//Zseniális horvátok, borzasztó argentinok
Luka Modric ünnepel társaival Nyizsnij-Novgorodban, miután 3-0-ra legyőzték Argentína válogatottját #moszkvater

Zseniális horvátok, borzasztó argentinok

MEGOSZTÁS

Lenyűgözte a világot Modricék mindent elsöprő, lendületes játéka

Luka Modric ünnepel társaival Nyizsnij-Novgorodban, miután 3-0-ra legyőzték Argentína válogatottját #moszkvater
Luka Modric ünnepel társaival Nyizsnij-Novgorodban, miután 3-0-ra legyőzték Argentína válogatottját
Fotó:EUROPRESS/AFP/Johannes EISELE

Horvátország második csoportmeccsén, Argentína ellen is győzni tudott, így bejutott a nyolcaddöntőbe az oroszországi világbajnokságon. A balkáni válogatott remek teljesítménye főleg a horvát sajtót nyűgözte le, a Nyugat inkább Lionel Messiék lebőgésére hegyezték ki a cikkeket.

A horvát sajtó szuperlatívuszokban adott hírt a történelmi győzelemről – elvégre az előző vb ezüstérmesét verték –, amelyet Zágrábban egész éjszakába nyúlóan ünnepeltek. A vb-lázban égő, logóját is horvát nemzeti színekre váltó Jutarnji list napilap weboldalán az első tizenegy anyagból tíz szólt a horvát–argentin mérkőzésről.

A szintén országos napilap Vecernji list oldalán reggelre már az volt a vezető anyag, hogy milyen szégyenteljesen viselkedtek az argentin drukkerek a vereséget követően: képgalériában mutatták meg, hogyan köpködtek a latin-amerikaiak a horvát szurkolókra.

Ugyanők írták meg azt is, hogy az egyik legnagyobb argentin napilap, a Clarin katasztrófaként hivatkozott a válogatottjuk eredményére. Még a szerb Blic is kénytelen volt elismerni, hogy a horvátok remekül játszottak, mint írták, a vb legjobb teljesítményével rukkolt elő a szomszédos ország.

A Narodni list hetilap internetes oldala a fentiekhez képest le volt maradva, hiszen náluk csak egy előzetest lehetett megtalálni a címlapon, az eredményről délelőtt nem írtak.

Egyébként a világsajtó megoszlott abban a tekintetben, hogy a horvát válogatottat dicsérje vagy inkább az argentint ekézze/sirassa. Az egyik legjobb futballszakíró, Jonathan Wilson is inkább utóbbi mellett döntött, az argentinok lebőgéséről írott cikkében a horvátokról szinte alig ejtett szót.

A katalán El Mundo Deportivo is azt emelte ki címében, hogy a Barcelonában játszó Lionel Messi nem ilyen Argentínát érdemel. A spanyol Marca azt írta, hogy „Argentína kikapott. Messi kikapott”, a Sport pedig úgy fogalmazott: „Argentína örök dráma”.

A BBC News anyagában ugyanakkor azt írta, a horvát válogatott sem játszott kifejezetten tetszetősen az argentinok első komolyabb hibájáig, a szépen kialakított helyzeteiket ugyanis elpocsékolták.

A világ egyik vezető futball-lapja, a francia LʼÉquipe a francia válogatott soványka győzelmét tette laptetőre, az argentin–horvát meccsről szóló híreket lejjebb kellett keresni, és főként nyilatkozatokat találhattunk. Magáról a mérkőzésről írt anyagukban azt írták, a horvátok briliánsan léptek a legjobb tizenhat csapat közé, folyamatosan uralták a játékot. Külön kiemelték a csapatkapitány Luka Modricot, aki az első meccshez hasonlóan ismét jól játszott és ismét gólt szerzett, valamint Ivan Rakiticet. Ők ketten uralták a középpályát – írta a LʼÉquipe.

A másik vb-re kijutott balkáni válogatott, Szerbia péntek este nyolctól mérkőzik meg Svájccal. Amennyiben déli szomszédaink nyernek, akárcsak a horvátok, ők is bejutnak a nyolcaddöntőbe – már az utolsó csoportkört megelőzően.

MEGOSZTÁS