//Katlanok hálójában a Donbassz
Ukrán T-64 harckocsi és személyzete Liszicsanszk közelében 2022. május 20-án #moszkvater

Katlanok hálójában a Donbassz

MEGOSZTÁS

Az Azovsztal végső elestével az ukrajnai harcok fókusza ismét a Donbasszra irányul. Úgy tűnik, Moszkva egyre inkább megroppantja a terület ukrán védelmét, és a nagy bekerítések helyett több kisebb katlant kezd el formázni. Ezzel párhuzamosan a Harkov környéki ukrán ellentámadás egyértelműen kifulladt, sőt Kijev területeket is vesztett. Az ukrán hátországra viszont egyre nagyobb terhek nehezülnek, és kérdés, hogy a gazdasági nehézségeket és üzemanyag hiányt meddig bírja még a társadalom a meghosszabbított hadiállapot mellett.

Ukrán T-64 harckocsi és személyzete Liszicsanszk közelében 2022. május 20-án #moszkvater
Ukrán T-64 harckocsi és személyzete Liszicsanszk közelében 2022. május 20-án
Fotó:EUROPRESS/ARIS MESSINIS/AFP

A péntek esti órákban immár ténylegesen véget ért az Azovsztal kiürítése. Miután az Azov zászlóalj parancsnoka Gyenyisz Prokopenko is elhagyta az acélgyár alatti katakombarendszert, az orosz védelmi minisztérium bejelentette a létesítmény feletti ellenőrzés megszerzését. Hivatalos adatok szerint a kapitulációt követően összesen 2439-en estek orosz fogságba, bár a foglyok pontos összetételét nem tudni. Az Azovsztal eleste hatalmas csapást mért nemcsak az ukrán morálra, de magára a hivatalos kommunikációra is. Avagy a szólamokkal ellentétben még az ideológiailag leginkább motivált egységek sem tartanak ki az utolsó emberig, és Kijev sem sietett a segítségükre. Ennek pedig messzeható következményei lesznek, amelyek elsőként Donbasszban éreztetik hatását, ahol egyes Szeverodonyeck környéki egységek egyenesen megtagadják a parancsok teljesítését.

A Szeverodonyeck védelmében résztvevő 115. dandár 3. zászlóaljához tartozó katonák felhívást intéznek Zelenszkij elnökhöz és Zaluzsnij főparancsnokhoz. A katonák a rossz körülményekre és az utánpótlás hiányára hivatkozva megtagadják a további parancsok végrehajtását.

„A frontvonalak esetében ismét csak a hangsúly Délnyugat-Ukrajnára és a Donbassz tágabb térségére helyeződött”

Nagyobb harci eseményekkel továbbra sem szolgálhatunk a Nyikolajev és Herszon környéki frontokról, azokat jelenleg is a helyi jelentőségű pozícióharcok jellemzik. Úgy tűnik, a korábban beharangozott ellentámadás ismét elmaradt, tovább folytatódik a hadászati szünet. Mindkét oldal erőit a donbasszi összecsapásokra összpontosítja. Annál inkább érdekesebbek viszont a területekkel kapcsolatos politikai kérdések, avagy hogyan válik egyre szorosabbra Herszon és Zaporozsje integrációja Oroszországgal. A herszoni katonai-civil adminisztráció vezetője, Vlagyimir Szaldo ismét nyomatékosította, hogy Herszon az Oroszországi Föderáció önálló szubjektumává fog válni a jövőben. Ennek részeként a közalkalmazottak bérének és nyugdíjak kifizetése immár rubelben történik, sőt az újonnan benyújtott költségvetés szintén rubel elszámolással készült. További érdekességet jelentett Marat Husznullin építésügyekért felelős miniszterelnök-helyettes melitopoli látogatása, aki úgy fogalmazott,

„a Zaporozsjei terület képes lesz működni egy barátságos orosz család tagjaként”

Avagy Moszkva mostanra immár világossá tette az ellenőrzése alatt álló régiók lakóinak, hogy idővel mind Oroszország részeivé fognak válni, és a Kreml kész a háborús károk helyreállítására. A háború kezdetén hiányolt stratégiai célok egyre jobban kezdenek körvonalazódni, még ha azt az orosz kormányzat nem is közli hivatalosan. Persze, a pontos menetrend mindenképp a harcok alakulásától függ.

