//Végezhetett volna Ukrajnával Orbán?

Végezhetett volna Ukrajnával Orbán?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal a mögöttünk hagyott hét messze nem csupán magyar szempontból legfontosabb eseményéről, az orosz-ukrán háború és nem mellesleg az Európai Unió jövőjének alakulását is befolyásoló brüsszeli csúcsról beszélgettünk. Ki győzött Orbán Viktor és az EU csatájában? Elérte-e a magyar kormány, amit akart? Miért volt ennyire kitartó Brüsszel?

Az elmúlt hét kiemelt, és nagy várakozásoktól kísért eseménye volt a decemberi magyar vétó után az Ukrajna támogatására szánt 50 milliárd euróról dönteni hivatott brüsszeli uniós csúcstalálkozó. Orbán Viktor ezúttal a várakozásoknak megfelelően elállt a vétótól. Helyes volt ez a döntés? Mit ért el végül Orbán? Mi a kompromisszum lényege? Miről is szólt valójában ez a vita? Milyen aspektusai vannak a szembenállásnak? Milyen mértékben befolyásolhatja az orosz-ukrán háború, és nem mellesleg az Európai Unió jövőjének alakulását a brüsszeli döntés? Ki győzött Orbán Viktor és az EU csatájában? Elérte-e a magyar kormány, amit akart? Miért volt ennyire kitartó Brüsszel? Ki kit szorított sarokba? Elfogadott-e a politikában az ilyen mindkét oldalról látható zsarolás? Tényleg kifektethette volna Ukrajnát Orbán, mint azt egyesek gondolják? Kihagyott lehetőségként vagy realista kompromisszumként értékelhető a megszületett alku?

Egyebek mellett ezekről a kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #moszkvatér alapító főszerkesztőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Longauer András, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten háromszor, általában hétfőn, csütörtökön és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.