//„Meg kell fizetnünk a szabadság árát!”
Josip Juratovic #moszkvater

„Meg kell fizetnünk a szabadság árát!”

MEGOSZTÁS

Az orosz-ukrán háború komoly kihívás elé állította Európát. A Bundestag szociáldemokrata képviselőjét, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagját, Josip Juratovicot az Oroszországhoz viszonyulásról, a menekült helyzet kezeléséről kérdeztük.

Posta Ákos István írása a #moszkvater.com számára

Josip Juratovic #moszkvater
Josip Juratovic
Forrás:SPD frakció

– Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagjaként miként értékeli Oroszország kilépését a szervezetből? A gazdasági, politikai és kulturális elszigetelődés nem vezet az „átlagpolgárok“ helyzetének romlásához? Elvégre a volt köztársasági elnök, aki jelenleg a Nemzetbiztonsági Tanács helyettes vezetője, Dmitrij Medvegyev így reagált rá: „Na… akkor újra bevezethetjük a halálbüntetést…” Nem kellett volna az Európa Tanács vezetőinek inkább minden igyekezetükkel azon lenni, hogy az Európa Tanácsban tartsák Oroszországot, s így bizonyos emberi jogi alapstandardokat jobban érvényesíteni? 

– Putyin támadó háborúja Ukrajna ellen, és embertelen fellépése az ukrajnai civil lakossággal szemben világos válaszlépéseket igényel és a legerélyesebben elítélendő. A Putyinnal és oligarcháival szembeni kemény szankciók, továbbá az Ukrajnának történő fegyverszállítás mellett fontos az európai intézményrendszer világos politikai állásfoglalása is. Ezért tartom az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének döntését helyesnek. Ezzel egyidőben ugyanakkor nyitva kell hagynunk csatornákat, amelyek szükségeltetnek a béketárgyalásokhoz Oroszországgal.

 – Milyen hatással lehet az ukrajnai háború Németországra és az Európai Unióra? Hogyan tudják az EU tagországai befogadni ezt a sok ukránt?

– Világos, hogy meg kell fizetnünk a szabadság árát. Már most érezzük Németországban a szankciók hatásait. Ezt az energiaárakban és más területeken is meg fogjuk érezni. A lakosság részére ezeket a hatásokat amennyire csak lehet, igyekszünk tompítani, tisztában kell azonban lennünk azzal, hogy milyen ára van a szabadságnak.

– Azzal kell számolnunk, hogy huzamosabb ideig maradnak, vagy a többségük hamar visszatér Ukrajnába? Hogyan kell az integrációs politikának reagálnia? Az Ukrajnából érkező menekülteknek meg kell adni a korlátok nélküli hozzáférést a munkaerőpiachoz, vagy nem? Hogyan helyettesítheti Németország, illetve az EU az Oroszországból és Ukrajnából származó nyersanyagokat és élelmiszereket? 

– Büszke vagyok arra a hatalmas segítőkészségre, amellyel a német lakosság viszonyul az Ukrajnából érkező menekültekhez. Jó, hogy az európai kormányfők gyorsan meg tudtak állapodni abban, hogy az ukrajnai menekültek automatikusan hozzáférést kapnak a szociális juttatásokhoz, az oktatási rendszerhez, és a munkaerőpiachoz is. Hogy mennyire maradnak sokáig, azt csak a következő hónapokban láthatjuk meg. Mindenképpen szívesen látjuk őket.

(A teljes interjút portálunkon a hét végén olvashatják)

MEGOSZTÁS