 Hiszullin Melitopolban

„A Donbassz esetében Oroszország immár egyértelműen egy nagy bekerítés helyett több kisebb katlan kialakítását választotta”

Izjum térségében a frontvonal nagyjából változatlan, a következő taktikai cél Kurulka település elfoglalása, amellyel már ténylegesen elvágható lesz a Szlavjanszk-Kramatorszk agglomeráció közúti és vasúti összeköttetése. Ezzel szemben pár napos szünet után Liman térsége újból aktivizálódott. A támadó orosz erők munkáját nemcsak a település magaslati elhelyezkedése, de környékbeli fenyőerdők is nehezítik. Mindezek ellenére épp a Donyec folyó és a saját csapatok által felrobbantott átkelők következtében a területről nem lehetséges a visszavonulás semmilyen irányba. Becslések nagyjából 1000-1500 közé teszik a városban ragadt ukrán védelem létszámát, vélhetően rövid harcokat követően többségük megadja magát. Ezzel párhuzamosan a szomszédos Szeverodonyeckben a harcok immár a külső kerületekben zajlanak, folyamatosan felszámolva az ukrán védelmi vonalakat. A műveletekben az orosz és szakadár mellett csecsen erők is részt vesznek, helyi jelentések szerint egyszerre támadva északi, keleti és nyugati irányból.

A Liman környéki harcok állása 2022. május 20-án #moszkvater
A Liman környéki harcok állása 2022. május 20-án
Forrás:Telegram

„Popasznaja térségében viszont az ukrán védelem gyakorlatilag összeomlott, az orosz erők rohamtempóban nyomulnak előre”

Az orosz források által csak „popasznajai virágként” emlegetett kiszögellést az elmúlt napokban az orosz és szakadár csapatok a Wagner katonai magánvállalattal együtt drasztikusan kiszélesítették. Beérni látszik az korábbi időszak előkészítő munkája, mivel úgy tűnik az ukrán védelem az egyszerre három irányban zajló áttörések hatására nem tudja stabilizálni vonalait. Immár a Szeverodonyeck ellátásában kulcsfontosságú Szoledar-Liszicsanszk útvonal elérhetetlen az ukrán védelem számára, miután az orosz csapatok már Szoledar külső területein tartózkodnak. Moszkva gyakorlatilag a nehezített északi irány helyett délről kiindulva fejezi be a szeverodonyecki bekerítést, miközben a Popasznajahoz hasonlóan nyolc év alatt erőddé alakított Bahmut/Artyemovszk elfoglalása helyett inkább megkerüli azt. Ezzel párhuzamosan az említett autóút menti magaslatokat is elfoglalják az orosz csapatok, amivel tűz alatt tudják tartani az útvonalat.

A Popasznaja körüli front állása 2022. május 20-án #moszkvater
A Popasznaja körüli front állása 2022. május 20-án
Forrás:Telegram

„Ukrán Telegram csatornák számításai szerint öt kisebb katlan van kialakulóban a donbasszi front mentén”

Ezekben – a még lefelé kerekítő ukrán becslések szerint is – nagyjából 21 ezer főnyi ukrán haderő tartózkodhat a hozzájuk tartozó ismeretlen mennyiségű, ám jelentős haditechnikával együtt. A Szeverodonyeck-Liszicsanszk agglomeráció önmagában 12 ezer embert foglal magába, amelyet a Donyeck melletti Avgyejevka, Gorszkoje és Szvetlodarszk központú katlanok követnek 4, 3 és 2 ezer főnyi létszámukkal. Ennek fényében érthető, miért tartja a harcok szempontjából a területeket Kijev kulcsfontosságúnak, hisz a donbasszi főerők közel fele vagy harmada tartózkodhat az említett katlanokban. Ám a visszavonulás már késő, az erősítés pedig szinte lehetetlen. Túl kevés a rendelkezésre álló nehéztechnika, illetve azok jelentős részét más frontszakaszok kötik le. Arról nem is beszélve, hogy az erősítésként érkező egységek főképp a területvédelmi erők kötelékéből kerülnek ki, messze alulmúlva képzettségben és harcértékben a lehetséges katlanokban tartózkodókat. Egyszerűen öngyilkosság lenne ezeket az egységeket beküldeni a katlanok bezárulásának megakadályozására.

