//Új vírus terjed Kazahsztánban?
Orvosi vizsgálat Almatyban, Kazahsztánban 2020. áprilisában, a koronavírus terjedésének csúcsán #moszkvater

Új vírus terjed Kazahsztánban?

MEGOSZTÁS

Ismeretlen vírus terjed a Kazahsztánban, amely veszélyesebb és több halálos áldozatot követel, mint a COVID-19. Erről Kína kazahsztáni nagykövetsége számolt be. Az ismeretlen fertőzés terjedését a helyi hatóságok elismerték, ám a kínai diplomáciai képviselet verzióját erős túlzásnak tartják.

Orvosi vizsgálat Almatyban, Kazahsztánban 2020. áprilisában, a koronavírus terjedésének csúcsán #moszkvater
Orvosi vizsgálat Almatyban, Kazahsztánban 2020. áprilisában, a koronavírus terjedésének csúcsán
Fotó:EUROPRESS/Timur Batyrshin / Sputnik

Kína kazahsztáni nagykövetsége új veszélyre figyelmeztette és elővigyázatosságra intette honfitársait.  Mint arról a www.ca-irnews.com közép-ázsiai portál beszámol, a diplomáciai képviselet azt közölte, hogy az ismeretlen vírust a kazah egészségügyi minisztérium szakemberei vizsgálják. Mint hozzáteszik, nem az új típusú koronavírusról van szó, és a virológusok megpróbálják kideríteni az eredetét és összevetik a COVID-19-cel. A nagykövetség azt is megjegyzi, hogy

„az új vírus több halálos áldozatot követel, mint az új típusú koronavírus”

A diplomáciai képviselet a kazah hatóságok adataira hivatkozva közölte, hogy Atirau és Aktobe környékén, valamint Simkent városában még júniusban észlelték a kétoldalú tüdőgyulladásos megbetegedések megugrását. A fertőzöttek száma közel 500, és a kiváltó vírus nem a COVID-19. Év elejétől egyébként tüdőgyulladásban 1772-en haltak meg, és ebből júniusban 628-an. Az áldozatok között vannak kínai állampolgárok is. Ezért képviselet arra szólította fel honfitársait, hogy csak szükség esetén hagyják el a házaikat, akkor is egyéni védőfelszerelést használva, kerüljék a tömeget, és az első gyanús jelt észlelve forduljanak orvoshoz.

„Korábban a kazah hatóságok közölték, hogy a koronavírus mellett látványosan megnőtt a tüdőgyulladásos esetek száma. A betegek jelentős részénél ráadásul a tesztek nem mutattak ki új típusú koronavírust”

Az ismeretlen vírusról terjesztett kínai verzió egyáltalán nem bizonyított, és ezt a kazah hatóságok is visszautasítják. Ugyanakkor, mint Alekszej Coj egészségügy miniszter elmondta, az első félévben 98,5 ezer tüdőgyulladást állapítottak meg, ami 55,4 százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Az új típusú koronavírusban valamivel több, mint 53 ezren betegedtek meg. A tüdőgyulladások látványos megugrásának okait vizsgálják. Kazahsztánban egyébként július 5-től kéthetes karantént vezettek be, és nem kizárt, hogy ezt meghosszabbítják.

A jelenség ijesztő, ám egy dologra azért emellett még felhívnánk a figyelmet.

„Miért a kínai nagykövetség terjeszti ezt a hírt? Mi a célja vele? S ha már ennyire aggódnak, akkor tavaly miért hallgatott az ország sokáig a COVID-19-ről?”

Szeretnénk hinni, hogy a kínai nagykövetség ezúttal eltúlozza a dolgot, ám az is igaz, hogy a COVID-19 mellett egy inkább számíthatunk új típusú vírusok terjedésére.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.