//Ezeket a fesztiválokat érdemes elcsípni idén Közép-Európában #1
Open'er fesztivál

Ezeket a fesztiválokat érdemes elcsípni idén Közép-Európában #1

MEGOSZTÁS

Noha tudjuk, Magyarország mára valódi nyári fesztivál nagyhatalommá vált, s nyugodtan fesztokráciára változtathatnánk az államformánk, mert nincs olyan falu, amelyiknek ne lenne egy mulatósnál immár talán picit több (hakni) zenei mustrája. Ahogy anélkül meg nem lehet város, a város, hogy egyszer legalább ne lépett volna fel ott a Prodigy. Mindezek ellenére, azért bizony van élet az itthon elérhető rock and rollon túl is. S szerencsére nem kell már Nyugat-Európáig utazni azért, ha az olyan gigafesztiválok, mint a VOLT, a Balaton Sound vagy épp a Sziget felhozatala mellett el akarunk csípni más, nálunk épp nem elérhető, viszont menő bandákat vagy nemzetközileg szétrajongott előadókat.

 

Open'er fesztivál
Open’er fesztivál
Fotó: Michal Jaskolski / Flickr

 

Közép-Európa egyértelműen egyre jobb fesztiválügyileg is. Épp ezért – három egymást követő cikkre bontva – csokorba szedünk mintegy egy tucat nyári zenei mustrát a régióban, amelyre érdemes ellátogatni az idén, már csak azért is, hogy egyúttal körbeszaglásszunk a környéken is. A kiválasztott fesztiválok között lesz nagyobb, egészen családias, vagy épp egy-egy zenei stílusra épülő tematikus rendezvény is.

Itt jön tehát az első csokor, s hogy még könnyebb legyen a döntés, mindegyik fesztiválnál összeszedtük a fontosabb paramétereket a jegyáraktól az odajutáson át az Arbnb-s szállásárakig. (Az autós, a távolsági buszos és a repülős lehetőségeket Budapesttől számítva adjuk meg!)

 

Aerodrome (CZ): június 28-30, Panenský Týnec

A becses nevén Aerodrome Fest in the Sky egy Prágától északra fekvő falu mellett kerül megrendezésre. S miközben Panenský Týnec mindössze 370 lakossal bír, addig a rendezvényt sok szempontból nyugodtan nevezhetjük a cseh Szigetnek. Végigböngészve a fellépőket, sokukat már Magyarországon is láthattuk, vagy épp idén nálunk is fellépnek – így Lana Del Rey a Szigetre, a The Kills a VOLT-ra is jön, de Wiz Khalifa, Macklemore, a Limp Bizkit, a Parkway Drive, a MØ, a Chvrches, a Bullet for My Valentine, a Nothing But Thieves vagy a Skindred fellépései nekünk is ismerősek. Viszont nagyon komoly fanatikusnak hívószó lehet a Nine Inch Nails. Azt pedig külön jó látni, hogy a főfellépők között igen előkelő helyre verekedte már be magát Észtország jelenlegi elsőszámú zeneipari exportelőadója, az elmebeteg színpadi előadásairól, és elborult számairól ismert TOMM¥ €A$H! (Akit személy szerint már csak elmebaja miatt is nagyon csípek!)

Ami a jegyárakat illeti, nos, a fesztivál ebben is felveszi a versenyt a Szigettel, a napijegy tán még egy paraszthajszállal drágább is, viszont a háromnapos belépő teljesen komfortárban mozog. Noha külcsínben nagyon hasonló a mi zászlóshajónkhoz, ha mégis valaki az orosz foci vb közepén Prágában csatangol, és szeretné megnézni Trent Reznorékat, nagyon megéri kinéznie!

HASZNOS TUDNIVALÓK:

Jegyárak ► Bérlet: 139€ (~ 44500 Ft) • Napijegy: 79€ (~ 25300 Ft) • VIP-bérlet: 299€ (~ 95700 Ft)

Fesztivál-honlap: [https://aerodrome.cz/en/]

Facebook: [https://www.facebook.com/aerodrome.festival/]

Instagram: [https://www.instagram.com/aerodromefest/]

Autóval: 581 kilométer szinte végig autópályán, nagyjából 6 óra. ► Teljes útitervért IDE érdemes kattintani!

