//Tbiliszi nem kért a Pride-ból
Idős hölgy tiltakozik egy keresztény ikonnal a kezében Tbilisziben, a tervezett meleg büszkeség menete, a Pride ellen 2021. július 5-én #moszkvater

Tbiliszi nem kért a Pride-ból

MEGOSZTÁS

A nyár eleje a meleg büszkeségé a nyugati kultúrkörben. Vannak azonban a világnak nagy számban olyan országai, ahol szóba sem jöhet a Pride, a hagyományostól eltérő nemi identitásúak felvonulása. Grúzia valahol a két világ határán van. Az LMBTQ közösségek próbálkoznak, ám kevés sikerrel. Ezúttal szétverték a Tbiliszi Pride irodáját, a felvonulás pedig elmaradt.

Idős hölgy tiltakozik egy keresztény ikonnal a kezében Tbilisziben, a tervezett meleg büszkeség menete, a Pride ellen 2021. július 5-én #moszkvater
Idős hölgy tiltakozik egy keresztény ikonnal a kezében Tbilisziben, a tervezett meleg büszkeség menete, a Pride ellen 2021. július 5-én
Fotó:EUROPRESS/Vano SHLAMOV/AFP

Lemondták a szervezők a Tbiliszibe hétfő estére tervezett meleg felvonulást, miután erőszakos csoportok megrohamozták és feldúlták az LMBT (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek) közösség irodáját. A tüntetők egyúttal a városközpontban lezárták a Rusztaveli sugárutat, így tiltakozva a „Méltóság Menete” ellen. A tiltakozók agresszívan léptek fel a média jelenlévő képviselőivel szemben is. A sugárút autósforgalma megbénult. A belügyminisztérium biztonsági okokra hivatkozva közleményben kérte az aktivistákat, hogy mondják le a menetet. Nem tartotta a felvonulás megtartását célszerűnek Iraklij Garibasvili kormányfő sem. „Mint ismert a lakosság többsége ellenzi ezt a felvonulást, ezért úgy gondolom, hogy azt a Rustavelin nem kell megtartani” – fogalmazott a miniszterelnök.

„A menet szervezői lemondták a felvonulást, egyúttal megvádolva a kormányt, hogy a rendőrség nem is akarja megvédeni őket. Szerintük az ellentüntetőket nemcsak a hatalom, de a patriarchátus és <természetesen> az oroszpárti erők is támogatják”

A Pride szervezői áttörést vártak az idei felvonulástól. Az elmúlt években ugyanis a fenyegetések hatására vagy lemondták a felvonulást, vagy titokban tartották meg. A hatóságok ezúttal is alternatív helyet ajánlottak a felvonulásra, ám a szervezők ezt nem fogadták el.

Az ügy természetesen Grúziában is politikai színezetet kap. A kormányfő a Mihail Szaakasvili fémjelezte ellenzéket vádolta meg azzal, hogy így akar káoszt, és felfordulást okozni. Ebből logikusan következik, hogy a hatalom mindent megtett azért, hogy a rendezvényt ne tarthassák meg.

„A menet ellen fellépett az egyház is. A sugárúton lévő székesegyházhoz imára hívta a híveit, hogy ezzel védjék meg a maguk méltóságát”

A külföldi diplomáciai képviseletek és az ENSZ a menet biztosítására szólították fel a hatóságokat, az ellenzék egy része pedig a hatalmat tette felelőssé az erőszak elszabadulásáért. Elítélte a történteket Szalome Zurabisvili államfő is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.