A lehetséges katlanok elhelyezkedése #moszkvater
A lehetséges katlanok elhelyezkedése
Forrás:Telegram

„Az észak-donbasszi harcok jellege a korábbiakhoz képest alapvetően nem változott, az orosz erők továbbra is inkább a lassú felőrlés taktikáját preferálják a gyors előrenyomuláshoz képest”

Ukrán jelentések szerint Moszkva a bekerítéssel párhuzamosan újabb erősítést vezényel a térségbe a műveletek felgyorsítása érdekében. Utóbbi főképp a tűzerő terén lehetővé teszi az egyre jelentősebb mennyiségi és minőségi fölény kibontakoztatását. Viszont az ukrán haderő még mindig képes érzékenyebb veszteségeket okozni az orosz csapatoknak, amelyhez – sajátosan a szovjet hagyományoknak megfelelően – leginkább a mobil tüzérségi eszközöket alkalmazza a környezeti adottságok maximális figyelembe vételével. Így történhetett például a pénteki napon egy nagyobb orosz veszteség a Popasznaja mellett fekvő Kamisevaha térségében, ahol ukrán csapatok – vélhetően drónról közvetített korrekció mellett – sikeresen csapást mértek a frissen elfoglalt vasútállomásra tartó lőszerszállító konvojra.

Az említett támadásról készült felvétel 

„A Harkov környéki ukrán offenzíva egyértelműen kifulladt, sőt orosz ellentámadásba fordult”

Bár a Donyec folyón történő átkelés továbbra sem tisztázott – érdekes módon épp egyes orosz oldalak számolnak be róla, míg az ukrán fél ezt nem említi – a rakéta- és légicsapások folytatódnak. Nem kizárt, hogy csupán felderítő és diverzáns csapatok jutottak át a Donyecen, ám ők nem tudtak érdemi hídfőt kialakítani a keleti parton. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint Protopopovkánál egy ukrán pontonhidat megsemmisítettek az orosz erők, míg értesülések szerint Kijev ismét az általunk már vizsgált Csepel térségében próbálkozik újabb átkeléssel. Ellenben Tyernovoje és Rubezsnoje – nem összekeverendő az ugyanilyen nevű szeverodonyecki elővárossal – ismét orosz ellenőrzés alatt áll, előbbi esetében az ukrán oldal is elismerte azt. Vélhetően az orosz ellentámadás oka nem az izjumi utánpótlási vonalak veszélyeztetése, hanem az orosz területek ellen megindult tüzérségi csapások lehettek. A frontvonal stabilizálását követően nem valószínű a térségben további orosz előrenyomulás a donbasszi harcok lezárultáig.

A frontvonal állása 2022. május 20-ra virradóan. A szaggatott vonal jelöli a korábbi frontot, míg a sötét piros az orosz ellentámadás utánit #moszkvater
A frontvonal állása 2022. május 20-ra virradóan. A szaggatott vonal jelöli a korábbi frontot, míg a sötét piros az orosz ellentámadás utánit
Forrás:Twitter

„A várakozásoknak megfelelően az ukrán kormányzat augusztus 31-ig meghosszabbította a mozgósítási időszakot és a hadiállapotot”

