//Kívül zöld, belül piros
„Az új polgármester Tomislav Tomašević az eredetileg ugyancsak baloldali, de  a Szociáldemokrata Pártból kiszorított Milan Bandićtól 21 év után  vette át a gyeplőt” #moszkvater

Kívül zöld, belül piros

MEGOSZTÁS

Nekünk, magyaroknak nem ismeretlen az, ami a májusi helyhatósági választásokon Horvátországban történt. Vidéken a  kormányzó konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) vitte el a pálmát, de a legnagyobb városokban, az egy Eszék kivételével, vereséget szenvedett. Nézzük hát meg a zágrábi „görögdinnye” koalíció viselt dolgait.

Gyetvai Mária írása a #moszkvater.com számára

„Az új polgármester Tomislav Tomašević az eredetileg ugyancsak baloldali, de  a Szociáldemokrata Pártból kiszorított Milan Bandićtól 21 év után  vette át a gyeplőt” #moszkvater
„Az új polgármester Tomislav Tomašević az eredetileg ugyancsak baloldali, de  a Szociáldemokrata Pártból kiszorított Milan Bandićtól 21 év után  vette át a gyeplőt”
Fotó:EUROPRESS/DENIS LOVROVIC/AFP

Zágrábban nehezen érthető, de nagyarányú győzelmet aratott a Tudjuk, horvátul „Možemo” Platform és a Zágráb a miénk (Zagreb je naš), baloldali és zöld pártok alkotta koalíció. Az utóbbi magában foglalja a sokat próbált zöld pártot, mint a Horvátország Fenntartható Fejlődése (ORAH), és tőről metszett kommunista pártokat, mint a Munkás Front (Radnička Fronta) vagy az Új Baloldal (Nova ljevica).

Az új polgármester Tomislav Tomašević az eredetileg ugyancsak baloldali, de  a Szociáldemokrata Pártból kiszorított Milan Bandićtól 21 év után  vette át a gyeplőt”

Tomašević a „Tudjuk” Platform koordinátora. Az elnevezésről óhatatlanul Barack Obama, amerikai elnök jelszava „Yes, we can’” (’igen, mi tudjuk’) jut az ember eszébe. Ez tökéletesen indokolt is a horvát pandanját a kampány kezdetétől a polgármesteri székig kísérő kitüntetett médiafigyelem, hovatovább hisztéria alapján, amelyhez csak az Obamát korunk Messiásává avató világméretű médiakampány hasonlítható.

Tomašević a választás előtt a városvezetés teljesen új modelljének bevezetését ígérte, különös tekintettel a korrupció mentességre, a Zágrábi Holding, és más városi irányítás alá tartozó vállalatok vezetőségi tagjainak átlátható kiválasztására. Az utóbbi – hangoztatta – ezentúl kizárólag nyilvános pályázatok útján fog történni, mégpedig úgy, hogy a pályázónak kötelezően be kell mutatnia a programját is.

„Nos, az eltelt hónapokban ennek éppen az ellenkezője történt. A villámgyorsan leváltott régi vezetők helyére sebtében kinevezett újak egyike sem járta végig ezt az utat”

Ennek okán ezekkel az ügyekkel  már el is kezdett foglalkozni az illetékes hivatal. Az előírt pályáztatási eljárás mellőzését az új polgármester azzal indokolta, hogy nagyon gyorsan kellett cselekedni, mert 305 millió kuna hiányt talált a városi kasszában. Sürgősen új vezetésre volt szükség, nem várhatott a pályázati eljárás befejeződéséig, ami hónapokat vett volna igénybe. Más esetben viszont  azt hozta fel indoklásként, hogy haladéktalanul találni kellett egy bizalmi embert, s ezért választották a pályáztatást megkerülő megoldást. Hogy miben különbözik az új gárda vezetési stílusa az előző, Bandić-féle csapatétól? Abban, hogy ezután mindig pályáztatni fognak, ígérte Tomašević.

