//Mit tenne most Sztálin?

Mit tenne most Sztálin?

MEGOSZTÁS

A MoszkvatérPlusz műsorában Stier Gábor, a Moszkvater.com alapító főszerkesztője a portál írásaiból szemlézett, kommentálta az aktuális híreket, és beszélt arról is, ami a hírekből kimarad. Szó volt a mesterséges intelligenciáról, amelyet ki is próbáltunk, és arra jutottunk, hogy veszélyes, de van még mit tökéletesíteni rajta. Aztán beszéltünk arról, hogy ma a szívekért és a lelkekért folyik a harc, és az információ fölötti uralomért folyik a verseny. De miképp? Milyen eszközökkel? Szóba hoztuk Bucsát és néhány példán át a dezinformációt, valamint beszéltünk az első szovjet westernről, kedvenc filmemről is.

Sokat hallhatunk manapság a mesterséges intelligenciáról. Én is ijesztgettem már Önöket ezzel egy korábbi adásban. Mert erre a jelenségre figyelni kell, a technológiai fejlődésben ugyanis nemcsak lehetőség, hanem veszély is van. Nem is kicsi! A mesterséges intelligenciában benne van a lehetőség, hogy elpusztítja a civilizációt, Sokkal komolyabban kell venni, mint bármit. Hazudozásra programozható, és abban rejlik különös veszélye, hogy a valóságot illetően annyira megtévesztheti az emberiséget, hogy döntéseink pusztuláshoz vezetnek. Ma, az információ fölötti uralomért folyik a verseny. Szóval, ha az információ fölötti uralomért folyik a verseny, akkor ebben a kontextusban a megtévesztésre programozott mesterséges intelligencia elképesztő veszélyt hordoz. Elon Musk nem véletlenül dolgozik állítása szerint olyan mesterséges intelligencián, ami alternatívát kínál a hazudós mesterséges intelligenciához képest.

Azért attól még messze vagyunk, hogy a mesterséges intelligencia átveszi az irányítást az emberiség felett, ám nem árt ébernek lenni, hiszen nem vagyunk azért olyan messze, mint azt gondolnánk. Éppen ezért kipróbáltunk két chatbotot. Nem festettünk, vagy verseltettük, csak érdeklődtünk. Előbb az Ask AI-t faggattuk arról, hogy mit tenne most Putyin helyében Sztálin, majd a ChatGPT-t arról, hogy Ki Stier Gábor. Az eredményt megtudhatják, ha meghallgatják a műsort.

Aztán beszéltünk arról, hogy ma a szívekért és a lelkekért folyik a harc, és az információ fölötti uralomért folyik a verseny. De miképp? Milyen eszközökkel? Szóba hoztuk Bucsát és néhány példán át a dezinformációt, valamint beszéltünk az első szovjet westernről, kedvenc filmemről is.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában kedden és pénteken érhető el az UltrahangPlusz csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is. Iratkozzanak fel az UltrahangPlusz csatornára, hallgassák a MoszkvatérPluszt, valamint olvassák és kövessék a moszkvatér.com portált.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.