//Bölcs Jaroszláv II.
Orosz Történelmi Podcast #moszkvater

Bölcs Jaroszláv II.

MEGOSZTÁS

Színre lépnek Jaroszláv nagyfejedelem fiai, megszületik a ruszok első törvénykönyve és ismét aktuálissá válik egy bizánci hadjárat, szóval továbbra is eseménydúsan telik Bölcs Jaroszláv uralkodása.

Mayer Márton podcastja a #moszkvater.com oldalán

Az előző részben beszéltünk Jaroszláv leányairól, akik Franciaország, Norvégia és Magyarország királynői lettek, de kissé elhanyagoltuk az uralkodó fiait. Ezt a mulasztást pótoljuk ma, annál is inkább, hiszen hamarosan elkerülhetetlen lesz a hatalom átörökítésének kérdése. Erre új eljárási módot vezet be Jaroszláv, de vajon a fiai tiszteletben tartják-e apjuk akaratát?

„Emellett az uralkodó hatalmas fába vágja fejszéjét és megpróbálja összegyűjteni, rendszerezni és leírni a birodalmában elterjedt törvénykezési gyakorlatokat”

Ennek eredménye lesz a Russzkaja Pravda, a Rusz első törvénykönyve. Lássuk, mit érdemeltek a rablók, a csalók, a gyilkosok, a 11. századi Oroszország területén.

Meglepő módon Bizánc ellen is újabb hadjáratok indulnak, melyek kimenetele egyértelműen gyászos, de az egyes források azért nagyon eltérően írják le az eseményeket.

Mindeközben megalapítják Jaroszlavl városát, melynek gyönyörű hófehér kremlje az, ami leginkább az uralkodó imázsához kötődik. Bár a mai épületet bőven nem az ő idejében építették, de világos színével valahogy a felvilágosodásra, az emberi értelemre utal, ami jól kapcsolódik Bölcs Jaroszláv hagyatékához. Nincs messze Moszkvától, érdemes megnézni, a Facebookra is teszek ki róla képet.

„Ezzel az epizódunkkal tulajdonképpen elérjük a Rusz állam zenitjét”

Jaroszláv uralkodása alatt a csúcson van az állam, és az elkövetkező évszázadok alatt lefelé tart majd, de persze ettől még nagyon is érdekes története van, remélem, továbbra is keresitek az Orosz Történelmi Podcastet, a #moszkvater.com oldalán.

A facebookon találtok az egyes epizódokhoz kapcsolódó képeket, térképeket, érdekességeket: https://www.facebook.com/orosztortenelmipodcast

Iratkozzatok fel a népszerű ingyenes podcast platformok egyikére és hallgassátok a műsort akár offline is: https://kite.link/orosztortenelmipodcast15

Spotify, Apple Podcast, Google Podcast, YouTube, stb.

MEGOSZTÁS