A lépés nem meglepő, hiszen minden egyes katonára szüksége van Kijevnek a túléléshez, ám indoklása már annál inkább. Az elnöki hivatal alkotmánybírósághoz delegált képviselője, Fjodor Venyiszlavszkij szerint ugyanis a hadiállapot kiterjesztése a leendő nyári ukrán ellentámadás előkészítését szolgálja. Ráadásul a mozgósítással együtt meglepő módon tízezres vagy akár nagyobb nagyságrendben is elveszthetik egyesek ukrán állampolgárságukat. Ugyanis a kormányzó párt által a napokban beterjesztett törvénytervezet szerint amennyiben katonakorú férfi megalapozott indoklás hiányában 30 napnál hosszabb ideig tartózkodik külföldön – Oroszországot külön kiemelve –, vagy megpróbál kibújni a behívóparancs alól, annak automatikusan elveszik ukrán állampolgársága. Míg a Nép Szolgája korábban „csupán” 10 év börtönbüntetéssel szankcionálta volna a behívót megtagadókat, ezt egy egyértelműen keményebb hozzáállás váltotta fel. Noha hadászati szempontból érthető, miért kívánja Kijev a lehető legnagyobb erőket mozgósítani, nem elképzelhetetlen, hogy pont ellentétes eredményt fog vele elérni. Avagy az eddig is csak részlegesen teljesített sorozás eredményei tovább romlanak.

„Viszont a hadsereg számára is kritikus fontosságú üzemanyag helyzet nem javul”

Bár Julia Szvirigyenko gazdaságfejlesztési miniszter korábban még május végére 350-360 ezer tonna üzemanyagot ígért az igények kielégítése céljából, abból eddig hivatalosan nagyjából 25 ezer tonna érkezését lehet biztosra venni Lengyelország irányából. Figyelembe véve, hogy Ukrajna napi üzemanyag felhasználása eléri a 13 ezer tonnát, a szállítandó mennyiség még két napra sem igazán elegendő. Az alapvetően üzemanyag hiánytól szenvedő Európától nehezen számíthat Kijev kielégítő segítségre, miközben saját finomító kapacitásai romokban, a tengeri útvonalak pedig blokkolva. A zatokai vasúti híd elleni szisztematikus orosz támadásokkal a Románia és Moldova irányából érkező szállítások hasonlóan drasztikusan lecsökkentek, Ukrajna egyedül Lengyelország, Szlovákia és Magyarország irányából juthat esetleg hozzá a szükséges mennyiség töredékéhez.

A Moldovából és Románia irányából érkező üzemanyag- és fegyverszállítások lehetséges útvonalai. Mint látszik Zatoka kilövésével egyedül Majaki térségében megoldott az átkelés az Odesszai terület déli és északi részei közt #moszkvater
A Moldovából és Románia irányából érkező üzemanyag- és fegyverszállítások lehetséges útvonalai. Mint látszik Zatoka kilövésével egyedül Majaki térségében megoldott az átkelés az Odesszai terület déli és északi részei közt
Forrás:Telegram

Az üzemanyag hiány egyre inkább kezdi érzékeltetni hatását a lakosság köreiben, amelyet csak rontani fog a hatósági árazás eltörlése. Míg egyesek Kijevben 9 órát várnak egy tankolásra, addig Zaporozsjéban a helyi sofőrök sztrájkba kezdtek.

„Ám Kijev nem csak az üzemanyagból, de a pénzből is kezd kifogyni”

A The Economist lapnak interjút adó Szerhij Marcsenko gazdasági miniszter szerint Ukrajnának elhúzódó háborúra kell készülnie Oroszországgal, amely költségvetési megszorításokat igényel. Marcsenko korábbi kijelentései alapján Kijevnek nagyjából 3-4 hónapra elegendő forrás áll rendelkezésre a működéshez, ezt követően azok kiapadnak. Viszont egyes régiókban – mint Zaporozsje ukrán ellenőrzésű területei vagy Lvov – a családtámogatási juttatások kifizetése már akadozik, sőt az állami vasúttársaság esetében is hallani lehet a fizetések csúszásáról.

„Természetesen vélhetően az elmúlt 8 évben folyamatosan, úgy most is Kijev nyugati partnerei fognak biztosítani pont annyi összeget, amely az ukrán állam működését épp fedezni fogja, ám megvan ennek a maga ára”

Elég csak az elszálló eladósodottság mellett egészen az ukrán gabonakészletek nyugatra szállításáig átgondolni a helyzetet. A lakosság türelme és forrásai pedig nem végesek, így a helyzet stagnálása vagy esetleges romlása esetén nem kizárt valamiféle társadalmi elégedetlenség felszínre bukkanása.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.