//Haluska vagy Halusky?

Haluska vagy Halusky?

MEGOSZTÁS

Nógrádi gyermek lévén gyakorta látogattuk meg a családommal a szomszédos Füleket, ahol az itthon ritkaságnak számító pisztáciás csokoládét, a knédlit és a szlovák kólát szereztük be. Ilyenkor volt alkalmam „bryndzové haluskyt” enni, amely ételt egyébként édesanyám is gyakorta készített el nekünk. Mai napig a család közkedvelt étkei közé tartozik a sztrapacska vagy strapatý, amely szlovákul kócost jelent. Ez a név valószínűleg a krumpliból adódó borzas jellege miatt ragadt rá. A szlovákok először egy 1870-es szakácskönyvben említették nemzeti ételként.

Varga Bíborka írása a #moszkvater.com számára

A haluska egész Európában elterjedt, azonban nyelvterületenként, sőt tájegységenként másként készítik. Alapesetben sóból, lisztből és vízből. Azonban a gabonahiány idején valamivel helyettesíteni kellett a lisztet, vagy legalábbis takarékoskodni ezzel az alapanyaggal. A 18. században került hozzánk Amerikából a burgonya, és a hegyvidéki területeken már a század végén termesztették. II. József még adókedvezménnyel is támogatta a burgonyatermesztőket.

„A csallóköziek kedvezőbb adottságú termőföldekkel rendelkeztek, így jóval több lisztjük volt, mint a hegyvidéki embernek. Sőt ők még tojással is gazdagították ezt az étket. Valószínűleg innen származhat a mi haluskánk is”

Általában a sztrapacskát túróval vagy káposztával fogyasztjuk, de köretként is gyakorta alkalmazzák pörköltekhez. A brindzát vagy juhtúrót egyébként tévesen szlovák eredetű tejtermékként azonosítjuk, azonban a brindzát vagy más néven liptói túrót román, vlach pásztorok vitték a Felvidékre a 18. század környékén.

Én a saját szájízem szerinti sztrapacskát készítettem most el a kertemben található friss fűszernövényekkel felfrissítve.

Hozzávalók: fél kg burgonya, só ízlés szerint, 1 tojás, 20 dkg liszt, fél fej vöröshagyma, olaj, 100g juhtúró, 150g tehéntúró, 10 dkg szárazkolbász, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl tejföl, egy csokor snidling, bors

Elkészítése:

A burgonyát megpucolom és lereszelem. Hozzáadom a tojást és a sót, majd annyi lisztet, amennyit felvesz, egy keményebb tésztát kell kapnunk. Aztán nokedli szaggató vagy vágódeszkás módszer segítségével forrásban lévő vízben megfőzöm őket. Miután feljöttek a víz tetejére, már csak néhány percig kell főzni. Ha megfőtt, kiszedem és egy kis zsírt keverek a még meleg nokedlibe. Apróra vágom a kolbászt, a szalonnát és a vöröshagymát, majd serpenyőben megpirítom. Ezek után hozzákeverem a haluskát és hozzáadom a túrókat. A snidlinget apróra vágom és összekeverem a tejföllel, majd egy kis borsot adok hozzá. Sót nem szükséges, hiszen a szalonna már éppen elég sós. Tálalás előtt öntöm rá a meleg haluskára a fűszeres tejfölt. Végül friss petrezselyemmel díszítem.

MEGOSZTÁS