Busszal: Oda-vissza kb. 10-18 ezer (az ár a járatfoglalástól függ!) ► Buszmenetrend a fesztivál alatt ITT érhető el!

Repülővel: A távolsághoz és az egyéb utazási lehetőségekhez képest picit borsos, a legolcsóbb jegy most 37 800 Ft Prágába! ► Elérhető járatokért IDE érdemes kattintani!

Prágából tömegközlekedéssel: busz, vonat, taxi ITT érhető el!

De a fesztivál honlapja szerint a bérleteseket ingyen viszik ki Prágából!

Közeli szállásárak (Arbnb): A közelben nem túl nagy a választék, de aki kocsival lesz, érdemes körbenéznie, nagyjából 4-10 ezer Ft/fő körül mozognak az árak. ► Lehetséges szállások listájáért IDE érdemes kattintani!

 

Open’er (PL): július 4-7, Gdynia

Ha az előbb a „cseh” Szigetről beszéltünk, egyből itt a lengyel társa, az Open’er. A 2002-ben Varsóból indult, 2009-2010-ben a legjobb európai nagyfesztivál díját is elhódító mustrát már a második évad óta a Gdansk, valamint a „Balti Siófok”, Sopot vonzáskörzetében, attól egy picit északra fekvő Gdyniában rendezik. Az észak-pomerniai halászfalu csak az első világháború után kezdett el rohamtempóban fejlődni, ma leginkább pihenőövezet megannyi lelazulási lehetőséggel.

Ebben a miliőben robban minden évben az Open’er, ahol szintén sok olyan nemzetközi fellépő jön az idén is, akiket mi is láthattunk már. Így a korábban a VOLT-on elég lagymatagul muzsikáló Arctic Monkeys, a popikon, Bruno Mars, a Chvrches, a Prodigy mellett Magyarországot lassan víkendtelekként belakó Depeche Mode, a nálunk szintén mostanság sokat pattogó Gorillaz, a Massive Attack, az itt is fellépő MØ, az ausztrál fenomén, Nick Cave & The Bad Seeds, vagy épp a Years & Years is terítéken lesz. Viszont, láthatunk pár olyan izgalmas produkciót, amit mostanság itthon nem igen. Itt zenél például a brit közszolgálati BBC új fiatal tehetségeket kutató Music Sound sorozatának idei nyertese, a mindössze 21 éves norvég Sigrid. De játszik még a Rebecca MacIntyre énekesnővel pörgő brit csapat, a Marmozets, amelynek Knowing What You Know Now című idei lemeze egy remek torzított utazás a nyers hangok világába.

S hogy ne feledkezzünk meg a régiós nagymenőkről, itt is játszik majd Lengyelország talán legizgalmasabb pszichedelikus popduója, a Coals, de fellép a lodzi kötődésű trió, a KAMP!, valamint a krakkói eklektikus női csapat, a komolyzenei alapokat poppal vegyítő Lor.

Amiért egyértelműen érdemes meglesni a fesztivált, az a balti-tengeri helyszín, no meg a tágabb környék megannyi izgi lehetősége miatt se utolsó.

HASZNOS TUDNIVALÓK:

Jegyárak ► Négynapos bérlet: 619 zloty (~ 46700 Ft) – kempingjeggyel 699 zloty (~ 52700 Ft) • Hétvégi bérlet (péntek-szombat): 419 zloty (~ 31600 Ft) – kempingjeggyel: 479 zloty (~ 36000 Ft) • Napijegy: 259 zloty (~ 19600 Ft)

Fesztivál-honlap: [https://opener.pl/]

Facebook: [https://www.facebook.com/openerfestival/]

Instagram: [https://www.instagram.com/opener_festival/]

Autóval: Picit húzós, de aki érez magában egy kis vállalkozó kedvet, az 1120 kilométert mintegy 11 óra alatt abszolválni lehet! ► Teljes útitervért IDE érdemes kattintani!

