//Tehenek „melltartóban”

Tehenek „melltartóban”

MEGOSZTÁS

Szakácsunk ezúttal a hideg és rideg Jakutföldre kalauzolja el Önöket, ahol még a teheneket is csak tőgytartóban engedik ki a szabadba. Nézzük meg, mit is esznek a jakutok? Ismerkedjünk meg egyik kedvenc levesükkel – úgy hívják, hogy „isz miine” -, és a tanszik nevű hideg lókolbásszal.

Mindig érdekelt a gasztronómia vagy kulinária vagy éppen mi a divatos elnevezése a konyhaművészetnek. Azt pedig megtanultam K. József mesterszakács barátomtól, hogy a szakács az pórias elnevezés, a helyes megszólítás ételvegyész lenne, hiszen a sütés-főzés vegyi folyamatokon alapszik. Mindezt azért írtam, mert csak velem született szerénységem tiltja, hogy eláruljam, Alsó- Felső- és Közép-Európa egyik legjobb amatőr szakácsa vagyok. Bárhol jártam idegenben, mindenhol megkóstoltam a helyi specialitásokat. Egyiket sem bántam meg, de volt pár, amit bátran kihagyhattam volna.

„Most két olyan receptet szeretnék megosztani a nagyérdemű olvasó közösséggel, amit nemhogy nem kóstoltam soha, de élő embert sem ismerek, aki igen”

Jakutföld. Nem untatok senkit azzal, hogy merre van Jakutia. Egy biztos, mindentől nagyon messze van. A nyár rövid és időnként meleg, a tél az hosszú és hideg. Hideg, de annyira, hogy a madarak gyapjú zoknit húznak, mielőtt megkapaszkodnának a faágban, a teheneket pedig mell – pardon – tőgytartóban engedik ki a szabadba. Nem viccelek.

 

„Ezen a zord helyen csak kalóriadús étrenddel lehet életben maradni. Hús pedig van, a jakutok nagy része ugyanis rénszarvas tenyésztésből él”

Ők – ahogy mi a disznót – a rénszarvast dolgozzák fel a fülétől a farkáig. De a ló- és a marhahús is szerepel az étlapjukon. Vegánok arrafelé kevesen vannak, talán az lehet az oka, hogy Jakutföldön viszonylag kevés a tofutermő vidék…

Na, nézzük meg, mit is esznek a jakutok. Elsőnek itt van az egyik kedvenc levesük, az „isz miine”. Ez egy belsőségekből készülő leves. Lép, szív, tüdő. Mivel Magyarországon évtizedek óta nem lehet friss rénszarvas húst kapni, így elkészíthető marha belsőségekből is. A jakutok is így tesznek, ha nincs épp kéznél rénszarvas hús.

Hozzávalók négy személyre:

– 60 dkg marha belsőség

– 4 nagyobb krumpli (ha nincs otthon, helyettesíthetjük burgonyával)

– 2 nagyobb fej vöröshagyma

– egy púpos evőkanál liszt

– só, bors petrezselyemzöld és/vagy zöldhagyma

A belsőségeket bő vízben többször átmossuk. Felkockázzuk az alkatrészeket lehetőleg egyforma nagyságúra, majd egy könnyed mozdulattal elhelyezzük őket a lábosban, felöntjük annyi hideg vízzel, hogy jó bőven ellepje, sózzuk és lassú tűzön 4-5 órát főzzük. Amikor az ázó jószág majdnem teljesen puha, a krumplit kockára, a hagymát vékony szeletekre vágjuk, és hozzáborítjuk a leveshez. A lisztet hideg vízzel simára keverjük, és hozzáöntjük. Kicsit nagyobbra vesszük a tüzet és kiforraljuk, ne legyen a leves liszt ízű. Tálaláskor megszórjuk petrezselyemzölddel és/vagy  zöldhagymával.

A jakutok hideg lókolbásza, a tanszik is megérhet egy misét.

Hozzávalók:

– 1 kg lóhús

– 40 dkg szalonna (lehetőleg a hashártyát fedő zsírréteg)

– 5-6 gerezd fokhagyma

– só, bors, ízlés szerint

Az összetevőket felkockázzuk és a fokhagymával együtt húsdaráló segítségével fasírtot készítünk belőle. Ízlés szerint fűszerezzük, kolbászformákat készítünk belőle, és jó szorosan nejlonfóliába tekerjük, akkurátusan elhelyezzük a fagyasztóba minimum 1-2 napra, hogy az ízek összeérjenek. A fagyasztóból kivéve karikára vágva már fogyasztható is.

Jó étvágyat!

MEGOSZTÁS

1963-ban születtem. Elvégeztem iskolákat, sportoltam, majd edzősködtem. Dolgoztam Ukrajnában, meg egy pár helyen, így valamennyire belelátok a szláv életbe. Szinte minden érdekel, kivéve a kibernetikát. Művészet, de inkább sport és kulinária párti vagyok. Politika alól sem vagyok felmentve, de azt meghagyom a nagyoknak. Nem ellenségem a humor, de a cinizmus, sőt a szarkazmus sem. Nem vagyok grafomán, de néha előbújik a kisördög és olyankor tollat, illetve klaviatúrát ragadok. Hogy érdemes-e, azt majd az olvasók eldöntik.