//Ezeket a fesztiválokat érdemes elcsípni idén Közép-Európában #2
Untold #moszkvater

Ezeket a fesztiválokat érdemes elcsípni idén Közép-Európában #2

MEGOSZTÁS

Elindult az idei fesztiválszezon, s első ajánlónk után itt a második kör arról, hogy melyik közép-európai zenei mustrára érdemes idén ellátogatnia annak, aki nem csak itthon akar elmerülni a jó koncertekben

Untold #moszkvater
Forrás:Untold

Csokorba szedjük, melyik fesztiválra érdemes elkukkantani a régióban. Mivel Közép-Európa egyértelműen egyre jobb fesztiválügyileg is, ezért kiválasztottunk mintegy egy tucat nyári zenei mustrá, amelyre érdemes ellátogatni az idén. (Az első bontást ITT lehet megnézni!)

A fesztiválok között van nagyobb, egészen családias, vagy épp egy-egy zenei stílusra épülő tematikus rendezvény is. Jöjjön tehát a második kör, s hogy még könnyebb legyen a döntés, mindegyik fesztiválnál összeszedtük a fontosabb paramétereket a jegyáraktól az odajutáson át az Arbnb-s szállásárakig. (Az autós, a távolsági buszos és a repülős lehetőségeket Budapesttől számítva adjuk meg!)

 

Exit (SRB): július 12-15, Újvidék

Az újvidéki fesztivál 2000 óta kerül megrendezésre, és a lassan eltelt két évtized alatt az egyik legjobb kis régiós zenei rendezvénnyé nőtte ki magát, számos díjat bezsebelt már. Menőségének egyik oka a helyszínválasztás, ugyanis az egész fesztivált a még IV. Béla idején alapított (majd a törökök által 1526-ban elfoglalt, mai formáját a XVII. század legvégétől, a Habsburgok alatt, a török háborúkat követően elnyerő) Péterváradi erődben tartják. Tényleg elég illusztris helyszín, ugyanakkor páran korholtak is már korábban épp emiatt, mondván, elég gáz, hogy fesztiválozóknak engednek át egy ilyen kulturális létesítményt.

De lényeg, a lényeg, az Exit valóban a térség egyik legvibrálóbb nagyfesztiválja, amin eddig mintegy 2,5 millióan vettek részt. S mint ilyen, a fellépők nem igen különböznek a nagyobb magyarországi társaitól – idén például előveszik a szarkofágjából David Guettát, vagy a még mindig szemtelenül fiatal Martin Garrixot. De lesz még Adam Beyer, Richie Hawtin vagy épp Nina Kraviz, hogy az elektronikus vonal örüljön. Ahogy az Asian Dub Foundation és Dog Eat Dog is turnézik majd. Viszont, érkezik például az új generációs minimal techno orosz üdvöskéje, Nyikita Zabelin is.

Az Exitre ugyanakkor elsősorban a jó hangulatért érdemes menni, s nem utolsósorban a földrajzi közelség mellett a magyarnál kellemesebb belépők is erős csáberővel bírnak.

 

HASZNOS TUDNIVALÓK:

Jegyárak > 4 napos bérlet: 21500 Ft • Napijegy: 8300 Ft • Kempingbérlet: 8900 Ft ► Jegyek ITT!

Fesztivál-honlap: [https://www.exitfest.org/en]

Facebook: [https://www.facebook.com/exit.festival]

Instagram: [http://instagram.com/exitfestival]

Autóval: Talán ide a leggyorsabb lejutni, mindössze 290 kilométer és nagyjából (a határátlépést nem számítva) bő egy óra alatt le lehet jutni! ► Teljes útitervért IDE érdemes kattintani!

Busszal: Egy út 8000 Ft körül van ► A menetrend pedig ITT érhető el!

Vonattal: MÁV-val lényegesen olcsóbban kijöhet a dolog, egy oda-vissza út 20€ (~ 6400 Ft) ► Információkért IDE érdemes kattintani!

Közeli szállásárak (Arbnb): Elég széles a választék, egy ágyikót akár 4000 Ft/éj körüli árért is lehet találni.

 

Colours of Ostrava (CZ): július 18-21, Ostrava

Közép-Európa egyik legnagyobb szabású fesztiváljaként hirdetik, egyúttal kiemelve a zenei műfajok sokszínűségét. S való igaz, rápislantva a fellépőkre, változatos a kép, de a felhozatal inkább a könnyedebb, poposabb, lelazulósabb műfajok kedvelőinek szívét dobogtatja meg. Már csak azért is, mert fellép az egyik nagy kedvencem, a London Grammar!!! De persze jön még a Pharrell Williamsszel, Chad Hugóval és Shay Haley-vel felálló N.E.R.D., ahogy itt is meg lehet majd csodálni a 21 éves norvég énekesnőt, a dalaival megannyi filmben, sorozatban és számítógépes játékban feltűnő, Oasis-slágert is feldolgozó Aurorát, vagy épp a lodzi kötődésű triót, a KAMP!-ot.

A fesztivált korábban az ostravai-sziléziai kastély területén rendezték meg, hogy onnan egy elég komoly huszárvágással egy elhagyatott volt szocialista gyárnegyedbe helyezzék. A Dolní Vítkovice névre hallgató ipartelepen bányák, fémmegmunkáló üzemek voltak.

 

HASZNOS TUDNIVALÓK:

Jegyárak > Érdemes bérletet váltani, mert a napijegyek elég drágák! • 4 napos bérlet: 122 € (~ 39000 Ft) • Napijegy: 81,22 € (~ 25990 Ft) ► A jegyek ITT érhetőek el!