„A végelszámolásnál azonban valószínűleg kiderül majd, hogy ugyanazt teszi, amiért elődjét bírálta”

Ennek elkendőzésére Zágráb új vezetői egyelőre még szórják a talmi gyöngyöket a félrevezethetőnek vélt publikum elébe. Ezt a célt szolgálták az új városvezetés beiktatása utáni látványos házkutatások, letartóztatások, egytől-egyig korrupció gyanúja alapján. Kérdés, hogy ezekkel elérhető-e tartós javulás, vagy az engesztelhetetlen küzdelem a korrupció ellen csak egy mantra, amelyet a baloldali ellenzék Európa-szerte hangoztat a konzervatív oldal lejáratására?

Nemleges választ sugall, hogy a volt szocialista országokban a korrupció mélyebben gyökerezik, semhogy néhány, vagy akár több tucat  ember lefogásával változtatni lehessen rajta. Az egész szocialista rendszer a mások által birtokolt javak – lett légyen az egy lakás, vagy egy darab föld – elkonfiskálásán alapult.

„Ennek az ideológiának a mostani továbbvivői sok esetben azok vér szerinti utódai, akiknek éppen elég idejük és alkalmuk volt rá, hogy hivatali, gazdasági pozícióikat bebetonozzák”

Ugyanakkor mégis egy újfajta, szelektív „tisztakezűségről” van itt szó. Tomašević a  kinevezéseit érintő hatósági vizsgálódásokra úgy reagált, hogy ő nem fél, mert senkinek nem tartozik viszontszolgálattal. Csakugyan nem, legalábbis Horvátországban nem, mert a nem kormányzati szervezeteknek, közkeletű rövidítéssel NGO-knak az a szövevényes hálózata, amelynek a csúcsán ül – eddig – nem  közvetlenül a horvát polgárok pénzéből élt, hanem külföldi alapítványok adományaiból, jóllehet az NGO-knak a helyi, nemzeti kasszából is jár apanázs.

„A németországi Heinrich Böll Alapítvány és a Soros György nevéhez kötődő Nyitott Társadalom Alapítvány voltak a fő bőkezű adakozók. Márpedig, ha Tomašević Horvátországnak és a horvátoknak nem tartozik semmivel, valószínűleg gátlástalanul végre fog hajtani mindent, amit amazok elvárnak tőle”

Így például az Európai Unióban a legmagasabb szinten meghirdetett zöld politikát, ami a gazdasági növekedésre most különösen ráutalt országban még súlyosabb következményekkel járhat, mint egyebütt. „Arra kaptunk felhatalmazást, hogy megoldjuk a problémákat”,  mondta Tomašević az illegitim kinevezéseket firtató újságíróknak.

Valóban, ehhez hozzá is láttak, de az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy nem egészen arra összpontosítanak, ami fontos lenne. Csökkentették és Mercédesről Corsára fokozták le a városvezetés gépkocsiállományát, de arról egyelőre nem szól a fáma, hogy mennyit fognak kifizetni közlekedési hozzájárulás címén a forspont nélkül maradt hivatalnokoknak. Csökkenteni tervezik a bürokráciát, több városi hivatal bezárásával, de létrehoznak egy „mega” hivatalt a szociális kérdések megoldására.

Megszüntetni tervezik a gyermeküket otthon nevelő szülőknek a város által eddig folyósított juttatást, amely a harmadik gyermek megszületését volt hivatott elősegíteni, mert az e célra kifizetett összegből sok óvodai helyet lehet létesíteni. Egyébként sem érte el a célját, mondta a szociáldemokrata párti alpolgármester. Erről a szakembereknek más a véleményük, ám ennél az ellenvéleménynél sokkal kérlelhetetlenebb a statisztika:

„Horvátországban aggasztó mértékű a népességfogyás”

A kormány dolgozik egy demográfiai stratégián. Nem ez az első, de elődei mind ad acta  kerültek. Ha bejön a Tudjuk terve, és a város után az ország irányítását is sikerül  megszereznie, bizonnyal úgy jár ez is.

Jóllehet több  nagyvárost elhódított a mostani választáson  a baloldal, a berendezkedésük nem mindenütt megy simán. A törvényhozási választásokig hátralévő három évben a HDZ-nek el kell gondolkodnia azon, kivel lépjen koalícióra 2024-ben, a Tudjuk Platformmal, vagy megbarátkozik egy tőle jobbra álló párttal, például a Zágrábban tisztes vereséget szenvedett Haza Mozgalommal (DP).  Késztetés Brüsszel részéről az előbbire lesz.

MEGOSZTÁS