//Golonka, a lengyel csülök

Golonka, a lengyel csülök

MEGOSZTÁS

A csülkös ételek elkészítésének nagymesterei hagyományosan a németek. De Lengyelországban is nagyon, de tényleg nagyon jól készítik el

A lengyel állam több mint ezer éves. A Jagelló dinasztia alatt Európa gazdagabb országai közé tartozott. Napjainkban a visegrádi országok legbefolyásosabb, legmeghatározóbb állama. Történelme, más térségbeli országokéhoz hasonlóan, viszontagságokkal teli. A lengyel nemzet egyik legnehezebb, legmegterhelőbb periódusa lehetett az az időszak, amikor nemzetüknek nem volt különálló országa. Lengyelországot három év leforgása alatt, 1772 és 1795 között, háború nélkül felosztották egymás közt az osztrákok, az oroszok és a poroszok.

„Lengyelország az államiságát csak az I. világháború lezárultával, 123 év elteltével nyerte vissza, 1918-ban”

A gasztronómián keresztül betekintést kaphatunk egy nemzet vagy ország életébe, mentalitásába, történelmébe. Így van ez a lengyel konyhával is, melyben mind a szláv, mind idegen kulináris hagyományokat felfedezhetünk. A fogásaik között fellelhetjük a német, zsidó, orosz, ukrán, francia, és magyar ízhatásokat is. A mai lengyel konyha sok húst, tésztát, káposztát és túrót használ. Ételeik kiadósak és egyáltalán nem unalmasak.

A lengyel városok közül Krakkó a kedvencem, igazi kulturális feltöltődést biztosít az odalátogatóknak. Nincs jobb dolog városlátogatásokkor esténként beülni egy helyi lokálba vacsorázni, érezni a város lüktetését, hangulatát és átbeszélni a látottakat, a közös élményeket. Így jutott eszembe, hogy a golonka receptjét bemutassam Önöknek.

Golonka

Golonka

A Golonka elkészítése inkább időigényes, semmint bonyolult, de mindenképpen megéri a fáradságot. Íme a recept:

Hozzávalók: 1 nyers hátsócsülök, 2 sárgarépa, 1 vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 1 kisebb zeller, 1 evőkanál méz, 2 dl világos sör, 5-6 babérlevél, 1 mokkáskanál köménymag, 5-6 szem borókabogyó, 10-12 szem feketebors, 

A megmosott húst felrakjuk és lassú tűzön főzzük két és félórán keresztül. Az abálóléhez már az elején hozzáadjuk a fokhagymát, köményt, sárgarépát, vöröshagymát, zellert, babérleveleket, borókabogyókat, fekete borsot és a sót. A zöldségek és a fűszerek a főzés folyamán jó zamatossá, Ízletessé varázsolják a húsunkat. A húst kivéve a lábasból jól lecsepegtetjük, picit pihentetjük. A pihentetés minden húsnak jót tesz, tapasztalatom szerint. Ezt követően előmelegített sütőben, nagyjából 45 perc alatt készre, ropogósra sütjük a csülköt. Hogy a csülök ropogósra piruljon úgy segíthetjük elő, hogy a sört a mézzel összekeverjük, és sütés közben öt percenként meglocsoljuk vele a húst. Pároltkáposztával és krumplival kínáljuk. Itt több variáció is felmerülhet, én most lila káposztával és steak burgonyával tálaltam. A steak burgonya nem csak remek köret a golonkához, de egyszerre készülhet a sütőben a csülökkel. A párolt lila káposztába tettem almát, birsalmát és vörösbort is.

Dobry apetyt!

MEGOSZTÁS