, és tekintélyes tagjainak zöme csalódott HDZ-tag, többen a végét jósolják az elmaradt választási siker miatt. Ez azonban még korai, hiszen a HDZ mérsékelt, többfelé igazodó politikája várhatóan folytatódni fog, s azzal együtt az elégedetlenség is vele szemben a jobb szélen, magának a HDZ-nek is szüksége lesz egy tőle jobbra álló pártra a Száborban. Annyi azonban már bizonyos, hogy a Miroslav Škoro vezette Mozgalom, mint koalíciós partner nem jön számításba. Negyedik helyezést ért el a már-már leírt Most (’híd’), amely az előző ciklus elején a HDZ partnere volt a kormányzásban, ingadozó, hol ide, hol oda húzó politikájával azonban sokat vesztett népszerűségéből. Bizonyos személyi változások révén azonban visszatornázta magát, s végül 8 mandátumot szerzett.

„A HDZ így sem tud egyedül kormányozni, hiszen az abszolút többséghez 76 szükséges. A hiányzó mandátumokat, legalábbis részben, pótolhatja a horvátországi kisebbségeket képviselőkből, akik – szám szerint 8-an – rendszerint a kormányoldalt erősítik”

A szerb kisebbség 3 képviselője a Független Szerb Demokrata Pártból (SSDS) kerül ki, amelynek vezetője, Milorad Pupovac és együttműködése Plenković kormányával a bírálatok kereszttüzében volt. Maga Pupovac is jelezte, feltételekhez köti a kormányzat támogatását. Most engedékenyebb, s várhatóan nem gördít akadályt az együttműködés folytatása elé. Plenković további 2 mandátummal megoldhatja a parlamenti többség kérdését, régi, kipróbált partnere a liberális Horvát Néppárt (HNS) és az ugyancsak liberális Reformisták  segítségével. Mindkét párt 1-1 mandátumot szerzett. Sajtóértesülések szerint a puhatolózások ebben az irányban már elkezdődtek

„Ha ilyen összetételű kormány alakul, nem kell nagyobb változásokra számítani a horvát külpolitikában, beleértve a magyar-horvát kapcsolatokat is”

A kormányalakításra a HDZ nem vesztegethet sok időt, mert az idegenforgalmi szezon, amelynek bevételei a GDP 20 százalékát adják, vagyis adták, az idén nem lesz sikeres. Egyelőre 70 százalékos csökkenés mutatkozik a szektorban. Ez megnövekedett munkanélküliséggel is jár, s elodázhatatlanná teszi a horvát gazdaság szerkezetének átalakítását, amihez most a horvát polgárok részéről Plenković nagyobb támogatást kapott. Könnyű dolga azonban ezután sem lesz.

„Két úgynevezett új baloldali pártokat tömörítő választási koalíció is bekerült most a Száborba”

Az egyik, a Možemo (’képesek vagyunk’) elnevezésű platform, amely egy a fővárosra, Zágrábra fókuszáló formáció mellett két kommunisztikus elveket valló párt is van. Ezeknek (vörös) színét a hozzájuk társult ORaH (Horvátország Fenntartható Fejlődése) próbálja, az új európai divatnak megfelelően, a maga zöld színével elkendőzni, a másik a Pametno (’okosan’) koalíció, 3 mandátummal. A Možemo a maga 7 mandátumával igazi meglepetés. A törvényhozási választások számára csak „ujjgyakorlat”, valódi célja a zágrábi polgármesteri poszt megszerzése a jövő évi helyhatósági választásokon. Horvátországban még szokatlan show-műsor szerű kampányt folytatott, amiben segítségére volt a művészvilág számos mellé szegődött képviselője. A választási eredmény tanúsága szerint fővárosi környezetben fogékony közönségre talált, egyebütt az eredménye nagyon szerény.

MEGOSZTÁS