//Cseh rémálom
Tüntetők a cseh kormány víruselleni védekezés miatt bevezetett korlátozásai miatt tiltakoznak Prágában 2020. október 28-án #moszkvater

Cseh rémálom

MEGOSZTÁS

Csehország vezeti népességarányosan a fertőzések és a halálozások száma tekintetében az európai listát. Az országban november 20-ig hosszabbították meg a szükségállapotot, az egészségügyi rendszer a kapacitásai végén mozog. A csehek abban reménykednek, hogy a járvány most tetőzött, és innen már jobb lesz.

Tüntetők a cseh kormány víruselleni védekezés miatt bevezetett korlátozásai miatt tiltakoznak Prágában 2020. október 28-án #moszkvater
Tüntetők a cseh kormány víruselleni védekezés miatt bevezetett korlátozásai miatt tiltakoznak Prágában 2020. október 28-án
Fotó:EUROPRESS/Michal Cizek/AFP

Az elmúlt hetet nézve Csehország ugrott az élre Európában a 100 ezer lakosra kivetített koronavírus halálozások tekintetében. A megbetegedéseket figyelemmel kísérő európai központ (ECDC) adatai alapján ez a szám 11,02. Csehország ezzel megelőzte Andorrát ((7,88), Belgiumot (6,81),Örményországot ((6,19) és Montenegrót (6,11). Az járvány kezdetétől tekintve azért nem ilyen rossz a helyzet, hiszen ezt az európai listát Belgium vezeti (10,11), míg Csehország mutatója „csupán” 3,2. Igaz, ez is duplája, illetve másfélszerese a lengyel vagy magyar mutatónak. Az elmúlt hét folyamán 1174-en haltak meg a COVID-19 következtében. A járvány kezdetétől 335 102 fertőzést regisztráltak, és 3551 beteg hunyt el.

„Tíz napja már száz felett van a napi halálesetek száma Csehországban”

Tovább emelkedett a kórházban kezeltek száma is. Jelenleg közel 8 ezren szorulnak kórházi kezelésre, közülük több mint ezer beteg állapota súlyos.  Az új igazolt fertőzöttek száma 13 605-tel emelkedett, ami 1650-nel kevesebb, mint egy hete. A legmagasabb napi esetszámot, 15 663 új igazolt fertőzöttet, kedden mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. Ez arra enged következtetni, hogy a fertőzések száma talán elérte a tetőpontot. Mint tudósításában az MTI megjegyzi, az igazolt új fertőzések aránya az utóbbi napokban 32-33 százalék felett mozgott, amit az orvosok magasnak tartanak.

„A napi tesztek száma az utóbbi hetekben 35 és 45 ezer között mozog”

Az egészségügyi rendszer teljesen kifeszült, hiszen ilyen kihívással még soha nem szembesült. Naponta több mint 1000 egészségügyi dolgozó betegszik meg, ami egy 10 milliós országban nagyon sok. A cseh orvosi kamara és az egészségügyi miniszter felszólította a külföldön élő cseh orvosokat, hogy térjenek haza, segítsenek a vírus elleni küzdelemben. Az orvostanhallgatók és az orvosi képzettséggel rendelkező személyeket is erre ösztönzik, és több mint ezer, a pályát elhagyott szakképzett ápolónő fel is ajánlotta, hogy visszajön segíteni.

„A Cseh Köztársaság egészségügyi rendszere már összeomlott, mert a kórházak – néhány kivételtől eltekintve – nem képesek hosszú távú ellátást nyújtani a nem Covid-betegek számára”

– mondta a CNN-nek Jirí Vihnal, a Kyjov kórház sürgősségi osztályának vezetője. Az országban október 5. óta szükségállapot van érvényben, amit most november 20-ig meghosszabbítottak. Ezen idő alatt korlátozva van a kiskereskedelem, a szolgáltatások egész sora és a szabad mozgás is.

„Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező, bezártak a vendéglők, az iskolák áttértek a távoktatásra, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények”

Egy kormányrendelet értelmében este kilenc órától reggel ötig a csehek nem hagyhatják el lakhelyüket, ez alól néhány kivétel van, például a munkahelyre való utazás vagy egészségügyi probléma. A kutyák sétáltatása közben is legfeljebb 500 méterre lehet eltávolodni a lakhelytől.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.