//Moszkváé a turisztika „Oscar–díja”
Moszkva #moszkvater

Moszkváé a turisztika „Oscar–díja”

MEGOSZTÁS

Az orosz főváros kapta az egyik legjelentősebb turisztikai elismerést, a World Travel Awardsot

Moszkva #moszkvater
Fotó: EUROPRESS/Dimitar DILKOFF/AFP

Londont, Párizst és Szentpétervárt is megelőzve Moszkva először nyerte el az egyik legjelentősebb turisztikai elismerést, a World Travel Awardsot. A díjat 1993-ban azzal a céllal alapították, hogy feltérképezzék és elismerésben részesítsék a világ azon turisztikai célpontjait, létesítményeit, melyek csúcsminőségű élményt nyújtanak a vendégeknek. Az elismerés a turisztikai szakma Oscar-díjának számít, és a lehető legnagyobb szakmai eredménynek minősül, megszerzése fontos presztízsértékkel bír.

Moszkva több kategóriában is indult, és az idén a legvonzóbb turisztikai célpontnak számító városok között lett az első. A World Travel Awards honlapján lehetet szavazni, és Moszkva végül az utolsó körben Londont, New Yorkot, Lisszabont, Szentpétervárt, Rio de Janeirót és Sydneyt előzte meg. A város főpolgármestere Instagram bejegyzésében

a Föld legjobb városának nevezte Moszkvát, amely az idén idáig 19,5 millió turistát fogadott

Mit lehet erre mondani? Természetesen gratulálunk, és elismeréssel adózunk az előtt a hatalmas fejlődés előtt, amely az orosz fővárosban különösen az utóbbi két évtizedben végbement. Azért csendesen megjegyezzük azt is, hogy még több turista látogatna ide, ha a város emberléptékű lenne, az időjárási viszonyok sem lennének olyan szélsőségesek, és a vízum sem kellene, mint például Szentpétervárra. Moszkva azonban így is, úgy is gyönyörű! Hóban, sárban, napsütésben, vízummal, és vízum nélkül. Legfeljebb utána egy hétig pihentetjük a nagy távolságokhoz nem szokott lábunkat.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.