//Csehország elfordul Oroszországtól
Ostrava #moszkvater

Csehország elfordul Oroszországtól

MEGOSZTÁS

A jelentős cseh nagyváros, Ostrava képviselő-testülete bejelentette, hogy felmondja testvérvárosi szerződését Volgográddal (régi nevén Sztálingrád) és Donyeckkal. A szimbolikus lépés jól illeszkedik abba az Oroszországgal kapcsolatos cseh politikai törekvésbe, amely igyekszik minél erélyesebben elhatárolódni Oroszországtól.

Posta Ákos István írása a #moszkvater.com számára

Ostrava #moszkvater
Ostrava
Fotó:Posta Ákos István

A Donyecki Népköztársaság bizonytalan nemzetközi jogi státusza miatt jóformán csak papíron létezett a testvérvárosi összefogás, Volgográddal azonban élénk volt a morva-sziléziai metropolisz kapcsolata. A háború kezdetekor Ostrava polgármestere, Tomáš Macura megkérte volgográdi pendantját, hogy különös tekintettel arra, hogy a második világháborúban az egyik legtöbbet szenvedett hely éppen ez a város volt, járjon közbe az orosz központi hatalomnál, hogy leállítsák a háborút. Mivel az orosz polgármester válaszlevelében kitért a kérés teljesítése elől, a cseh városvezetés úgy döntött, hogy megszakítják a testvérvárosi kapcsolatot.

„A szimbolikus lépés jól illeszkedik abba az Oroszországgal kapcsolatos cseh politikai törekvésbe, amely igyekszik minél erélyesebben elhatárolódni Oroszországtól”

A jobbközép kormányfő Petr Fiala rendszeresen kritizálta az államfő Miloš Zeman politikai megnyilvánulásait, amelyekkel igyekezett szoros és baráti kapcsolatokat fenntartani az orosz vezetéssel. Zeman ilyen irányú politizálását az előző szocialista, és a mostani kalózpárti külügyi tárcavezetők egyaránt élesen kritizálták. Az elnök így – legalábbis a nyilvánosság előtt – feladta korábban hangoztatott, Moszkva-barát álláspontját.

„Csehország az ukrán munkaerő számára kiemelt célországnak számít az EU-n belül, arányuk rohamosan növekszik”

Mivel a mostani helyzetben sok ukrán vendégmunkás nem ment haza, sőt, családtagjaik is inkább hozzájuk jöttek, a cseh kormány már az EU-hoz is fordult azért, hogy az elszállásolásukhoz, ellátásukhoz segítséget kérjen. S hogy az ukránok minél jobban hozzáférhessenek az otthonról érkező információkhoz, a Cseh Rádió átalakította a DAB-multiplexét: a Dvojka sávszélességéből lecsippentett 16 kbps-t az Ukrán Rádió adásának sugárzásra használja.

Az adást Magyarország észak-nyugati részén is lehet fogni

„Ukrajnában jelenleg lényegében véve csak egy-egy központi televíziós és rádiós adás van, amelyet az összes ukrán rádió és televízió átvesz”

Az államiak és a magáncsatornák egyaránt. Néha-néha adnak saját külön műsort is, például a regionális televíziók a helyi helyzetről, a nap nagy részében azonban a parlamenti televízió, a Rada által sugárzott központi adást veszik át. Az ukrán rádió adását nemcsak a cseh rádiós adóhálózaton, hanem a cseh DVB-T2-es televíziós hálózaton is megtalálhatjuk. Az ukrán televíziós központi adás pedig egyre több műholdra kerül fel. Csehország geopolitikai pozícióját az is jelzi, hogy itt működik az Egyesült Államok által finanszírozott, Настоящее Время orosz nyelvű televízió is.

MEGOSZTÁS