//Füstölővel és traktorral a vírus ellen
Luke Jerram, brit művész bristoli stúdiójában nézi üvegből készült legújabb alkotását, mely a Covid-19, koronavírust ábrázolja #moszkvater

Füstölővel és traktorral a vírus ellen

MEGOSZTÁS

Miközben a világ több kutatóintézetében is gőzerővel folyik a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztése és tesztelése, a politikusok is ellátják „okos” tanácsokkal a híveiket.

Luke Jerram, brit művész bristoli stúdiójában nézi üvegből készült legújabb alkotását, mely a Covid-19, koronavírust ábrázolja #moszkvater
Luke Jerram, brit művész bristoli stúdiójában nézi üvegből készült legújabb alkotását, mely a Covid-19, koronavírust ábrázolja
Fotó:EUROPRESS/AFP/Adrian Dennis

A világban immár több mint 215 ezren fertőződtek meg bizonyítottan a Covid-19 vírussal. A halálos áldozatok száma a 9 ezerhez közelít, ugyanakkor mintegy 85 ezren már meg is gyógyultak. Közben a világ vezető laboratóriumaiban lázasan dolgoznak a tudósok a koronavírus ellenszerén, mértékadó vélemények szerint azonban a járványt az idén még védőoltás nélkül kell átvészelnie a világnak.

„Nem véletlen tehát, hogy a komoly kutatások mellett egészen vad módszereket ajánlanak a betegség átvészelésére”

Legutóbb a japán Fujifilm Holdings részvényei kiütötték a 15,4 százalékos limitet arra a hírre, hogy sikeresen, klinikailag tesztelték a favipiravirt a koronavírus ellen, ez pedig az Avigan nevű influenzagyógyszernek az egyik hatóanyaga, amit a Fujifilm forgalmaz. A kísérleteket 80 koronavírusos betegen végeztek el Sencsenben, illetve 120 betegen Vuhanban, az eredmények szerint minden esetben jelentősen csökkentették a páciensek felépülési idejét.

Elkezdődött az Egyesült Államokban kifejlesztett kísérleti koronavírus-vakcina tesztelésére szolgáló klinikai vizsgálat is. A kísérleti tesztben, amelyben 45 egészséges fiatal vesz részt, kísérleti adagot kapnak az alanyok a vakcina lehetséges mellékhatásainak feltérképezésére, de valójában nem fertőződnek meg a Covid-19 vírussal. Az Egyesült Államokban a Nemzeti Egészségügyi Intézetek finanszírozzák a kísérletet, amely jelenleg zajlik Seattle-ben.

„A kormány közegészségügyi tisztviselője szerint egy esetleges oltás teljes forgalomba helyezése egy évtől 18 hónapig is eltarthat az eredmények függvényében”

Trump azonban ezt láthatóan nem nagyon tudja kivárni, ezért egy német cég fejlesztését akarta megütközést keltve lenyúlni. A tübingeni cég, a CureVac ugyanis nagy erőkkel dolgozik egyébként az állami tulajdonú Paul Ehrlich Intézettel dolgozik az oltóanyag kifejlesztésén. Az Egyesült Államok több pénzt ígérve megpróbálta elcsábítani a kutatókat, illetve kizárólagos jogokat akart szerezni az oltóanyagra. A Die Welt információi szerint

„Trump egymilliárd dollárt ajánlhatott az oltóanyagért, amit a német kormány problematikusnak tart”

Ezt a sort még folytathatnánk, hiszen a világban három tucatnyi helyen folynak kutatások. Köztük a a novoszibirszki székhelyű állami virológiai és biotechnológiai Vektor Intézetben, ahol az orosz tudósok már állatokon tesztelnek több vakcina-prototípust. A z intézet júniusban fog bemutatni egy vagy két olyan készítményt, amely a tesztelés során a legjobb eredményeket mutatta.

Osztogatnak „tanácsokat” a politikusok is. Mindenek előtt a pániktól óvott a csecsen elnök, és nyugalomra intette népét. „Keverj össze citromot mézzel és vízzel, azt kell inni – akkor a vírus nem fog téged elérni. Egyél fokhagymát! – ajánlotta az immunrendszer megerősítésére.

„A türkmén elnök az ajánlja, hogy gyógyfüvekkel füstöljék az lakosságot és a helyiségeket is”

Gurbanguly Berdimuhammedov azért arra is adott utasítást, hogy fertőtlenítsék az állami intézményeket. Az ország egészségügyi minisztere a kormány ülésén az elnök gyógyfüvekről szóló könyvét hozta indoklásul a füstölés hatékonyságára.

Másképpen, de a természet gyógyító hatásáról beszélt egy tévéműsorban a belarusz elnök is. Alekszandr Lukasenko szerint a vidéki élet, a traktorozás, a mezőgazdasági munka segíthet ilyenkor. „A traktor és a földek mindenkit meggyógyítanak” – mondta a kolhozelnökből lett államfő, aki még megjegyezte, hogy napi 100 gramm vodka is fertőtlenít, a gőzt pedig a meleg miatt nem bírja a vírus. A vodkára és a fokhagymára esküszik az ukrán egészségügyi miniszter is, a kárpátaljai Polena pravoszláv pópája pedig folyamatos harangzúgás mellett szentelt vízzel hintette be a település utcáit. Körmenettel „harcoltak” a vírus ellen több moszkvai templomban is, miközben Szent János ereklyéjét Szentpéterváron a kazanyi székesegyházban néhány nap alatt 70 ezren látták. Igaz, közben fertőtlenítővel folyamatosan letörölték.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.