//Oroszország volt a díszvendég Bécsben
A bécsi könyvvásár idei vendége Orodszország #moszkvater

Oroszország volt a díszvendég Bécsben

MEGOSZTÁS

A tavalyi kihagyás után idén november 10. és 14. között immár tizenharmadik alkalommal megrendezett Bécsi Könyvvásár (Buch Wien) első alkalommal fogadott vendég országot. A kiemelt figyelmet kapó állam idén Oroszország.

Posta Ákos  István írása a #moszkvater.com számára

A bécsi könyvvásár idei vendége Orodszország #moszkvater
A bécsi könyvvásár idei vendége Oroszország
Fotó:Nicola Montfort/buchmesse.at

Csak oltottak és gyógyultak léphettek be. A szervezők már régóta gondolkoztak azon, hogy legyenek vendég országok, Oroszország pedig Alexander van der Bellen köztársasági elnök 2019-es hivatalos látogatásakor merült fel. Cserében Ausztria a Moszkvai Könyvvásáron szerepelhet. Az orosz könyvpiaci szereplők 120 négyzetméteres standon mutatkozhattak be. Az orosz részleget az ottani digitális fejlesztési tárca finanszírozta, és a formálisan a kormánytól független Fordítói Intézet szervezi. Patrick Zöhrer, az esemény szervezője az APA-nak adott interjújában kifejtette, nem akartak propagandafelületet biztosítani az orosz kormánynak, ugyanakkor tisztában voltak vele, hogy teljesen ellenzékiek sem lehettek. Megjegyezte, lett volna a jogi lehetőségük elutasítani bármelyik orosz javaslat, erre azonban nem kellett sort keríteni.

„Az orosz fél elsősorban a szépirodalomra helyezte a hangsúlyt, különös tekintettel a november 11-én 200 éve született Dosztojevszkijre”

Ezzel azt is el tudják kerülni, hogy a nem fikciós szakkönyvek kapcsán adott esetben kontroverz művek miatt botrány legyen. Az is fontos szerkesztői alapelv, hogy olyan szerzőket mutassanak be, akiknek a művei német nyelven hozzáférhetőek.

A rendezvényen egyébként számtalan politikai tárgyú kerekasztal-beszélgetés is volt, egészen változatos témákban, az alapjövedelemtől kezdve, Merkel, Vranitzky és Kurz kancellárok életútján át, a Fridays for Future mozgalomig. Természetesen a magyar politikai élet sem maradhatott ki: Orbán Viktor kormányzását egy rendezvényen Dalos György (író), Kiss Noémi (írónő), Anton Pelinka (a CEU volt politológia-professzora) és Boris Kálnoky (az MCC média iskolájának vezetője, német nyelvű lapok budapesti tudósítója) elemezte.

A magyar kulturális életet – többek között –  Kukorelly Endre író, volt parlamenti képviselő (LMP), Can Togay (a Veszprém 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt művészeti és kreatív főtanácsadója), Terék Anna (vajdasági magyar költőnő), Fónyad Gábor (ausztriai magyar író) képviselte. Kukorelly prózáját (ElfenTal oder Über die Geheimnisse des Herzens) és Terék versciklusát (Tote Frauen) Zádor Éva fordította, utóbbit Kalász Orsolyával együtt.

Oroszországot többek között Jevgenyij Renicsenko (az Insztitut Perevodi igazgatója), Georgi Urusadze (a Bolsaja Knyiga irodalmi díj főigazgatója) vagy éppen Jevgenija Nekrasszova (próza- és forgatókönyvírónő, a Modern Szépirodalmi Írás Iskolájának alapítója) képviselte.

A részletes program a www.buchwien.at oldalon található.

MEGOSZTÁS