//A Wagner csoport titkai
Ultrahang Hidegkuti Konstantin #moszkvater

A Wagner csoport titkai

MEGOSZTÁS

A #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában az Ukrajnát ért orosz ellencsapás legfrissebb hírei mellett a már az ukrajnai háborút megelőzően híressé/hírhedté vált orosz Wagner katonai magánvállalatról beszélgettünk. Mi is az a Wagner, kik állnak mögötte, és egyáltalán milyen szerepet töltenek be harcosaik az ukrajnai konfliktusban? Tényleg mintául szolgálhat a Wagner az orosz hadsereg átalakításához, vagy teljesen más jelenségről beszélhetünk?

A korábbi adásunkban már vizsgált csecsen különítményeken túl az ukrajnai háború egyik leginkább érdekes jelenségét a Wagner orosz katonai magánvállalat jelenti. Bár a csoport az elmúlt években már számos kontinensen és országban megfordult Líbiától Közép-Afrikán át Venezueláig, sajátos ívet leírva most ismét születésének helyszínéhez, a kelet-ukrajnai harctérhez tért vissza. Szemben az elmúlt időszak orosz vereségeivel, a legnagyobb harcértékű csapatokként emlegetett Wagner erői stabilan tartják a frontvonalat, sőt bizonyos térségekben még folyamatos előrenyomulásban is vannak. Mi a Wagner csoport titka, miben különbözik a reguláris orosz haderőtől, és egyáltalán hogyan alakult a története? Erről beszélgetett Hidegkuti Konstantinnal, a #moszkvatér munkatársával, katonai szakértővel a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.