Fesztivál-honlap: [https://www.colours.cz]

Facebook: [https://www.facebook.com/colours.of.ostrava]

Instagram: [https://www.instagram.com/colours_cz]

Autóval: Kocsival a 487 kilométeres táv szűk öt óra alatt elérhető. ► Útitervért IDE érdemes kattintani!

Busszal: Jegyek egy útra 6-12 ezer Ft között mozognak. ► Menetrendért katt IDE!

Közeli szállásárak (Arbnb): Szállás akad, olyan 7000 Ft/éj körül már lehet találni.

 

Electric Castle Festival (RO): július 18-22, Kolozsvár

Az elmúlt években Kolozsvár a nagyipari veretés igazi mekkája lett. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy két héten belül két gigafesztivált is tartanak majd a kincses városban. Az első lesz ezek közül az Electric Castle, amely inkább egy klasszikus értelembe vett fesztivál a gitárzenétől az elektróig. Az immár hatodik alkalommal megrendezésre kerülő mustra menősége ugyancsak a helyszínében leledzik, ugyanis nem illusztrisabb terepen zajlik, mint a bonchidai Bánffy-kastélyban. (A birtok mintegy hatszáz évig volt a nemesi család birtokában, a kastélyt pedig 1668-ban Bánffy Dénes kezdte el építtetni.)

Ami a fellépőket illeti, sok magyar fesztiválon is elérhető előadó jön ide is, viszont itt is lesz London Grammar! Ahogy koncertezik még Little Boots, a Nothing But Thieves, az Icona Pop, vagy épp a The Horrors. Viszont nagyon jó hír, hogy elég masszív kis magyar kontingens is képviselteti majd magát az ötnapos rendezvényen. Így pénteken lesz Halott Pénz, Middlemist Red, míg szombaton a Fran Palermo érkezik majd, akik után az a holland rockzenekar, a Kensington következik, akik az elmúlt években hozzánk is hazajárnak.

 

HASZNOS TUDNIVALÓK:

Jegyárak > Elég sok a variáció, érdemes átböngészni • Legolcsóbb bérlet: 118 € (~ 38000 Ft) • Napijegy 32-41 € (~ 10300-13100 Ft) ► Jegyekért IDE érdemes kattintani!

Fesztivál-honlap: [https://electriccastle.ro]

Facebook: [https://www.facebook.com/ElectricCastle]

Instagram: [https://www.instagram.com/electriccastle]

Autóval: A nagyjából 470 kilométeres utat 6-7 óra alatt lehet levezetni. ► Útitervért IDE érdemes kattintani!

Busszal: Egy út 5-7 ezer Ft között mozog. ► Menetrendért katt IDE!

Vonattal: Aki szeretne, a MÁV is elvisz Kolozsvárra, egy oda-vissza jegy pedig 36 € kerül. ► Részletes menetrend, információk ITT!

Közeli szállásárak (Arbnb): Ágyak már akár 3500 Ft/éjtől.

 

Untold Festival (RO): augusztus 2-6, Kolozsvár

Még csak a negyedik jön, de pár ismerősöm szerint az Untold jobb veretés, mint a Balaton Sound. Hogy valóban így van-e azt nem tudom, viszont az biztos, elég masszív a felhozatal. Ebből a szempontból kb. semmi különbség sincs a jövő héten kezdődő Balaton-parti VIP-parádé, és a kolozsvári fociarénába szervezett társa között. A kemény elektró-hangulat azonban garantált.

Aki pedig akar, itt is beszerezheti az idei Prodigy vagy épp Dub FX adagját, bár mondjuk a Black Eyed Peas azért komolyabb falatnak ígérkezik. A mindenhol elérhető nagy DJ-k mellett viszont The Asteroids Galaxy Tour zenekarával fellép a cuncipop dán királynője, Mette Lindberg, de a ködből ismét előlép egy rég nem látott matuzsálem, ATB is. Szóval, aki egy hónap után hasonló méretekben ismét szeretne egyet veretni a Sound után, nosza, irány Kolozsvár!

 

HASZNOS TUDNIVALÓK:

Jegyárak > Itt is van több opció • Bérlet: 549 lej + adó (~ 38500 Ft + adó) • VIP-bérlet: 1100 lej + adó (~ 77100 Ft + adó) • Napijegy: 225/275 lej + adó (~ 15800-19300 Ft + adó) ► Jegyvásárlás ITT!

Fesztivál-honlap: [https://untold.com/en]

Facebook: [https://www.facebook.com/UNTOLDFestival]

Instagram: [https://www.instagram.com/untoldfestival]

Autóval: A nagyjából 470 kilométeres utat 6-7 óra alatt lehet levezetni. ► Útitervért IDE érdemes kattintani!

Busszal: Egy út 5-7 ezer Ft között mozog, de érdemes figyelni, mert van horrordrága jegy is! ► Menetrendért katt IDE!

Vonattal: Aki szeretne, a MÁV augusztusban is elvisz Kolozsvárra, egy oda-vissza jegy pedig 36 € kerül. ► Részletes menetrend, információk ITT!

Közeli szállásárak (Arbnb): Az Untoldra kicsit megdrágulnak az árak, de IDE kattintva érdemes alaposan körbenézni!

MEGOSZTÁS

1980-ban született újságíró, a Magyar Hang hetilap alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: Kelet-Európa történelme, régészet, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.