Kezdőlap » Gasztronómia » Golonka, a lengyel csülök

Golonka, a lengyel csülök

A csülkös ételek elkészítésének nagymesterei hagyományosan a németek. De Lengyelországban is nagyon, de tényleg nagyon jól készítik el

A lengyel állam több mint ezer éves. A Jagelló dinasztia alatt Európa gazdagabb országai közé tartozott. Napjainkban a visegrádi országok legbefolyásosabb, legmeghatározóbb állama. Történelme, más térségbeli országokéhoz hasonlóan, viszontagságokkal teli. A lengyel nemzet egyik legnehezebb, legmegterhelőbb periódusa lehetett az az időszak, amikor nemzetüknek nem volt különálló országa. Lengyelországot három év leforgása alatt, 1772 és 1795 között, háború nélkül felosztották egymás közt az osztrákok, az oroszok és a poroszok.

Lengyelország az államiságát csak az I. világháború lezárultával, 123 év elteltével nyerte vissza, 1918-ban. Ünneplésre ad okot ez az év, hiszen idén van ennek az eseménynek a 100. évfordulója.

Az elmúlt hetekben volt a Hídépítők című könyv bemutatója a Lengyel intézetben, melyen én is ott voltam. A lengyel-magyar barátság mindenkinek jelent valamit. De arról kevesen tudnak, kik és hogyan segítették elő országaink kétoldalú kapcsolatainak fejlődését. Kik és hogyan vettek részt a barátság elmélyítésében? Legyen szó akár közéleti személyiségekről vagy hétköznapi emberekről. A Mitrovits Miklós által szerkesztett könyv, mely A magyar-lengyel kapcsolatok arcképcsarnoka alcímet viseli, nagyon jól összefoglalja mindezeket. Egy olyan kötetről van szó, melybe hangulatunknak megfelelően érdemes belelapozni. Gondoltam, Lengyelország ünnepléséhez mi is hozzájárulhatunk azzal, ha elkészítünk egy fogást a lengyel konyha remekei közül. A választás ezúttal a golonkára esett.

A gasztronómián keresztül betekintést kaphatunk egy nemzet vagy ország életébe, mentalitásába, történelmébe. Így van ez a lengyel konyhával is, melyben mind a szláv, mind idegen kulináris hagyományokat felfedezhetünk. A fogásaik között fellelhetjük a német, zsidó, orosz, ukrán, francia, és magyar ízhatásokat is. A mai lengyel konyha sok húst, tésztát, káposztát és túrót használ. Ételeik kiadósak és egyáltalán nem unalmasak.

A lengyel városok közül Krakkó a kedvencem, igazi kulturális feltöltődést biztosít az odalátogatóknak. Nincs jobb dolog városlátogatásokkor esténként beülni egy helyi lokálba vacsorázni, érezni a város lüktetését, hangulatát és átbeszélni a látottakat, a közös élményeket. Így jutott eszembe, hogy a golonka receptjét bemutassam Önöknek.

Golonka

Golonka

A Golonka elkészítése inkább időigényes, semmint bonyolult, de mindenképpen megéri a fáradságot. Íme a recept:

Hozzávalók: 1 nyers hátsócsülök, 2 sárgarépa, 1 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 kisebb zeller, 1 evőkanál méz, 2 dl világos sör, 5-6 babérlevél, 1 mokkáskanál köménymag, 5-6 szem borókabogyó, 10-12 szem feketebors, 

A megmosott húst felrakjuk és lassú tűzön főzzük két és félórán keresztül. Az abálóléhez már az elején hozzáadjuk a fokhagymát, köményt, sárgarépát, vöröshagymát, zellert, babérleveleket, borókabogyókat, fekete borsot és a sót. A zöldségek és a fűszerek a főzés folyamán jó zamatossá, Ízletessé varázsolják a húsunkat. A húst kivéve a lábasból jól lecsepegtetjük, picit pihentetjük. A pihentetés minden húsnak jót tesz, tapasztalatom szerint. Ezt követően előmelegített sütőben, nagyjából 45 perc alatt készre, ropogósra sütjük a csülköt. Hogy a csülök ropogósra piruljon úgy segíthetjük elő, hogy a sört a mézzel összekeverjük, és sütés közben öt percenként meglocsoljuk vele a húst. Pároltkáposztával és krumplival kínáljuk. Itt több variáció is felmerülhet, én most lila káposztával és steak burgonyával tálaltam. A steak burgonya nem csak remek köret a golonkához, de egyszerre készülhet a sütőben a csülökkel. A párolt lila káposztába tettem almát, birsalmát és vörösbort is.

Dobry apetyt!

Pályafutásom mindvégig Oroszországhoz, illetve a posztszovjet térséghez kötődött és kötődik mindmáig. Tanulmányaimat Oroszországban végeztem, majd a légiközlekedés területén helyezkedtem el, kezdetben a Malév moszkvai külképviseletén, később a Malév FÁK térségbeli piackutatásáért feleltem. Egy szakmán belüli váltást követően a Pulkovo légitársaságot, majd annak jogutód cégét, a Rossiya Airlinest képviseltem Budapesten. Dolgoztam az Ukrán-Magyar Üzleti Klub vezetőségében is, annak – az ukrajnai elhúzódó válság miatt bekövetkezett – megszűnéséig. Az utóbbi években kisvállalkozóként folytatom pályafutásomat, különböző cégekben vagyok jelen. A moszkvater.com társalapítója és stratégiai tanácsadója vagyok. Hobbim a főzés, régi álmom egy vendéglátóipari egység üzemeltetése.