//Vlagyimir nagyfejedelem
Orosz Történelmi Podcast #moszkvater

Vlagyimir nagyfejedelem

MEGOSZTÁS

Vlagyimirunk végre megszerzi Kijev trónját és beteljesíti életművet, amiért a történelem könyvekbe végül Szent Vlagyimirként kerül majd be.

Mayer Márton podcastja a #moszkvater.com-on

Az előző rész végén főhősünk leszámolt volna trónbitorló bátyjával, Jaropolkkal, ám ezt annak áruló hadvezére megakadályozta, és inkább ő végzett a középső Rurik fiúval.

Ezt követően Vlagyimir Kijevnek és minden hozzátartozó területének egyeduralkodójaként foglalja el a trónt, és rátámad a keleti határ mentén éldegélő volgai bolgárok muszlim törzseire.

Amikor épp nem béketeremtéssel van elfoglalva, akkor Vlagyimirünk házasodik, számtalan jegyzett felesége mellett a legendák szerint 800 ágyasa is volt, és hát gondolhatjuk, mit jelent ez majd a mi számunkra, amikor az utódlás lesz esedékes…

„Láthatóan aktív életvitele mellett a nagyfejedelem végül nehéz választás elé kerül. Hogyan egyesítse sok törzsből, etnikumból, vallásból álló népét? Erre a kérdésre egy látszólag mellékes bizánci palotapuccs segít neki választ találni. No meg az, hogy a szláv népek már ekkor is igen nagy alkoholfogyasztók hírében álltak”

Vlagyimir döntése végül olyan horderejű lesz, mely a napjainkban ismert világot is nagyban formálja. Ő maga pedig újabb, legfőbb feleséget választ, a bizánci Bíborbanszületett Anna személyében, és innentől a krónikák szerint megszűnik fornicator maximus-nak, azaz nagy paráznának lenni (Merseburgi Thietmar szász krónikaíró szavai).

A Kijevi Rusz, I. Nagy Vlagyimir idején, mint egységes állam eléri zenitjét. A nagy becsben tartott uralkodó tekint ránk az ukrán 1 hrivnyás bankjegyről, és ha hallottunk már orosz mesemondást, tudhatjuk,  hogy általában feltűnik egy nagy, erős, dicső és magasztos Vlagyimir herceg, aki harcol a jóért és győzedelmeskedik.

Nos, ha szeretnétek többet megtudni Vlagyimirról, hallgassátok meg az Orosz Történelmi Podcast 12. részét és keressétek a további megjelenő részeket minden szerdán a #moszkvater.com hasábjain.

A facebookon találtok az egyes epizódokhoz kapcsolódó képeket, térképeket, érdekességeket: https://www.facebook.com/orosztortenelmipodcast

Iratkozzatok fel a népszerű ingyenes podcast platformok egyikére és hallgassátok a műsort akár offline is: https://kite.link/orosztortenelmipodcast12

Spotify, Apple Podcast, Google Podcast, YouTube, stb.

MEGOSZTÁS