//Alekszijevics coming outja
Szvetlana Alekszijevics #moszkvater

Alekszijevics coming outja

MEGOSZTÁS

A Nobel-díjas belarusz írónő felvállalta, hogy nemcsak férfiakat, de nőket is szeretett

Szvetlana Alekszijevics #moszkvater
Szvetlana Alekszijevics
Fotó:EUROPRESS/Joël SAGET/AFP

A szerelemről ír könyvet az első belarusz, és hatodik oroszajkú Nobel-díjas, Szvetlana Alekszijevics. A belarusz tényfeltáró újságíró és írónő a Gazeta Wyborczának nyilatkozva váratlanul felvállalta, hogy életében nemcsak férfiakat, de nőket is szeretett. Ezt annak kapcsán vallotta be, hogy készülő könyvében szó lesz-e a nők közötti szerelemről is.

„Természetesen! A szerelem az szerelem. A lényeg, hogy a csoda megtörténjen. Hogy kivel, az már kevésbé fontos. Magam is szerettem az életben nőket és férfiakat is”

– tárulkozott ki Szvetlana Alekszijevics.

Az írót mindig is érdekelte a női lélek. Első könyve, A háború nem asszonyi dolog 1985-ben jelent meg, majd többször újranyomták és több mint kétmillió példányban adták el. A regény nők monológjaiból áll, akik a háborúkegyetlenségéről, a nők szerepéről és szenvedéseiről beszélnek. A könyvet a szovjet hatóságok betiltották, szamizdatban terjedt, csak a gorbacsovi glasznoszty idején lehetett publikálni.

A 71 éves írónő beszélt a jövőbeli terveiről is. Mint mondta, mindenek előtt meg akar tanulni élni, mert ez máig nagy hiányossága. Megjegyezte, hogy mindig belefog valamibe, de pihenni nem tud. Például csak a betegség tudná rákényszeríteni, hogy elmenjen az unalmas Karlovy Varyba.

Alekszijevics életét új lehetőségeket megnyitva előtte, alapjaiban változtatta meg a 2015-ben kapott Nobel-díj.

„Azt hívok meg magamhoz, akit akarok. Senki sem mond nemet, így sok érdekes emberrel találkoztam az elmúlt években”

– mesélte.

A Minszkbe tíz évi távollét után 2011 után visszaköltözött író azt is elmondta, hogy többet akar foglalkozni barátnőjével, aki idősebb és megromlott a látása.

„Nem könnyű dolog ez, hiszen az ember idős korára megváltozik, türelmetlenebb lesz. Ez érthető, hiszen senki sem akarja elhagyni ezt a világot, így aztán egyre inkább idegesíti maga körül minden”

– mondja Alekszijevics.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.