//Csajkovszkij az Orosz Zenei Fesztivál középpontjában

Csajkovszkij az Orosz Zenei Fesztivál középpontjában

MEGOSZTÁS

A Zene Világnapján, október 1-én kezdődik és október 10-ig tart a III. Orosz Zenei Fesztivál, amely a világjárvány miatt idén mintegy ízelítőt adva a jövő évi repertoárból, szűkített programmal várja az érdeklődőket. A Zeneakadémián sorra kerülő nyitókoncert Csajkovszkij születésének 180. évfordulója és a Zene Világnapja alkalmából tiszteleg az orosz romantika nagymestere előtt.

Pjotr Iljics Csajkovszkij művészete előtt tiszteleg az idén már harmadik alkalommal megrendezendő Orosz Zenei Fesztivál. Szabó Marcell zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője Csajkovszkij születésének 180. évfordulója alkalmából olyan műsort állított össze, amellyel az orosz zeneszerző színes zenei világát mutatja meg.

„A Zene Világnapján kezdődő fesztivál rendezvényeinek a Zeneakadémia, az Orosz Kulturális Központ, az Országos Idegennyelvű Könyvtár, valamint a Tihanyi Bencés Apátság ad otthont”

Az orosz zene iránti személyes elkötelezettségéről, és arról, hogy miért éppen az orosz zene köré szervezett fesztivált, Szabó Marcell zongoraművész még a tavaly rendezvény előtt nyilatkozott portálunknak, amely a fesztivál médiapartnere. Mint az ötletgazda fogalmazott, ennek több oka is van. Nincsenek orosz felmenői, ilyen jellegű személyes kapcsolat nem fűzi ehhez a kultúrához, az egyik ok mégis nagyon személyes. Még tizenöt-tizenhat éves korában találkozott először Rahmanyinov zenéjével, aminek azóta is nagy rajongója. Rahmanyinov felfedezése és alapos tanulmányozása után pedig elkezdte feltérképezni a többi orosz zeneszerzőt, és a mai napig is úgy érzi, hogy az orosz zenére rezonál a leginkább a lelke, ebből meríti a legtöbb inspirációt. Emellett úgy vette észre – ez a másik ok -, hogy

„az itthon játszott orosz repertoár elég szűkös, nagyon sok olyan mű van, ami nagyobb figyelmet érdemelne. A fesztivál egyik célja éppen az, hogy az ismert dallamok mellett a kevésbé ismerteket is a közönségre zúdítsa”

A világjárvány, az ezzel kapcsolatos sok bizonytalanság miatt sajnálatos módon szűkített programmal várja közönségét az idei fesztivál. A Csajkovszkij-évforduló teljes programja egy évet csúszik. Azonban a Zene Világnapja és Csajkovszkij születésének 180. évfordulója alkalmából a szervezők mindenképpen fontosnak gondolják, hogy október 1-jéna zene szentélyében, a Zeneakadémián tisztelegjenek az orosz romantika nagymestere előtt.

„A fesztivál művészeti vezetője olyan ízelítőt állított össze a jövő évi fesztivál műsoraiból, művészeiből, amellyel meg szeretné mutatni azt a rendkívül színes zenei világot, amiért Csajkovszkij olyan népszerű világszerte. A koncerten a szerző legismertebb dallamai csendülnek fel különböző formációkban”

A koncerten Csajkovszkij legismertebb dallamai – Diótörő, Hattyúk tava, Emlék egy kedves helyről, Csipkerózsika… – csendülnek fel Kállai Ernő hegedűművész, Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész, Mészáros Zsolt Máté orgona-, Pregun Tamás, Balogh Ádám és Szabó Marcell zongoraművészek előadásában.

Az idén új helyszínként csatlakozó Tihany egy beharangozó koncerttel látja vendégül az orosz zene kedvelőit, hogy jövőre a remények szerint teljes programmal tisztelegjenek a művész előtt. A Csajkovszkij 180 című műsor október 3-án a Tihanyi Bencés Apátságban hangzik el Kállai Ernő, Szabó Marcell, Razvaljajeva Anasztázia és Mészáros Zsolt Máté közreműködésével.

Az Orosz Kulturális Központban – amely a fesztivál kiemelt partnere – Csajkovszkij-dalokat és -operarészleteket hallhatnak az érdeklődők október 6-án Vámosi Katalin, Benabdullah Yaris és Tarnai Dávid operaénekesek, valamint Bárkányi-Horváth Éva (zongora) közreműködésével.

„A fesztivál szervezői a jövő generációjáról, a gyerekekről sem szerettek volna megfeledkezni”

Az Orosz Kulturális Központban Rajzoljunk, meséljünk, zenéljünk! címmel hirdettek gyermekrajzverseny-pályázatot, a beküldött rajzokat az október 4-i gyerekkoncerten mutatják be. A rendezvényen Lukácsházi Győző a képek segítségével kalauzolja a fiatal résztvevőket Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művének titkaiban.

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár új színfoltja az Orosz Zenei Fesztiválnak. A patinás környezet irodalmi estnek ad helyet, Meskó Bánk előadásában Csajkovszkij életének néhány mozaikdarabkája elevenedik meg október 9-én.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.