//Újabb mentőöv a Vardarnak
A Vardar Szkopje csapata ünnepel a Kézilabda Bajnokok Ligája 2019-es döntőjében, annak megnyerése után #moszkvater

Újabb mentőöv a Vardarnak

MEGOSZTÁS

Lassan már megszokhatta minden kézilabda rajongó, hogy a Vardar Szkopje férfi kézilabda csapata előbb a csőd bejelentése után könnyes szemmel elköszön, majd a következő kiírásban megnyeri a Bajnokok Ligáját. Megint úgy tűnt, hogy Európa kétszeres legjobbja eltűnik a süllyesztőben, ám megjelent a régi-új elnök-tulajdonos, Mihajlo Mihajlovszki, és az észak-macedón gárda ismét merész álmokat szövöget.

A Vardar Szkopje csapata ünnepel a Kézilabda Bajnokok Ligája 2019-es döntőjében, annak megnyerése után #moszkvater
A Vardar Szkopje csapata ünnepel a Kézilabda Bajnokok Ligája 2019-es döntőjében, annak megnyerése után
Fotó:EUROPRESS/Robert ATANASOVSKI/AFP

Amikor a koronavírus világjárvány örve alatt bejelentették, hogy ismételten csődbe megy az elmúlt három esztendőben kétszer is férfi kézilabda Bajnokok Ligáját nyerő Vardar Szkopje, sokan egyszerűen csak legyintettek. Mindenki azt gondolta, már megint az orosz tulajdonos, az észak-macedón sztárklubot 2014-ben megvásároló Szergej Szamszonyenko legújabb hisztijéről lehet szó. Az 52 éves orosz milliárdos ugyanis minden évben kiszállással fenyegetőzött, holott például a klub legszebb szezonját tudta maga mögött 2017-ben. A férfi kézilabdacsapata megnyerte a Bajnokok Ligáját, a női kézilabdázók döntőt játszottak ugyanebben a sorozatban, míg a férfi labdarúgócsapat bajnok lett, és 2017 augusztusában első macedón csapatként szerepelt az Európa-liga csoportkörében.

„De mindez nem volt elég a szkopjei közönség által csak „Orosznak” becézett milliárdosnak”

Előbb a női kézilabda BL-ben a végső sikerről mindig lemaradó világsztárokkal teletűzdelt csapat finanszírozását fejezte be. Holott Lekicsék eredménysorával – három alkalommal bronzérmes (2014, 2015 és 2016), majd kétszer is zsinórban a döntőig eljutott (2017 és 2018) a BL-ben a Vardar – a világ legtöbb klubja kiegyezett volna, ám Szamszonyenko nem tudta lenyelni, hogy csapatát mindig legyőzi a kontinens, sőt sokak szerint a világ legjobb klubcsapata, a Győri Audi ETO. Majd jöttek a focisták…

Ekkor a figyelme a férfi kézilabdázók felé fordult, és a 20 millió euró értékű gárda három Final Four-ból kettőt megnyert (2017, 2019), és úgy tűnt, a tavalyi kölni döntő után az orosz tulajdonos végre egyszer nem hátrál ki a klub mögül.

„Szamszonyenko ugyanis bejelentette, a férfi kézilabdázóknál egyértelműen az a célja, hogy 2020-ban címvédőként harmadszor is felüljenek Európa trónjára”

„A Vardarnak meg kell szereznie harmadszor is a trófeát. Sokan beszéltek úgy a csapatról, hogy azt sem tudták, miként telnek a hétköznapjaink, és a különböző pletykákat hitték a valóságnak. Bejelentem, hogy maradok, és egyetlen cél vezérel, negyedszer is be kell jutnunk a Bajnokok Ligájának négyes döntőjébe és harmadszor is megnyerjük a kupát” – jelentette ki a kölni sportcsarnok játékterén eufóriában táncoló Szamszonyenko.

Ugyan erre még mindig van esély annak ellenére, hogy a csapattól az orosz milliárdos újabb hisztije és távozási szándéka miatt több klasszis – Skube, Pelko, Gorbok, Kristopans és Atman – eligazolt Szkopjéból.

„Ám most már Szamszonyenko sem maradt, és a balkáni ország büszkeségét a régi-új tulajdonos, Mihajlo Mihajlovszki menti meg a megszűnéstől”

A visszatért elnök egy találkozót szervezett meg a kézilabda csapat tagjaival, ahol bejelentette, jelentősen faragni fog a költségvetésből, és azok, akik elfogadják az általa kínált új szerződést, azzal ismételten elindulnak a hegynek felfelé. Mihajlovszki érkeztére újabb támogatók tűntek fel a csapat mellett.

„A terv az volt, hogy a költségvetést legkésőbb május 20-ig összeálljon, hogy pontos elképzelésünk legyen, mennyi pénzből gazdálkodhatunk. Rövidesen az is kiderül, vajon kikből áll majd a Vardar gárdája a következő szezonban” – mondta Mihajlovszki az ekipa.mk portálnak.

Nos, az már most kijelenthető, klasszisok fogják a csapat mezét viselni, ugyanis a kapus Borko Risztovszki, Tyimur Gyibirov, Christian Dissinger és a kapitány Sztojancse Sztoilov is elfogadta az új szerződését, akárcsak a horvát Ivan Cupic. Gyibirov a közösségi oldalán indokolta meg a döntését.

„Büszkén jelentem be, hogy továbbra is a Vardar játékosa maradok. Szeretem ezt a klubot, nagyon szerettem Szkopjét, és nagyon örülök annak, hogy továbbra is itt játszhatok” – írta Gyibirov.

„A mag tehát adott, és a klubvezetés máris tárgyal a kiszemelt játékosokkal, akiket szeretne a Vardar soraiban tudni. Ugyanis a csapatot versenyképessé szeretnék tenni a Bajnokok Ligájában”

Jelenleg a legfontosabb dolog az, hogy nem esett szét a klub, és a járványhelyzet miatt kialakult helyzetben van még idő arra, hogy olyan csapatot alakítsanak ki a Vardarból, amely ismételten Európa egyik legjobbja lehet.

MEGOSZTÁS