Busszal: Nem túl kényelmes, mert nincs közvetlen járat Budapestről! Akit nem zavarnak az átszállások, sakkozhat.

Repülővel: Kissé drága, a legolcsóbb jegy 58 ezer körül mozog, de a leggyorsabb út 72 ezerbe kerül. ► Elérhető járatokért IDE érdemes kattintani!

Tömegközlekedéssel Gdanskból: Ha elérünk Gdanskig, onnan kb. fél óra alatt vonattal és busszal is elérhető a fesztivál bő ezer forintból. ► Menetrendek a fesztivál alatt ITT érhetőek el!

Közeli szállásárak (Arbnb): Főleg teljes apartmanok kiadók, ahol nagyjából 10 ezer Ft/főre jön ki egy éjszaka. ► Lehetséges szállások listájáért IDE érdemes kattintani!

 

Pohoda (SK): július 5-7, Trencsén

Jó pár magyar fesztiválszervező barátom szerint a Pohoda „A” fesztivál, így nagybetűvel. A trencséni repülőtéren megrendezésre kerülő három napos mustra egyvelege egy nagyipari és egy szakmai, a szofisztikáltabb vagy épp az új, ám ismeretlenebb fellépőket felvonultató fesztiválnak. A dicséretek között is sokan a remek hangulatot emelik ki. És tényleg, ez a megállapítás sok szempontból igaz. Az először 1997-ben megrendezett mustra mára Szlovákia legnagyobb zenei eseményévé vált, viszont nincs óriási tömeg, a szervezők nyolc éve 30 ezer fő körül maximálták a résztvevők létszámát. A fellépők névsora ugyanakkor igen változatos, és sok szempontból kísérletező, épp ezért mindenképp csettintésre méltó. Idén többek között fellép a már-már nosztalgikus érzéseket keltő The Chemical Brothers mellett Jamie Cullum, az izlandi GusGus, az amerikai St. Vincent, a 21 éves norvég énekesnő, a dalaival megannyi filmben, sorozatban és számítógépes játékban feltűnő, Oasis-slágert is feldolgozó Aurora, vagy a kaliforniai látomásos elektro-pop duó, a Tune-Yards. De aki nem akar Lengyelországig utazni, az a Pohodán is megnézheti a Coals szuggesztív koncertjét.

Ami a hazai felhozatalt illeti, a fesztiválon sok izgalmas szlovák zenei formáció feltűnik majd. Így el lehet majd csípni a villámkarrierrel szárnyaló pozsonyi Tolstoys legénységét, de érkezik majd a látomásos gitárzenében utazó, ugyancsak pozsonyi Nvmeri trió. Összesen amúgy mintegy ötven hazai zenekart lehet meglesni, Magyarországról viszont, sajnos, egy előadó, a Gosheven lép majd fel.

A fesztivál kétségkívül legkomolyabb vonzereje, hogy a legközelebbi olyan rendezvény, ahol rengeteg új, izgalmas, ugyanakkor még esetleg kevéssé ismert, viszont minden bizonnyal biztató karrier előtt álló formációt nézhet meg az ember, mindezt ráadásul emberi árakon.

HASZNOS TUDNIVALÓK:

Jegyárak ► Bérlet, kempinggel: 99€ (~ 32000 Ft) – a helyszínen: 119€ (~ 38000 Ft) • Napijegy nincs feltűntetve, viszont van egy közös akciójuk az augusztus 3 és 5 között katowicei OFF Fesztivállal (amiről szintén írunk majd): a két rendezvényre ugyanis 155€ (~ 49600 Ft) a közös bérlet!

Fesztivál-honlap: [https://www.pohodafestival.sk/en]

Facebook: [https://www.facebook.com/pohoda.festival/]

Instagram: [https://www.instagram.com/pohodafestival]

Autóval: 260 kilométer, nagyjából bő három óra. ► Teljes útitervért IDE érdemes kattintani!

