//Kelet-Európa indián hőse
Gojko Mitic #moszkvater

Kelet-Európa indián hőse

MEGOSZTÁS

Egy biztos, az 1970-es, 1980-as években a szocialista blokk mozivásznain nem Superman, de nem is a Pókember vagy Batman, sőt nem is a hét mesterlövész volt a fiatalok példaképe. Hanem a kommunista rendszer indiánja, Gojko Mitic. Winnetou, Sólyom, Osceola, Ulzana és Tecumseh megformálója 80. születésnapját ünnepli a mai napon.

Gojko Mitic #moszkvater
Gojko Mitic

Elképzelhetetlenül sok színész küzd szinte egész pályafutása során azért, hogy ne skatulyázzák be őt egyetlenegy szerepbe. Nos, valakinek pedig éppen az hozott világhírnevet, hogy a tehetségét ugyanabban a szerepben teljesítette ki. Mint például az 1940. június 13-án a volt Jugoszlávia területén, a Leskovac közelében fekvő Strojkovcéban született Gojko Mitic, aki egy dél-szerbiai faluban nőtt fel, ahol német nevelésben részesült. Míg édesapja, Zsivojin Mitic a partizánok oldalán harcolt a második világháborúban, addig a kis Gojko és fivére, Dragan a nagyszülőknél nevelkedett, akik biztos, ami biztos, németül is megtanították.

„Ki gondolta volna akkor, hogy ez a fiú a keleti blokk egyik legnépszerűbb filmszínészévé növi ki magát. Olyan hűen fogja alakítani a filmvásznon az általa megformált indián harcosokat, hogy az iskolai farsangokon a fiúk miatta öltöznek indiánnak a szocialista tábor országaiban”

Bizonyos hírek alapján, amikor a filmjei eljutottak Amerikába is, akkor az őslakók leszármazottjai  kijelentették, élethűen alakította a prérik egykori hőseit. Ráadásul nevét őrzi a 147595. számú aszteroida is, melyet 2004-ben fedeztek fel, és 2013-ban kapta meg a közkedvelt színész nevét. Sőt, még a Pajtás magazinban poszterként is visszaköszönt a magyar fiatalok legnagyobb örömére.

„Pedig a nagy siker és a világhírnév ellenére Gojko Mitic mindent megtett azért, hogy ne csak a préri indián hősét lássák benne”

Több műfajjal is megpróbálkozott. Televíziós műsort vezetett, 1976 és 1984 között pedig nyaranta különféle kalandos témájú színházi előadásban láthatta a közönség. Színpadon például eljátszotta Spartacust, Zorbát, D’Artagnant és Robin Hoodot, szerepet vállalt a Meteorvadászok című sci-fiben, játszott Az Andok titka című televíziós kalandfilm-sorozatban és egy partizán témájú tévészériában, A halál archívumában. Rendezőként is kipróbálta magát, a Jan és Tini utazik című ifjúsági tévésorozat – jelentkezzen, aki emlékszik rá  – egyik epizódját ő rendezte. Énekesként is bizonyítani akarta a sokoldalúságát, ám a kétségkívül meglévő népszerűsége ellenére hatalmas bukás lett az 1977-ben és 1978-ban is megjelent egy-egy kislemeze.

„Gojko Mitic megmaradt mindig is a hős indiánnak. Olyannyira, hogy amikor 2007 és 2009 között eljátszotta a schwerini Mecklenburg Állami Színházban a Száll a kakukk fészkére című darab egyik főszerepét, természetesen az Indiánt alakította”

Igazi kultusz alakult ki így is körülötte. És nem csak Keleten, hanem Nyugaton is. Egy a nyolcvanadik születésnapja előtt készített interjúban a következőket mondta színészi pályafutásáról.

„Bevallom, sosem volt igazi szerepálmom, elfogadtam azt, amit elém sodort a sorsom. Mindvégig az volt a célom, hogy a legtöbbet kihozzam magamból. Úgy érzem, sikerült” – állította az insuedthueringen.de német portálnak Mitic, aki 2019-ben a Berlini Filmfesztiválon megkapta a Premio Bacco díjat, amelyet többek között olyan színészek érdemeltek ki, mint Sophia Loren vagy Claudia Cardinale.

„Már a német indián filmek története is filmre kívánkozik. Az NDK-ban ugyanis egy ideig szinte tiltó listán volt Karl May és valamennyi műve”

Elterjedt ugyanis, hogy Winnetou és Old Shatterhand megálmodója egy bizonyos Adolf Hitler kedvencei közé tartozott. Ám amikor a nyugatnémetek 1962-ben Pierre Brice-szal a főszerepben elkészítették a szerte a világban hatalmas sikert arató Ezüst tó kincsét, az NDK pártvezetői úgy döntöttek, ők is belevágnak az indiánfilmek gyártásába. Igaz, Mayt ekkor sem vállalták fel, a regényein alapuló, de azoktól több helyen eltérő forgatókönyvek születtek, és már csak a saját főhősüket kellett megtalálniuk…

És ekkor leltek rá a húszévesen már alkalmi dublőr szerepeket játszó, németül kiválóan beszélő Miticre. A testnevelő tanár végzettségű, kidolgozott testű férfi megkapta 1965-ben a Nagymedve fiai főszerepét, amire a film rendezője, a cseh Josef Mach választotta ki. A Montenegróban forgatott kalandfilm hatalmas siker lett. Csak az NDK-ban 10 millióan látták, és maga a keletnémet pártvezér, Walter Ulbricht követelte a folytatást.

„Mitic Berlinbe költözött, és a jugoszláv színésszel megkezdődött a kelet-európai westernek aranykora”

Sorra játszotta el a különböző indián hősöket, ő lett a szocialista blokk Winnetouja. Utóbbi szerepe annyira rajta ragadt, hogy 1992 óta a Bad Segebergben rendezett Karl May-fesztiválokon minden évben a legendás apacs főnököt alakította. Mégpedig a nyugdíjba vonult, és azóta már elhunyt Pierre Brice helyett. Tizenöt évad és 1024 előadás után 2006-ban mondott búcsút a figurának. A 2016-ban újraforgatott, három részes Winnetouban is szerepet kapott. 76 évesen ő alakította az apacs legenda édesapját, Incsu-csunnát. Maga a helyszín tökéletesen ismerős lehetett Miticnek, hiszen az új epizódokat ugyanott forgatták, ahol az 50 évvel ezelőtti sorozatot, vagyis Horvátország vadregényes tájain.

„Mitic nagy szerencséje, hogy nem a mai világban lett igazi filmsztár. Így sosem vált belőle bulvárhős. Holott a nők imádták, egyes pletykák szerint még Erich Honecker felesége sem tudott neki nemet mondani”

Számos kapcsolatából egy Ramona nevű lánya született. Noha Mitic sosem beszélt arról, ki az anya, sokan megesküsznek arra, hogy a színész nagy szerelme, a szintén filmszínész Renate Blume hozta a világra. Mint utólag kiderült, hiába beszélt szinte tökéletesen németül, mégis szinkronizálták őt valamennyi indiános filmjében. Mégpedig azért, nehogy a németek kirekesszék az esetleges akcentusa miatt.

Ma már nem vállalna indián szerepet, mert úgy tartja, a mai gyerekek már nem indián hősökre vágynak. Pedig talán a mostani világ ifjainak is példát mutathatna Sólyomként, Ulzanaként vagy éppen Tokei-ihtóként…

Itt tekinthetők meg magyarul A nagy medve fiai és az Apacsok című filmek
MEGOSZTÁS