//Eltávozott a horvát színész-legenda
Mira Furlan #moszkvater

Eltávozott a horvát színész-legenda

MEGOSZTÁS

Mira Furlannak a délszláv háború idején azért kellett elmenekülnie Horvátországból, mert beleszeretett egy szerb rendezőbe. A színésznőt most az egész világ gyászolja.

Mira Furlan #moszkvater
Mira Furlan
Fotó:EUROPRESS/ELVIS BARUKCIC/AFP

„Nyilvánosan lincseltek meg. Ujjal mutogattak rám az emberek. Skizoidnak neveztek, aki ki tudja, hogyan viselkedne az anyja temetésén. Nem felejtettem el ezt, a felejtés nem gyógyítja be a sebeket. Azért kellett elmennem, hogy mentsem magam” – így emlékezett vissza 2008-ban Mira Furlan azokra az időkre, amikor 1991-ben távoznia kellett a hazájából. A színésznő ellen ugyanis óriási gyűlöletkampány indult a függetlenné váló Horvátországban. Egész egyszerűen azért, mert beleszeretett egy szerb rendezőbe, Goran Gajicsba, akihez gyakran utazott Belgrádba.

„A háborúba sodródó országban azonban ezt egyenesen árulásnak tekintették azokban az időkben, amit szóvá is tettek annak a filmsztárnak, akire néhány hónappal korábban még mindenki büszkén tekintett”

Mira Furlan 1955. szeptember 7-én látta meg a napvilágot Zágrábban. Édesanyja zsidó vallású horvát volt, édesapja pedig horvát és szlovén gyökerekkel rendelkezett, ami abban az időszakban cseppet sem volt meglepő, mivel a titói rezsimben teljesen természetessé váltak a vegyes házasságok. A fiatal lány érdeklődését már tizenéves korában elnyerte a színművészet, így tanulmányai után a zágrábi Horvát Nemzeti Színház tagja lett. Az igazi hírnevet azonban a filmiparban szerezte meg, filmes karrierje már a nyolcvanas évek elején elkezdődött. Furlan több jugoszláv produkcióban is feltűnt, ezért a Pulai Nemzetközi Filmfesztiválon kétszer is „Arany Aréna” díjat kapott a legjobb színésznő kategóriában.

„Tehetségére aztán külföldön is felfigyeltek. A nemzetközi hírnevet 1985-ben „A papa szolgálati útra” ment című filmjével szerezte meg, a szereplését Cannesban Arany Pálma díjjal jutalmazták. A legtöbben azonban mégis A bűn szépsége című, 1986-ban készült filmből jegyezték meg a nevét”

Ez a mű valóságos kultuszfilmmé nőtte ki magát nemcsak Jugoszláviában, hanem az egész szocialista régióban. Ebben a filmben – melyről itt írtunk részletesen – Furlan egy frissen házasodott nőt alakít, aki Montenegróban a hegyekből a tengerpartra költözik, mert csak ott kapnak munkát. A nő munkahelye ugyanakkor egyáltalán nem mindennapi. Egy nudista strandon fog dolgozni, ahol aztán megismerkedik egy német házaspárral, akik aztán őt is bevonják a szexuális játékaikba. A bűn szépsége valóságos forradalmat indított el a jugoszláv filmművészetben, amely innentől sokkal szabadabban mutatta be a meztelenséget és a szexualitást.

„A következő fordulatot aztán a délszláv polgárháború hozta az ekkor már nemzetközi hírnévnek örvendő színésznő életében. Míg a horvát színházi világnak és a közvéleménynek korábban semmi baja nem volt azzal, hogy a színésznőnek Goran Gajics szerb rendezővel volt kapcsolata, 1991-től ez hirtelen gyanússá vált”

Ekkor a horvát média árulással vádolta a nőt, mert szerintük Furlan inkább Szerbia felé hajlik a háborúban. Egy idő után aztán már pszichiáter segítségére volt szüksége, s mikor ez kiderült, még jobban elítélték. Miután elbocsátották a Horvát Nemzeti Színháztól, a lakását is elvették, amit még a nagyanyjától örökölt. Mivel a háborús hisztériában ekkor már napi ötven halálos fenyegetést kapott, 1991-ben arra kényszerült, hogy Belgrádba költözzön, ahonnan aztán a párjával tovább is utaztak az Egyesült Államokba, ahol letelepedtek.

„Ám amire a legkevesebben sem számítottak volna Horvátországban,a színésznő Amerikában még nagyobb sztár lett, mint hazájában”

Mira Furlan ugyanis ott folytatta a karrierjét, ahol abbahagyta, 1993-ban meg is kapta élete első amerikai filmszerepét, a Babylon 5 című sci-fi sorozatban. A tudományos-fantasztikus mű óriási sikert ért el Amerikában, és Furlan annak ellenére lett népszerű, hogy arcát a maszkmesterek átalakították, hogy hitelesen meg tudja formálni Delenn nagykövet szerepét. Majd újabb sorozatok következtek, melyek közül a legsikeresebb a Lost (Eltűntek) lett, amelyben a délszláv színésznő ismét megcsillogtatta tehetségét. Ez alkalommal azonban Furlan csak Danielle Rousseau epizódszerepét vállalta, aki évek óta a sziget rabja.

„Miután a háború véget ért, és megnyugodtak a kedélyek, Furlan természetesen visszalátogatott a hazájába, azonban már soha nem telepedett haza”

Férjével és gyermekével nagyrészt Amerikában éltek, és csak kisebb időre utaztak Horvátországba vagy Szerbiába. Mint ahogy 2017-ben egy interjúban elmondta, már nem akart hazaköltözni, mert szerinte ez a terület teljesen szennyezett a szenzációkkal, vulgársággal és a nacionalista párbeszéddel, ami semmit sem változott, mióta kiköltözött Amerikába. A színésznő az Átjáró Fesztivál vendégeként egyszer Magyarországra is ellátogatott.

Mira Furlan halálhíre most az egész színházi és filmvilágot meglepte. A színésznőt 66 éves korában érte a halál, miután hosszú időt töltött kórházban. A sajtó szerint az asszony nyugat-nílusi láztól szenvedett, amit egy szúnyogcsípés útján kapott el.

Mira Furlantól az egyik leghíresebb filmjével búcsúzunk:

https://www.dailymotion.com/video/x5xwgso

https://www.dailymotion.com/video/x5xwh0s

MEGOSZTÁS

Külpolitikai elemző, közgazdász, politológus. Korábban a Magyar Nemzet napilap, jelenleg a Magyar Hang hetilap külpolitikai újságírója, emellett számos tudományos cikk szerzője. Angolul, szerbül és horvátul beszél. Elsődleges területe a Balkán és annak politikai-gazdasági viszonyai, különös tekintettel az ex-jugoszláv országokra. Másodlagos területe a Közel-Kelet, emellett a világ konfliktus-övezeteivel foglalkozik. Tudományos tevékenységének fókuszában a politikaelmélet áll, ezen belül a politika matematizálási módszereit kutatja.