Busszal: Tömegközlekedéssel se horror, el kell buszozni Pozsonyig, netán Kassáig. Rengeteg busz megy naponta! ITT érdemes menetrendet nézni! Nagyjából 10 ezer forintból kijön egy oda-vissza út.

Vonattal: Pozsonytól pedig vonattal 8,9€ (~ 2850 Ft) a fesztiválig! De, aki Kassa felől közelít, onnan a vonatút 12,9€ (~ 4130 Ft). Vonatjegyek ITT érhetőek el!

Közeli szállásárak (Arbnb): Közvetlenül a fesztivál környékén nem igen, legfeljebb a vonzáskörzetben lehet találni pár szállást, de az árak nagyon hektikusak. ► Lehetséges szállások listájáért IDE érdemes kattintani!

 

Fresh Island (CRO): július 10-12, Pag szigete

A horvátországi Pag szigete valóságos fesztiválparadicsom lett az elmúlt években, se szeri, se száma a nyári zenei mustráknak arrafelé. A felhozatal pedig leginkább elektronikus tartományban mozog, nem csoda, adott hozzá a tengerpart. Idén is egymást érik a potméterhuszárokkal teletűzdelt rendezvények a szigeten, ám a DJ-k végtelen áradatában kifejezetten izgalmas a Fresh Island, amely a rap, a hiphop és az r’n’b műfaji hármasban utazik. Itt ugyanis egy tematikus fesztiválról van szó, amelyet nem is olyan rég, 2012-ben tartottak meg először.

A Zrće-parton ráadásul július 7 és 9 között már indul a buli, ami még 13-án is tartogat majd egy levezető partit. Ami a fellépőket illeti, Wiz Khalifa itt is tiszteletét teszi, de érkezik Lil Pump, vagy épp a nulladik nap, 9-én Ty Dolla $ign.

A fesztivál bukéja, hogy kifejezetten a hiphop galaxisára fókuszál. Így aki a tengerparti strandhangulatot szereti megfejelni némi rappel, elég kézenfekvő lehetőségnek tűnik. Arról nem beszélve, hogy mindennel együtt a buli egy egész hétig pörög majd!

HASZNOS TUDNIVALÓK:

Jegyárak ► Háromnapos bérlet: 159€ (~ 51000 Ft) • VIP-bérlet: 359€ (~ 115000 Ft) • Partihajó-jegyek: 32€ (~ 10000 Ft) – minden jegyre ezen felül foglalási illetéket is számolnak! A különféle elő- és utóbulikra pedig helyszínenként kell külön belépőket venni! Jegyeket IDE kattintva lehet vásárolni!

Fesztivál-honlap: [https://www.fresh-island.org/]

Facebook: [https://www.facebook.com/FreshIslandFestival/]

Instagram: [https://www.instagram.com/freshislandfest]

Autóval: Végigcsorgunk a horvát autópályán, 560-620 kilométer, útvonaltól függ. Érdemes figyelni az autópályadíjakra, ami borsosabb falat, mint nálunk. Nagyjából egyébként 7-8 óra kocsival.

Busszal: Sajnos ide lejutni busszal komoly túlélőhajlamot kíván, bár elvileg egy út akár 11 ezer forintból és tíz órából kijöhet! Lehetséges menetrendért IDE érdemes kattintani!

Közeli szállásárak (Arbnb): Akad jó pár lehetőség, s nagyjából egy főre akár 5 ezer forintból is kijöhet egy éjszaka! ► Lehetséges szállások listája ITT érhető el!

CÍMKÉK:
MEGOSZTÁS

1980-ban született újságíró, a Magyar Hang hetilap alapító munkatársa, valamint a magyar zenekarokkal foglalkozó Ígéretes titánok blog alapító főszerkesztője. Korábban, 2008-tól tíz éven át a megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap újságírója, szerkesztője, nyolc évig a külpolitikai-, majd a kultúra rovat munkatársa. Érdeklődési témakörei: Kelet-Európa történelme, régészet, kiberbiztonság, csúcstechnológiai trendek és underground zene.